Apple Iphone 5

2
4980

APPLE IPHONE 5

 


This link leads to English version

Hei.
Tällä kertaa mulkaisimme Applen uusimman älypuhelimen eli Iphone 5:sen. Alkuun sellainen toteamus, että kyseinen puhelin on minulle kolmas Iphone peräkkäin. Turha siis toivoa puolueetonta vertailua siitä, kenen valmistajan lippulaivapuhelin on paras. Näin ollen tämä mulkaisu tehdään niin, että viitosversiota verrataan ainoastaan edelliseen Iphone malliin eli 4S:ään. Kommenttikenttä on toki vapaa asialliselle keskustelulle kunkin puhelimen paremmuudesta. Oma mielipiteeni on kuitenkin, että kaikissa on jotain hyvää, mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä jokaiselle. Pahoittelen myös kuvien laatua, järkkäri taisi olla pahalla päällä ja tarkensi mihin sattui.

 

Tässä se nyt sitten komeilee. Ihan musta Iphone 5. Jos vertaa edelliseen mustaan 4S:ään niin tämä on todellakin vieläkin mustempi. Enemmän vertailua seuraavissa kuvissa. Mutta siis melkoinen monoliitti.

 

 

Vasemmalla puolella viitonen ja oikealla 4S. Iphone 5 on siis jonkin verran korkeampi kuin 4S. Leveys on molemmissa sama. Minun kädelleni tämä pidempi malli sopii paremmin ja saan siitä jotenkin tukevamman otteen kuin aiemmasta.

 

Sivuprofiilikuvaa molemmista. Kuten näette niin napit on sentään molemmissa malleissa samalla paikalla. 4S:ssä on hopean väriset kylkilistat kun taas viitonen pysyttelee siinä mustassa. Etukameran linssi on sijoitettu viitosessa kaiuttimen (puhelu) yläpuolelle kun se 4S:ssä oli vielä vasemmalla puolella. Tästä kuvasta sitä ei mahdollisesti pysty erottamaan, mutta uusi Iphone 5 on myös hieman ohuempi kuin 4S. Pääpainikkeessa oli myös ennen hopeareunus mutta mustalla mennään nykyään siinäkin. En sitten tiedä onko tällä mustan viljelyllä jotain tekemistä Steve Jobsin menehtymisen kanssa mutta onhan heillä valkoinenkin malli. Ok, voihan siitä valkoisestakin jotain samaan suuntaan olevia johtopäätöksiä vetää. Ei ajauduta silti nyt liikaa niihin aiheisiin.

 

Kasvanut koko toi sitten lisää myös ruutu-alaa. Tämä tarkoittaa yhtä ikoniriviä lisää ja joissakin ohjelmissa mustia sivureunuksia. Näitä reunoja ei onneksi kovin monissa ohjelmissa tapaa, ainakaan häiritseväksi asti.

 

 

Alareunasta löytyykin sitten lisää eroja. Kaiuttimet ovat isommat vitosessa ja lataus/data -liitin on kaventunut hyvin pikkuiseksi. Joku voisi ajatella, että nyt on Applekin siirtynyt viimein microUSB liittimeen mutta ei sentään. Kyllä he aivan omanlaisen tekivät kuitenkin eikä se tietenkään ole yhteensopiva edes Applen vanhojen kanssa. Tähän on kyllä saatavilla adapteri, josta saa sitten pulittaa useamman kympin. Kuulokeliitäntä on myös matkustanut yläpuolelta tänne alas. Sille muutokselle annan kyllä suuret taputukset. Otetaanpa nyt esimerkiksi vanhassa puhelimessa tapaus autossa. Autossa tulisi käyttää handsfreetä ja Iphonen omat kuulokkeet käyvät siihen aivan mainiosti. Tämän lisäksi pitkällä matkalla sitä olisi hyvä pitää johdon päässä varsinkin jos se toimii navigaattorina tai musiikkilaitteena. Noh, vanhassa 4S puhelimessahan törröttää sitten latauspiuha toiseen suuntaan ja kuulokejohto toiseen suuntaan. Tunge siinä sitten sellasta sekamelskaa johonkin pikkukoteloon autossa.

 

Nyt onneksi johdot on samalla puolella ja puhelimen voi näin ollen laittaa vaikka mukeille tarkoitettuun koloon. Hienoa Apple!

 

 

Kuulokkeet on myös vaihtuneet niistä vanhanmallisista nappikuulokkeista tälläisiin voimakkaammin muotoiltuihin. Minun korvaani nämä sopivat kyllä paremmin. Niissä näytti olevan myös jonkinlainen kaiutinelementti sekä kärjessä että sisäpinnassa.

 

 

Tässä kuvassa näkyy lataus/data johto ja tuo uusi pää joka on suorakulman muotoinen ja aika litteä. Se kiinnittyy puhelimeen napakasti mikä on hyvä asia. Huono asia on, että kaikki mahdolliset lisälaitteet, joita on ehkä tullut hommattua edellisiin malleihin eivät enää käykkään tähän uuteen.

 

Toiminta

Uudempi prosessori vaikuttaa siihen, että puhelin tuntuu toimivan nopeammin. Suurta eroa ei ole mutta sen verran kuitenkin, että sen huomaa käytössä esimerkiksi sovelluksia aukaistaessa. Myös siirtymät tuntuvat liikkuvan entistäkin pehmeämmin. Myös sormituntuma on karvan verran erilainen näytön päällä olevassa lasissa. Siitä en osaa sanoa onko parempi tai huonompi, vain erilainen. Vanhassa puhelimessa on takakansi myös lasipintainen mutta tässä on käytetty jotain metallia. Ilmeisesti se on uutisoinnin perusteella alumiinia. Alumiinihan on kevyttä mutta myös pehmeää ja se voi vääntyä tai siihen voi tulla painaumia. Kaksi edellistä IPhonea on säilyneet hyvässä kunnossa vaikka ovat joskus pudonneet pöydältä lattialle ja 3GS jopa tippui taskusta asfaltille autonkuljetushommissa. Aika näyttää miten tämä uusi ottaa väkisinkin tulevat kolhut vastaan.

Uusi käyttöjärjestelmä iOS 6 toi myös uudistuksia mutta nämä on saatavana myös vanhoille Iphoneille. IOS kuutoksesta voisi periaatteessa tehdä ihan oman artikkelinsa, joten keskityn tässä pelkkään puhelimeen. Kenttäongelmiin en ole puhelimella törmännyt, tosin en ole vielä tämän kanssa kaupungin ulkopuolella käynytkään.

Plussat ja miinukset

+ Sopii muotonsa puolesta paremmin käteen
+ Vihdoin johdot saa samalle puolelle
+ Näyttö hieman isompi ja edelleen tarkka
– vanhat lisälaitteet eivät enää sovi
– uudelle koolle ei tahdo olla vielä suojakuoria ja/tai muoveja
Jos puhelimen vaihto on muutenkin ajankohtainen niin tämä on oikein hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin taskussa on jo Iphone 4S niin riittääkö uudet parannukset perusteluiksi vaihtoon. Siinä kysymys. Entäs muiden valmistajien puhelimista?

ENGLISH version

Hi.
This time we took a quick glance at the newest smartphone from Apple, the Iphone 5. Before we get to the actual point, I’d like to make one statement. This Iphone is third Apple Iphone for me so I think it’s safe to say you’re not going to get a neutral opinion of which maker does the best smartphone. So I will stick to comparing this phone to the Iphone 4S instead. Comment box is naturally free for sensible discussion about which one is best. No spamming or trolling allowed. My opinion on that is that every phone has something good in them but every phone is not good for everyone. I’m also sorry about the quality of the pictures here. My camera had something against me that evening and didn’t want to focus on the correct spot.

 

Here it is, completely black Iphone 5. If you compare this to the black Iphone 4S then this is indeed even more black. More comparison to come next but I’d say this is quite a monolith.

 

 

Iphone 5 on the left side and 4S on the right. 5 is a little higher than the 4S, width is the same. Iphone 5 fitted into my palm better than 4S because of the longer and thinner form and I was able to get a better grip on it.

 

 

Here’s the side profile from both. As you can see, the buttons are similar in both models. 4S has silver sides while 5 sticks to the deep black. The lens in the front camera has been moved from the left side of the speaker (phonecall) to the above it in model 5. I’m sure it’s hard to see from this picture but the 5 is also thinner than 4S. The main button has also a silverlining in 4S while its dark in 5. It just occured to me but I wonder if this darkness has something to do with the passing of Steve Jobs. Well they do have white model too but if you think about it, white kind of fits in that situation as well. Let’s not go further on that thought though.

 

The increased size also brought a little bigger screen. This means there is now one more line for the icons and also black sides in some older applications (not many) but not that it would go distruptive.

 

 

Now when we take a look at the bottom, we find more differencies. Speakers are bigger in Iphone 5 and the plug for charger/data has become much smaller. Some might thing that at last Apple has moved into using the microUSB but oh no. They have taken their own way once again and it’s not even compatible with the older Iphones. There is a some kind of an adapter available but it’s prize is not cheap (although it has a lot of electronics so maybe it is ok). The plug for the headphones has moved from the top to the bottom. For that change I give a big applause. Let’s take an example where you are driving in your car and use the headphones as a handsfree. If you’re also using your Iphone for navigation or listen to music, you should also plug it in the power outlet. Ok, in the older models there would be wires sticking in two different directions which makes placing the phone extremely difficult. Now that they are on the same side, you can just put it in the place for cups or a similar place. Well done Apple!

 

 

The headphones have also been replaced to these new design headphones. These fit my ear better than the previous ones. These new ones also seem to have a speakerelement in both the tip and side.

 

 

Here you can see the new adapter and the cord with the new plug. It fits firmly to the phone which is a good thing. Bad thing is that you need to replace your peripherals and docking devices.

 

How it works

The newer processor makes the phone work faster. The difference is not very big but still noticeable when opening applications for example. Also the transitions seem to be smoother. The feeling on your fingertip seems different when sliding your finger on the new screen. Can’t say if it’s better or worse, just that it’s different. In the Iphone 4S the backside was also glass but now it’s metal. Apparently it’s aluminium to make it lighter but that would also make it softer. The two previous Iphones I’ve had have been in good condition even if they dropped a couple of times from my table to the floor. My Iphone 3GS even dropped to tarmac road from my pocket when I was still driving the vehicle transportation truck. Time will tell how this new model will take all the damage that it most likely will confront at some stage.

The new iOS 6 also brought some improvements but these are also available to the older models. I could perhaps make a separate post about the iOS6 so I will concentrate on just the phone in this article.
What comes to network problems, I didn’t face any of those. Then again I haven’t yet been outside of the city with this one.

 

Pros and cons

+ Has better form and fits my hand better.
+ At last both cords are on the same side
+ A little bigger screen and still sharp
– old docks and peripherals don’t fit anymore
– There not many covers or protective films for this new size
If you are going to change to another smarphone now, this is a very good choice. If you have already an Iphone 4S, are the new changes enough to make you change it to this Iphone 5. That’s the question. How about from other vendors smartphones?

 

Edellinen artikkeliNetflix 2/2
Seuraava artikkeliEnsilumi ja tulevia tuulia
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

2 KOMMENTIT

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.