Testissä: Canon XF705 videokamera ammattikäyttöön

0
2635

Canon XF705 on PRO -videokamera monilta osin. Siitä löytyy liittimiä suoria TV-lähetyksiä varten, kuva on uusinta uutta 10bit 4k tarkkuudella ja onhan sillä tietysti kokoakin. Jos olette lukeneet aikaisempia testejäni videokameroista, tiedätte nostavani ne videoinnissa järjestelmäkameroiden yläpuolelle. Videokamera tekee sen vaan niin paljon paremmin kun se on suunniteltu vain ja ainoastaan siihen.

Miten tällainen ammattilaiskamera sitten istuu omaan käyttööni? Kuvaan toki videoita testatessani autoja ja muita tuotteita sekä matkustellessani. TV-lähetyksiä en ole vielä tehnyt enkä muitakaan suoria striimauksia yhtä kalastustapahtumaa lukuunottamatta. Oliko hienosta kamerasta hyötyä näissäkin vai jäikö ominaisuudet käyttämättä?

Yleistä

Canon XF705 julkaistiin vuoden 2018 loppupuolella. Ammattilaiskuvaajat kiinnostuivat siitä etenkin sen uuden uutukaisen kuvaformaatin takia. Canon toi kamerassaan ensimmäistä kertaa XF-HEVC/H.265 -tallennusmuodon sekä 12G-SDI liitännän kautta lähetettävän UHD-signaalin. SD-kortille kameralla voi tallentaa 10-bittisiä 4:2:2 UHD tiedostoja ja käyttää niissä HLG tai PQ -värimaailmaa. Myös Log3/BT.2020 -tuki löytyy. Lisäksi parhaalla 4K resoluutiolla sai 50P hidastuskuvaa. Jos resoluutiota tiputtaa, päästään jopa 120 kuvaan sekunnissa. XF-HEVC:n lisäksi voi tallentaa myös vanhempaa XF-AVC -formaattia.

Canon XF705 -kamerassa on myös sisäinen kuvanvakaaja, jonka avulla pystyy kuvaamaan tärinätöntä kuvaa käsivaralta. Tarkennuksesta voi huolehtia joko itse tai sitten antaa Dual Pixel CMOS -automaattitarkennuksen hoitaa homman. Automaattitarkennus pysyi mukana jopa ralliauton ohi ajossa ja zoomatessa sen loitotessa kauemmas. Objektiivi on 15 kertaisella zoomilla varustettu L-sarjan putki. Kenno on 1-tuuman kokoinen.

Alkuvaikeuksia

Kaikessa ihanuudessaan alku ei ollut loppujen lopuksi kameralle kovin helppo. Jostain selittämättömästä syystä käytetyimmät editointiohjelmat eivät saaneet kameran tuottamalle tiedostoformaatille tukea lisättyä ennen lokakuuta 2019. Ostajat joutuivat siis odottelemaan tukea vuoden verran. Ainoastaan Davinci Resolven Pro versio osasi käsitellä tiedostoja alusta lähtien. Adobe Premiere, Final Cut ja Avid eivät.

Kesällä 2019 alkoi näkyä kiertokeinoja konvertoida videoita vanhempiin muotoihin ja sellaista käyttäen sain minäkin muutaman videon tehtyä. Konvertointi vaan heikensi laatua, kadotti 4K -resoluution sekä menetti ääniraitoja.

Loppujen lopuksi tuki ilmestyi ja sen jälkeen esimerkiksi käyttämäni Premiere osasi imaista tiedostot projektiin sellaisenaan.

Omat kokemukset

Kuvaaminen

Canon XF705 painaa kokonsa puolesta enemmän kuin videokamerat yleensä. Se on kuitenkin todella hyvin tasapainotettu, joten varsinkin yläkahvasta pidettäessä kuvaaminen ei käy liian raskaaksi. Kameraa voi pidellä myös sivussa olevan hihnan avulla. Silloin paino tosin tuntuu enemmän ja vaatii melkein tukemisen olkapäähän tms.

Kameran oma näyttö on iso ja selkeä (myös aurinkoisella ilmalla) ja sitä kannattaa käyttää etenkin yläkahvasta kiinni pidettäessä. Jos pidät kameraa hihnassa, voi kuvaa katsella myös etsimestä.

Sisäänrakennettu ND -filtteri neljällä eri tasolla on todella hyödyllinen. Kuvanvakaajakin toimii hyvin, etenkin kun kamera on lantion tasalla ja pidetään yläkahvasta kiinni. Kuvasin esimerkiksi autojen sisätiloja ja ne onnistuivat oikein hyvin. Kamera-ajot olivat tasaisia.

Sisäänrakennetut mikrofonit olivat sellaisiksi laadukkaita. Omien testien aikana ulkoinen nappimikki -äänitys lakkasi toimimasta, joten sain äänet kuitenkin sisäisestä tallennuksesta. Toki sisäinen mikrofoni ottaa kaikki sivuäänetkin mukaan mutta puhe kuului silti välimatkan päästäkin.

Liittimiä kameran takana on vaikka kuinka paljon. XLR -audioliitännät löytyy kahvasta ja kuvaan liittyviä takaa viistosta. Liittimet on sijoitettu niin, etteivät niihin tulevan johdot olisi kuvaajan tielllä. Mukana on myös Ethernet verkkoliitäntä.

Editointi

Nykyään tiedostot voi siis tuoda Premiereen käsiteltäväksi. Itse pyrin kuvaamaan melko flättiä värimaailmaa, jotta voin editoida värit haluamakseni. Kuva kesti hyvin värien säätämistä eikä se huonontanut laatua.

Kamerasta ulos tulevat tiedostot ovat melko raskasta käsiteltävää. Oma tietokoneeni ei ole ihan uusinta uutta, joten niiden editointi oli melko vaikeaa. Proxyjen tekeminen on melkein pakollista, jotta preview -ikkunan saisi pyörimään sulavasti. Sellaisenaan ei minun koneella riiittänyt edes kuvakoon laskeminen 10%:iin ja laaduksi 1/4. Eli toisin sanoen varaudu siihen, että editointikone olisi syytä olla ihan uusinta uutta.

Loppupäätelmä

Otsikkokuvana olevalla videolla kerron kamerasta tarkemmin. Silloin ei vielä myöskään ollut tiedostomuodon tuen saamisesta mitään tietoa. Foorumi-keskusteluissa kävi ilmi, että jotkut kameran heti ostaneet olivat lopulta myyneet sen pois, sillä eivät saaneet videoitaan editoitua.

Kameralla kuvaaminen oli helppoa. Sitä oli noinkin suureksi vaivatonta käsitellä ja se taipui myös ahtaisiin tiloihin kuten auton sisätilat. Valovoimakin riitti objektiivissa hyvin vaikka kyse oli talviajasta.

Omiin tarpeisiini kamera oli kuitenkin liian monipuolinen. Jos sitä vertaa vaikka täällä Pikamulkauksessa olleisiin pienempiin kameroihin, ei tästä ammattilaiskamerasta saatava lisäarvo tule esiin omissa projekteissani. Kamera sopii parhaiten dokumenttielokuviin tai TV -tuotantoon liikkuvaksi kameraksi.

Tällä hetkellä Canon XF705 maksaa esimerkiksi Rajalassa 7 149,00 €. Siitäkin voi päätellä, että kyseessä ei ole ihan elokuvakamera muttei myöskään sellainen harrastajan kamera. Hintansa väärti varmasti niille, jotka näitä ominaisuuksia tuotannossaan tarvitsevat.

Edellinen artikkeliKoeajossa: Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi FWD
Seuraava artikkeliKivinen tie crohn diagnoosiin
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.