Koeajossa: Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi FWD

0
3466

Hyundai Santa Fe on maastokelpoinen ja isokokoinen auto. Hyundain mallistossa se onkin se kaikkein suurin. Autosta on olemassa sekä nelivetoinen että nyt koeajossa ollut etuvetoinen malli. Etuveto riittää hyvin arkiajoon ja mökkiteille. Siinä säästää myös polttoaineissa verrattuna nelivetoiseen. Hankintahinta on myös edullisempi.

Artikkelin pääkuvana olevalla videolla kerron millainen auto on. Kerron myös mitä hyviä ja huonoja puolia siitä löysin viikon koeajon aikana. Jos haluat kuitenkin mielummin lukea ominaisuuksista, kirjoitin aiemmin artikkelin Autovouhotus -sivustolle.

Ulkonäkö

Kun auto halutaan pitää maastoon sopivana ja koko on suuri, se luo tiettyjä rajoituksia muotoilulla leikkimiseen. Santa Fe on mielestäni onnistunut saamaan autosta näyttävän ja linjakkaan pitämällä silti tulokulmat sopivana ja sisätilat tilavina.

Edessä huomion vie isokoinen ritilä, joka on erikseen nimetty Cascading Grille -nimiseksi. Peräpää laskee hieman pystysuoraa loivemmin ja takalasin alapuolella on pieni ”ryppy”.

Sisätilat

Santa Fe on todella tilava sisältä. Penkit eivät purista ja tuntuvat pehmeiltä takapuolen alla. Niskatuista on toisaalta tehty kivikovat. Penkit säätyvät perinteisin vivuin mutta takapenkkejä saa siirrettyä myös pitkittäissuunnassa. Tavaratilaan saa nostettua tilapäisesti pari pientä penkkiä lisää. Ne ovat ainoastaan lapsille sopivia, sillä jaloille jää todella vähän tilaa.

Kojelauta on kaikkea muuta kuin pelkistetty. Tuntuu, että muotoilijalle on siinä kohtaa annettu vapaat kädet ja ne hän on myös käyttänyt.

Ajaminen

Santa Fe on pehmeä ajettava ja tarpeen mukaan siitä löytyy myös voimaa. Ajotiloja voi säätää neljästä vaihtoehdosta mutta comfort toimi mielestäni parhaiten. Näkyvyys autosta on hyvä ja turvavarusteluja on paljon.

Yksi turvavarusteluista on kuitenkin mielestäni vähän turhankin ärhäkkä. Kaistavahti on autossa käytännössä automaattiohjaus, jos voimakkuuden laittaa suurimmalle. Auto osaa ajaa vaikka ässämutkan itse, jos tien viivoitukset on kunnossa. Viivoitusten takia tien levennykset voivat saada aikaan sydämentykytyksiä sillä auto saattaa yhtäkkisesti tehdä ohjausliikkeen viivojen suuntaan. Kaikkein pienimmällä asennolla kaistavahti ei ollut niin ärhäkkä mutta mielestäni parhain asento oli OFF.

Tekniset tiedot:

  • Moottori: 2.2 litrainen Diesel, yhteispainesuoraruiskutus, sähköisesti ohjattu muuttuvageometrinen turboahdin
  • Teho: 200 hv (147 kW)
  • Vääntö: 440 Nm
  • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,3 s
  • Co2 päästöt (WTLP): 174 g/km
  • Yhdistetty polttoaineen kulutus: 6,6 l / 100 km
  • Tankin koko: 71 litraa
  • Tavaratilan tilavuus (normiasennossa): 547 litraa ja takarivin kanssa 130 litraa
Edellinen artikkeliSkoda Kamiq – Vuoden Auto Suomessa 2020
Seuraava artikkeliTestissä: Canon XF705 videokamera ammattikäyttöön
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.