Saphe – Ylinopeus- ja liikennevalvontahälytin

6
7527

Autotoimittajat saivat nyt loppuvuodesta testattavakseen Saphe – hälyttimen, joka varoittaa nopeusvalvontatolpista sekä liikenteen häiriöistä. Tämä sinänsä ei ole mitenkään ihmeellistä, koska samoja toimintoja on ollut navigointiohjelmissa jo kauan. Tässä on se ero, että niistä pystyy itse ilmoittamaan muille tiellä liikkujille kätevällä tietokonehiiren näköisellä laitteella. Laite on laillinen, koska se ei mittaa tai tutki mitään vaan reagoi ainoastaan sijaintitietoihin valmiiksi määriteltyihin asioihin.

Maahantuoja One-Pro yrittää kovasti markkinoida tuotetta ylinopeussakkojen välttämiseen mutta haluan nyt heti alkuun sanoa, että paras tapa välttää sakkoja on ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti.

Saphe pitää kuitenkin huolen siitä, että nämä nopeusvalvonnan selfie -pisteet eivät varmasti jää huomaamatta. Toinen osuus on sitten liikenteen häiriöistä ilmoittaminen. Tällä hetkellä laite ilmoittaa onnettomuuspaikoista sekä tienvarteen jääneistä autoista. Suomessa laite tuli myyntiin marraskuussa 2018, joten tätä kirjoittaessa laite on vielä hyvin tuore tapaus. Suositushinta laitteelle on 69€. Tanskassa (jossa laite on valmistettu) laitteella on maahantuojan ilmoituksen mukaan jo puoli miljoonaa asiakasta.

Järjestelmä

saphe

Hälytin on siis tietokoneen hiiren näköinen laite, joka hoitaa ilmoittamisen valo- ja äänimerkein. Tällä voi käyttäjä myös itse ilmoittaa sekä nopeudenvalvontapisteistä (sininen painike) että onnettomuuspaikoista (punainen painike). Testin aikana pidin muistisääntöä, jolla napit meni helposti oikein.

Nopeusvalvonta -> poliisi -> sininen

Onnettomuus -> palokunta -> punainen

Tuossa hiiressä ei ole sen kummempaa älyä, joten se tarvitsee kaverikseen mobiiliapplikaation. Saphe Link –sovelluksen voi ladata ilmaiseksi sekä Android että iOS –laitteille kummankin omasta sovelluskaupasta. Puhelin ja Saphe ovat bluetooth:illa yhteydessä toisiinsa (vaatii bluetooth 4.0) ja paikkatieto saadaan nimenomaan kännykästä. Kännykkä pitää siis olla näkyvällä paikalla, jos haluaa nähdä jotain informaatiota sekä lisäksi sijaintipalvelu päällä. Käytännössä applikaatiolle pitää antaa lupa käyttää sijaintitietoa aina, jos et halua joka kerta ajamaan lähtiessäsi käynnistää ensin sitä applikaatiota. Mikäli et halua seurata tietoja kännykän ruudulta, voit pitää kännykkää taskussa, laukussa tai missä vaan bluetoothin kantaman sisällä.

Käyttäminen

Kun lähestyt nopeusvalvontatolppaa, hiiri alkaa piippailla ja vilkkua sinistä valoa itse määrittämäsi ajan ennen sitä kohdetta. Applikaatiossa näkyy tieto nopeusvalvonnasta ja montako metriä siihen on sekä sen hetkinen nopeutesi. Jos Saphe ei tiedäkään tuosta tolpasta, voit ilmoittaa siitä järjestelmään painamalla hiiren sinistä nappia täsmälleen tolpan kohdalla.

Onnettomuuspaikkojen ilmoittaminen menee samalla tavalla kuin nopeusvalvonnan mutta käyttämällä punaista nappia. Jos ilmoitetaan tien varteen jääneestä autosta, punaista nappia painetaan niin kauan, että laite piippaa toisen kerran.

Ilmoitetut paikat tulevat järjestelmässä kaikkien saataville, kun kaksi käyttäjää on siitä ilmoittanut. Tällä pyritään välttämään virhepainallusten ilmaantuminen.

Huomiot testissä

Aloitetaan hyvistä puolista sillä tässä kohtaa niitä taitaa olla vähemmän. Paikkojen ilmoittaminen on tehty hyvin helpoksi, hiiren voi siinä olevan tarrakiinnikkeen takia sijoittaa vapaasti autoon sopivasti ulottuvilla olevaan paikkaan. Siinä ei ole mitään johtoja häiritsemässä ja laitteen ilmoituksia ei oikein voi olla huomaamatta. Hiiren näköisessä laitteessa on patterit, ja liiketunnistuksen johdosta se menee automaattisesti pois päältä, kun ollaan paikallaan riittävän kauan. Laite myös käynnistyy automaattisesti, kun nopeus on yli 10 km/h. Testin aikana pakkasta oli enimmillään 10 astetta ja ainakin silloin laite toimi moitteetta vaikka oli ollut kylmässä autossa yön yli.

Maahantuojan mukaan Saphe – järjestelmään olisi tulossa tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa kaikki Suomen koulut ja lastentarhat ja se varoittaa niiden kohdalla pienellä piippauksella. Tämän testin aikana se ei niistä vielä varoittanut mutta niiden ja muiden vaaranpaikkojen lisääminen parantaisi tuotteen hyödyllisyyttä huomattavasti.

Niin, sitten on vuorossa ne huonot puolet. Ensinnäkin tämän systeemin paras osuus on mielestäni ilmoittamismahdollisuus. Jos ilmoitukset jäävät ainoastaan tämän omaan järjestelmään, yleinen hyöty jää aika laihaksi. Mikäli tuolta on/olisi liittymät yleiseen käyttöön esimerkiksi kaikkiin navigaattoreihin, hyöty olisi jo huomattavasti suurempi etenkin liikennehäiriöiden osalta. Toinen vaihtoehto olisi näiden yleistyminen suuren osaan ajoneuvoista.

Laitteen pitää tosiaan antaa käyttää puhelimen sijaintia aina. Tämän johdosta sijainnin määritys on puhelimessa päällä 24/7 ja tunnetusti se on aika akkua syövää. Kokeilin jonkin aikaa asetusta, jossa sijainnin käyttäminen on sallittua ainoastaan applikaation ollessa päällä mutta se tarkoitti ohjelman avaamista aina ennen lähtemistä minnekään.

Applikaation asetuksista saa säädettyä, hälyttääkö laite ja puhelin vai pelkästään laite. Saphe – laitteelle ei ole minkäänlaista äänenvoimakkuuden säätöä, joten sininen vilkkuva valo yhdessä aika kuuluvan, hälytysajoneuvon ”viiuu viiuu” – ääntä muistuttavan piippauksen kera aiheuttaa tolppia ennen pienen säikähdyksen. Kuvittelisin myös tuon sinisen vilkkumisen näkyvän myös ulos etenkin pimeään aikaan, joten se saattaa aikaansaada pientä hämmennystä myös muiden autoilijoiden keskuudessa.

Nuo piippaukset ja vilkkumiset tahtovat ärsyttää etenkin alkuvaiheessa niin paljon, että moni saattaa lopettaa käyttämisen heti alkumetreillä. Ajan kuluessa niihin jo tottuu vähän paremmin.

Loppupäätelmä

Kameratolppien osalta Saphe voi olla hyödyllinen sellaisille, jotka eivät käytä navigaattoria (jossa tolpat merkitty) ja ajavat paljon oudoissa paikoissa. Saphe toimii myös monessa muussa maassa, joten ulkomailla ajelevat voivat kokea tämän hyödylliseksi. Normaaliajossa tuo aiheutti itselleni vaan enemmän ärsytystä, joskin positiivisena asiana on se, ettei se hälytä mentäessä tietä eri puolella kuin kamera. Piippaus on sen verran kuuluva, että takapenkillä nukkuvat lapset saattavat herätä. Mielestäni ihan yksi pieni piippaus olisi aivan riittävä.

Onnettomuuspaikkojen osalta hyöty jää vähän epäselväksi. Liikennetiedotteiden pohjalta navigaattoriin tulevat ilmoitukset antavat navigaattorille mahdollisuuden kierrättää toista kautta. Tämä ainoastaan ilmoittaa esim. 25 sekuntia ennen paikkaa. Todennäköisesti seisot jo ruuhkajonossa ennen sitä.

Mikäli järjestelmään lisätään ns. vaaran paikkoja (koulut, päiväkodit yms. paikat, joissa tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta), hyöty kasvaa. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe mitään syytä, miksi pitäisi rynnätä heti ostamaan tällainen laite. Jos kuitenkin nopeusvalvontatolpat ovat osoittautuneet juuri sinulle hankaliksi, ehkä siinä tapauksessa tämä laite voisi auttaa muistuttamaan hidastamisesta ainakin niiden kohdalla. Sokeasti siihenkään ei voi luottaa, sillä välillä kännykkään tulee ilmoituksia liian epätarkasta sijainnista.

Edellinen artikkeliTestissä: F-Secure Total – Turvallisempaa laitteen käyttöä verkossa
Seuraava artikkeliIL Vuoden Auto Suomessa 2019
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

6 KOMMENTIT

 1. Päivitän tähän kommentteihin tiedon, kun ne vaaran paikat tulevat järjestelmään. Samoin teen, jos jotain muita parannuksia ilmaantuu tämän artikkelin julkaisun jälkeen.

 2. Tosiaankin laitteen äänenvoimakkuuden säätö olisi paikallaan. Ääni kameratolpan kohdalla on aivan liian kova ja pitkä.

  • Tai sitten asetus, jolla kännykkä päästää ne äänet, jolloin voimakkuutta pystyisi säätämään sieltä. Molemmat saa hälyttämään mutta ei pelkästään kännykkää.

   • Totta. Siinä tapauksessa varmaan ei olisi mahdottomuus kännykästä säätää laitteen äänenvoimakkuutta? Toinen hyvä olisi jos sireenin keston saisi itse valittua. Pelkkä pari kolme piippaustakin riittäisi.

    • Kilpailevassa vastaavassa laitteessa näyttää tuo äänenvoimakkuus olevan säädettävissä – juurikin puhelimen ohjelman kautta.

     • No se kuulostaa kyllä selkeältä parannukselta, jos näin tosiaan on. Ihan mielenkiinnosta, mikä tämä toinen tuote on?

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.