Sony – Langaton kaiutin (SRS-X55)

0
4718

Tällaisen laitteen hankinta on ollut koko kesän suunnitelmissa, mutta jostain syystä se on jäänyt hankkimatta. Nyt tuli tilaisuus testata yhden tyyppistä laitetta Sonyn valikoimista. Heti alkuun mainitsen, että olin positiivisesti yllättynyt tämän kokoisen laitteen suorituskyvystä ja äänenlaadusta.

Ensivaikutelma paketista avatessa on erittäin laadukas ja tukevan oloinen laite. Myyntipakkaus sisältää itse laitteen, laturin sekä ohjevihkosen. Suosittelen kuitenkin käyttöohjeita kaipaavalle Sonyn verkkosivuilta löytyvää ohjesivustoa (http://helpguide.sony.net/speaker/srs-x55/v1/en/).

Laitteen akku ei ollut täyteen ladattu, joten se piti ladata heti ensimmäisenä. Yllätyin kuinka kauan siinä kesti. Illalla/iltapäivällä laitoin akun latautumaan ja vasta aamulla latauksen merkkivalo oli sammunut täyden varauksen merkiksi. Okei, tietysti nukuin yöllä joten en ihan tarkkaan tiedä kuinka kauan latauksessa oikeasti meni. Jahka saan akun soitettua ensimmäisen kerran tyhjäksi niin yritän kellottaa tarkemman, täyteen lataukseen kuluvan ajan. Tyhjän (tai siis siitä pisteestä, kun oranssi ledi alkoi vilkkua) akun lataus kesti n. kaksi ja puoli tuntia. eipä tämä taida loppujen lopuksi mikään ihan hirveän pitkä aika olla.

Käyttökokemukset:

Eniten minua kiinnosti tämän laitteen NFC -ominaisuus. Testasin sen ensimmäisenä. Minulla on matkapuhelimena Sony Xperia Z1 Compact, josta NFC -ominaisuus löytyy. Puhelimen asetuksista aktivoin NFC -ominaisuuden ja asetin puhelimen kauittimen päälle.

Puhelin sanoi bling ja kysyi haluanko parittaa sen laitteen Sony SRS-X55 kanssa. Vastasin “Kyllä” ja laitteet olivat paritettu. Bluetoothkin aktivoitui puhelimessa automaattisesti. Helppoa kuin mikä… Ei muuta kuin Spotify (linkki) käyntiin ja musa soimaan. NFC on tarkoitettu ainoastaan nopean Bluetooth-parituksen tekoon. Parituksen jälkeen puhelinta ei kannata jättää laitteen päälle musiikin soidessa. Laiteen pinta on liukas ja musiikin bassot täristävät laitetta sen verran, että puhelin tulee putoamaan laitteen päältä pois. Ainoa vaatimus on, että puhelimen näyttölukitus ei ole päällä. NFC toimii mainiosti jopa suojakotelon (Krusell Kiruna, http://www.krusell.se/en/product/75737) kanssa.

Täysin ongelmaton ei laitteen yhteyden muodostus prosessi ole. Jostain syystä laite heräilee itsestään aina silloin tällöin pienen äänimerkin kera ja valot jäävät vilkkumaan. Tämä kävi jopa hieman ärsyttäväksi testin loppuvaiheessa. Virrankulutus myös kasvaa tämän johdosta jonkun verran ja muutaman kerran kävi niin, että kun piti aloittaa musiikin kuuntelu, olikin akku tyhjä. En tiedä johtuiko tämä siitä että puhelin oli liian lähellä laitetta, vai siitä että muita laitteita oli lähistöllä Bluetooth aktivoituna.

Akun varaukselle ei laitteessa ikävä kyllä ole kunnollista indikaattoria. Ainoastaan yksi oranssi ledi, joka alkaa vilkkumaan kun virta on vähissä. Ledin vilkkuessa ulkoisten laitteiden lataus ei enää ole mahdollista.

Muuten, mitenkään enempää liittymättä tähän kyseiseen laitteeseen huomasin Spotifyssä mahtavan ominaisuuden. Olen siis yhdistänyt puhelimen Sonyn kaiuttimeen Bluetoothilla ja laittanut musiikin soimaan puhelimesta, Spotifystä ja laitteet ovat olohuoneen hyllyllä. Nyt, kun avasin Spotify -ohjelman tietokoneella pystyin myös työhuoneessa Macin Spotify -ohjelmasta valitsemaan musiikkia puhelimen kautta.

Kontrollit:

On/Off- ja puhelunapit ovat fyysisesti painettavia nappeja. Muut napit (äänen voimakkuus, Sound, Bluetooth ja Audio inputin valinta) ovat hipaisukytkimiä.

Laitteen takana on liitännät laturia, ulkoista äänilähdettä sekä esim. puhelimen latausta varten USB -portti (DC out only).

Kuuntelukokemukset:

Sisätiloissa kaiuttimen ääni kuulostaa mukavan tukevalta. Laitteessa on Sound -nappi, joka aiheuttaa musiikkiin ns. Surround -efektin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että soundi tukevoituu/paksuuntuu entisestään. Sonyn suositus on jättää napin ominaisuus käyttämättä ja kuunnella musiikkia ClearAudio+ -moodissa. Komppaan tässä valmistajaa, koska esim. Iron Maidenia ja Slashia kuunnellessa ilman Surround -efektiä taustan kitarariffit ja muut pienemmät yksityiskohdat kuuluivat paljon selvemmin. Ainakin minä nautin tämän tyyppisestä musasta enemmän ilman Surround -efektiä. Live -äänityksiin Surround -efekti sopii hyvin, koska musiikissa muutenkin on jo alkuunsa erilaisia häiriötekijöitä. Studioalbumien kohdalla en kyllä suosittele Surround -ominaisuuden käyttöä.

Laitteen koosta johtuen se toimii mainiosti myös ulkokäytössä. Lähtöteho (30w) riittää todella hyvin.

Ominaisuuksiin kuuluu myös Sonyn S-Master digitaalinen vahvistin, DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) sekä edelläkin mainittu ClearAudio+ äänenlaadun parantamiseen.

Musiikki hiljenee hetkeksi (ei kuitenkaan kokonaan), jos/kun puhelimeen saapuu esim. sähköposteja tai muita viestejä. Kaiutinta voi “puolittain” käyttää myös hands-free -laitteena, jolloin puhelun vastapuolen ääni kuuluu kaiuttimesta. Itse pitää kuitenkin puhua puhelimen mikrofoniin.

Plussat:
– Äänenlaatu
– Helppokäyttöisyys
– Akun kesto.

Miinukset:
– Akun lataus on melko hidasta (2.5h)
– Akun varaukselle ei ole kunnollista indikaattoria
– Laite käynnistyy jostain syystä automaattisesti silloin tällöin kuluttaen akkua.

Edellinen artikkeliKoeajossa: Citroen C5 CrossTourer
Seuraava artikkeliEpson EH-TW5210 – videoprojektori

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.