Epson EH-TW5210 – videoprojektori

0
4563
EH-TW5210

300 tuuman kuva kotiteatteriin

Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta elokuvakäyttöön tarkoitetuista videoprojektoreista. Sitä vastoin työkäyttöön tarkoitettuja data-projektoreita olen käyttänyt monenlaisia vuosien mittaan. On niillä joskus katsottu elokuviakin vaikka niitä ei siihen tarkoitukseen olekaan suunniteltu. Nyt kuitenkin Epson tarjosi tätä EH-TW5210 -videoprojektoria testiin ja otin sen mielelläni vastaan.

EH-TW5210

Alustava mielikuvani projektoreista olikin se, että ne hurisevat kovaäänisesti, ovat pienikokoisia ja kuumenevat käytössä. Kuvan laatu riittää tietokonekäyttöön mutta elokuvaan välimaailma on aika haalea. Tämä Epson sai kuitenkin käsitykseni muuttumaan. Tottakai lämpenemistä aiheutuu tässäkin koska lamput on todella kuumia mutta kaikki muu onkin sitten paljon paremmin.

EH-TW5210

Aloitetaan ihan alusta eli siitä kohtaa kun projektori piti kytkeä kuvalähteeseen. Oman testini suoritin niin, että projektori kytkettiin HDMI kaapelilla Operaattorin Viihde-boksiin ja kuvalähteenä käytettiin sitä kautta käytettävissä olevaa Netflix – palvelua. Ääni tuli tässä testissä projektorin omasta kaiuttimesta, joka on samaa luokkaa taulutelevisioiden oman kaiuttimen kanssa. Projektorissa on kyllä liitäntämahdollisuuksia vaikka mille äänituloille. Varmasti paras vaihtoehto on kuitenkin se, että ääni hoidetaan erillisessä vahvistimessa ja projektorille jää pelkän kuvan näyttäminen.

Käyttöönotto oli todella helppoa. Virta- ja HDMI johdot kiinni ja projektoriin virta päälle. Kuva ilmestyi saman tien eli laite osasi tunnistaa oikean lähteen automaattisesti. Sen jälkeen laitteen päällä olevista vivuista säädettiin kuvan muoto (jos laite ei ole kohtisuorassa ja oikealla korkeudella heijastettavaan pintaan nähden, on kuva vinksallaan ilman säätämistä) ja koko. Kuvasta sai hienosti koko seinän kokoisen ja FullHD tarkkuudella sitä oli myös miellyttävä katsella. Kuvan liikkeestä ei omaan silmään osunut mitään häntiä, joten kuva oli tarpeeksi tarkka ja nopea. Tämä projektori pystyy näyttämään myös 3D kuvaa ja sitä voi katsella lisävarusteisilla aktiivilaseilla. Näitä ei testipaketissa ollut, joten katselimme ainoastaan normikuvaa.

Teknisistä ominaisuuksista ilmoitan väri- ja valkovalotehon, joka on molemmissa 2200 lumenia. Kontrastisuhde on 30000:1 ja lampun käyttöikä on normaalitilassa 4000 tuntia ja säästöliekillä 7500 tuntia. Takuu lampulle on joko 36kk tai 3000 tuntia. Hintaa laitteella on noin 680€. Loput ominaisuudet voi käydä kurkkaamassa Epsonin sivuilta
http://www.epson.fi/fi/fi/viewcon/corporatesite/products/mainunits/specs/18171

EH-TW5210 image

Testi suoritettiin katsomalla lasten kanssa Netflix palvelusta piirretty elokuva. Lapset olivat toki lumoutuneita jo pelkästä kuvan koosta. Itse panin merkille myös värien kirkkauden. EH-TW5210 on normaalitilassakin mielestäni tarpeeksi hiljainen, ettei se häiritse katselua vaikka olisi ihan vieressä. Katseluelämys saa kyllä aivan uusia ulottuvuuksia kun kuva on jopa 300 tuumainen.

Olohuoneessa suoritetun testin seinässä oli koristekoukeroita ja ne kyllä paistavat kuvaan todella herkästi. Paras heijastuspinta olisikin joko kangas tai sitten sopivalla harmaasävyllä maalattu seinä tai osa seinästä. Noissa maalausoperaatiossa pitää vaan olla aika varma projektorin sijoituspaikasta.

Projektori on sen verran isokokoinen, ettei sen laskeminen mihin tahansa oikein onnistu. Jos suunnittelee katselevansa enemmänkin ohjelmia projektorin kautta, kannattaisi sille hankkia kattoon kiinnitettävä teline. Sen jälkeen onkin vuorossa johtojen piilotusoperaatio.

Valitettavasti en osaa sanoa, miten tämä on parempi tai huonompi kuin muut elokuvaprojektorit, koska minulla ei ole vielä vertailupohjaa. Sen voin sanoa, että tämä Epson EH-TW5210 projektori on hyvä ja erittäin yksinkertainen käyttää. Aiemmin olen käyttänyt/katsellut dataprojektoreita ja niihin verrattuna nämä uudet elokuvaprojektorit ovat kuin hyppäys uudelle vuosikymmenelle.

Edellinen artikkeliSony – Langaton kaiutin (SRS-X55)
Seuraava artikkeliSony MDR-1A BT kuulokkeet
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.