Toyota RAV4

0
7120
Toyota RAV4

Toyotan uusi citymaasturi

Open the whole post and click here to jump in to English version.

Hei.

Meillä on täällä Pikamulkauksessa ollut testissä aiemmin Opel Mokka ja Honda CR-V. Nyt saimme Toyotan haastajan citymaasturi luokkaan ja sen meille luovutti ystävällisesti Turun Autokiila.

Toyotalla on kaksi maastoautoksi luokiteltavaa mallia. Toinen on tämä testiin saatu RAV4 ja toinen ihan oikea maastoauto eli Land Cruiser. RAV4:sta ei ole tarkoitettu umpimetsään mutta mökkiteille ja vaikka lumihankeen se on aivan omiaan. Mitä mieltä sitten olimme tästä citymaasturista? Lue eteenpäin niin tiedät.

Kerron ensin autosta yleisesti. Toyota RAV4 esiteltiin ensimmäistä kertaa Japanissa vuonna 1994. Sen jälkeen siitä tuli uudistuneet mallit vuosina 2001 ja 2006. Nyt vuonna 2013 myyntiin tullut versio on siis malliston neljäs versio. Lähimmät kilpailijat ovat kasvattaneet autonsa kokoa joten näin on Toyotakin tehnyt. Aiemmin RAV4 oli kohtalaisen pienikokoinen varsinkin tavaratilan osalta.

Nykyään moni perhe valitsee farmarimallin sijasta citymaasturin mutta tavaroille tulee silti löytyä tilaa. Näin ollen Toyota RAV4 on kasvanut varsin tilavaksi autoksi. Myös auton ilme on muuttunut edestäpäin. Autolla on nyt pieni hymyn virne ”naamallaan” ja katse on muuttunut pistävämmäksi.

Varustetasoja RAV4:sta löytyy kolme kappaletta; Life, Active ja Premium. Koeajo automme oli Active varustelulla jossa oli mm. LED-päivävalot ja Xenonit varsinaisina valoina. Siinä oli myös Multidrive S – automaattivaihteisto.

Moottorivaihtoehtoja on kolme kappaletta. Bensiinipuolella auton saa ainoastaan 2.0 litraisella Valvematic moottorilla. Diesel moottorin saa joko 2.0 litraisena tai 2.2 litraisena. 2.0 litrainen Diesel on etuvetoinen mutta muut ovatkin sitten nelivetoisia. RAV4:ssa neliveto toimii suurimmaksi osaksi niin, että ainoastaan etupyörät vetävät. Pidon loppuessa, siirretään vetoa tarpeen mukaan takapyörille. Parilla sisältä löytyvällä napilla tähän saa kuitenkin muutosta. Sport-nappia (siitä lisää myöhemmin) painamalla siirretään 10 % voimansiirrosta heti takapyörille. Toinen nappi on sitten ns. maasto-ajonappi. Siinä voimansiirto jaetaan puoliksi eteen ja taakse. Seuraavassa testiauton teknisiä ominaisuuksia:

 • 2.0 Valvematic 4WD Active Multidrive S
 • Tehot: 151 hv
 • CO2 päästöarvo: 166 g/km
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,7 sekuntia
 • Huippunopeus: 185 km/h
 • Kokonaispaino: 2110 kg
 • Testiauton hinta: noin 43566€

Siirrytään sitten ulkonäkö asioihin:

Front

Ilme edestäpäin on muuttunut, kuten jo mainitsin. Ilmanottoaukon kohdalle on lisätty mustaa ja valot ovat kaventuneet. Toyota-merkki on laitettu etuvalojen väliin, keskelle eturitilää. Alareunassa on kiiltävää kromia.

Lights

Valot ovat aika moniosaiset. Sisäreunasta löytyy vilkkujen yläpuolelta LED-päivävalot. Lähivalot ovat Xenonit (Active+Business pack) ja kaukovalot halogeenit.

Side

Maavara RAV4:ssa on ihan kohtuullinen. Melkein voisi ajatella sen sopivan ihan maastoonkin. Renkaat ovat 17” kevytmetallivanteilla. Sivuprofiilista voi nähdä Toyotan kasvaneet mitat. Vilkut löytyvät myös sivupeileistä. Takavalot ulkonevat melko paljon muusta korista, joten kulmissa saa olla varovainen.

Rear

Takaosa on perinteinen eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Takavalot ovat melko suurikokoiset. Takaluukku aukeaa ylöspäin ja luukun alla mahtuu 180 cm pitkä seisomaan suorassa. Luukku aukeaa ja menee kiinni sähköisesti. Aukaisuun on kolme tapaa; avaimesta löytyvästä napista (painetaan pitkään), Rekisterikilven maatunnuksen yläpuolella olevasta napista tai sitten kojetaulusta löytyvästä napista. Videolta voitte katsoa miten kauan avaamiseen ja sulkeutumiseen menee aikaa.

Engine

Hyvin on paketoitu moottoritila tässäkin autossa.

Inside

Penkit ovat mukavat ja ne tukevat hyvin selkää. Ristiselän säätöä ei kyllä mielestäni ollut. Ratista saa hyvän otteen mutta nappeja ja vipuja siihen on tungettu suhteellisen paljon. Sieltä kun tässä automaattivaihteisessa löytyvät vielä läpät vaihteiden valitsemiseen puoliautomaatti-asennossa. Ohjaustehostin lakkaa avustamasta melko nopeasti ja ohjaus jäykistyy.

Kojelauta on muotoiltu ehkä hieman voimakkaasti. Tästä johtuen osalle napeista saadaan kuitenkin miltei pöytämäinen taso, josta niitä on helppo käyttää. Näyttö on kuusi tuumainen ja hyvin selkeä, paitsi kun menet asetuksiin, ei sieltä meinannut ensin osata tulla pois.
Vaihteisto on selkeä ja kiihdytettäessäkään seitsemänportainen vaihteisto ei juuri aiheuta nykäisyjä. Ohjaamo on hiljainen.

BackSeats

Takapenkkejä ei ole muotoiltu niin hyvin kuin etupenkit ja pintakin on kovempi. Jalkatilaa löytyy reippaasti myös aikuiselle mutta selkänoja tuntuu loppuvan aikuisen selälle kesken. Lasten istuimille löytyy isofix-kiinnikkeet.

Trunk

Tavaratila on 547 litraa eli noin 40 litraa vähemmän kuin Honda CR-V:ssä. Tämäkin on kuitenkin varsin isokokoinen citymaasturiin. Hyvä lisä on pidike paikat, joita on sijoiteltu reunoihin moniin kohtiin. Näihin saa kiinnitettyä tavaratilan verkon, jolla tilaa pystyy jakamaan ja esimerkiksi tukemaan ostoskassit pystyasentoon. Pohjalevyn alta löytyy vararengas.

Loppupäätelmä

Pidin RAV4:stä. Se kulkee tasaisesti niin pikkuisella mökkitiellä, kaupungissa kuin 120 km/h moottoritielläkin. Auto on myös sen verran isokokoinen, ettei nopeutta juurikaan tunne. Mittarin katsominen usein kannattaa.

Normaalisti auto on ECO tilassa, jolloin automaattivaihteisto pitää suurta vaihdetta päällä ja kierrokset alhaalla. Painettaessa Sport tila päälle, vaihde vaihtuu pienemmäksi, kierrokset nousevat ja kaasuvaste on paljon nopeampi. Videolla tämäkin on esitelty.
Jousitus on kevyellä kuormalla hieman pintakova. Heti jos tiellä on enemmän töyssyjä tai kuoppia, tulee autosta pehmeä mutta esimerkiksi suojatien korokkeet tuntuvat kovemmalta.

Plussat ja miinukset

+ Kulkee hyvin ja tasaisesti
+ Mukavat penkit edessä
+ Tilava
– Alamäkihidastin (DAC) ei tuntunut toimivan ollenkaan niissä alamäissä jossa sitä kokeilin.
– Ajaessani 80 km/h mutkaisella, asfaltoidulla ja kuivalla maantiellä, oli ohjaustuntuma hiemanpurukumimainen. Epäilen tässä kohtaa kuitenkin kitkarenkaita.

Tähän loppuun sitten video, jonka kuvasin testin aikana. Tällä kertaa ensiesiintymisen saa myös autotestauksien uusi intro. Itse testivideolla kerronta on suomeksi, joten äänet päälle.Kiitokset vielä Turun Autokiilalle testiauton luovuttamisesta. Muut jälleenmyyjät voi katsoa Toyotan sivuilta.

ENGLISH

Hi.

We have previously tested Opel Mokka and Honda CR-V SUVs. This time it was time to test Toyota RAV4 which is a good rival for the SUV class.
Even though this RAV4 is not meant to be driven off road, unlike its big brother Land Cruiser, it still performs rather well on small forest roads and in a bit deeper snow. But what did we think about this SUV? Continue reading and you’ll find out.

I will tell you some common information about the car first. Toyota RAV4 was first introduced in Japan 1994. After that became 2 new versions 2001 and 2006. Now at 2013 we got the fourth generation and since its competitors have also grown in size, so has RAV4.
Currently many families choose a SUV instead of a wagon but they still need space for the bags and all kinds of equipment. This is why the new Toyota RAV4 has grown to be quite spacy, both for the passengers and for the luggage. Also the expression on its “face” chanced. Now RAV4 has a bit of a smile and staring eyes.

RAV4 has three design packages; Life, Active and Premium. Our test car was with Active and Business package installed. It had LED lights for daytime and Xenon + halogen lights for the dark. This one had also a Multidrive S automatic gearbox.

There are 3 different choices for the engine. You can only get it with 2.0 petrol engine but with a diesel you can choose between 2.0 liter and 2.2 liter engines. Petrol engine and 2.2 diesel engine versions are AWD but 2.0 diesel is just 2WD. The AWD works so that usually it’s only FWD and when there is wheel spin, it will transfer some of the power to the rear wheels. With a couple of buttons inside the car you can change this though. If you push the sport button (more about this later) 10 % of the power will be put to the rear wheels to improve handling and performance. There is also a button for tough situations where the power is divided 50/50 between front and rear.
Here are some technical specifications about our test car:

 • 2.0 Valvematic 4WD Active Multidrive S
 • Power: 151 PS
 • CO2 value: 166 g/km
 • Acceleration 0-100 km/h: 10,7 sec
 • Top speed: 185 km/h
 • Total weight: 2110 kg
 • Price tag for this test car in Finland: around 43.566 €

Let’s move on to how the car looks.

Front

The expression on the front has changed like I already mentioned. They have added some black around the lower front grille and the lights are narrower. Toyota sign is between the front lights, in the middle of the upper grille. There’s some shiny chrome at the spoiler.

Lights

The lights are pretty complex looking. You can see the LED lights on top of the turning lights. Short lights are Xenon (on Active+business pack) and long lights are halogens.

Side

I think that this RAV4 has pretty decent ride height. One could almost think that it would be suitable off roads too. Tires are on 17” rims. You can see the grown up measures from the side view. They have also put the winkers on the side mirrors as well. Back lights come out of the body quite far. Better to be carefully in corner parking.

Rear

It looks pretty simple from behind. Rear lights are pretty big and the tail hatch opens upwards. As a 180 cm tall person, you can easily stand under the hatch without hitting your head. Hatch is opening and closing electronically and there is three ways to operate it. One option is to push the button on the remote controller. Another choice is to push the black button on top of the registry plates country code and the last option is to use the button on the dashboard. You can watch from the video how it’s opening and closing.

Engine

Engine is well packed and nothing much is visible.

Inside

The seats are confortable and they support your back well. I didn’t find any lever to set the support for the lower back though. You can get a good grip from the steering wheel but it has been filled with buttons and levers. There’s even pads for gear changes when you’re on semi-automatic mode. The steering assistance will turn off pretty soon and it makes the steering more stiff.

The dashboard has a strong design. Because of this some of the buttons are like they were on a table and it makes controlling them much easier. Screen is about 6” and very clear to use, unless you go into settings. It took me a while to get out of there.

Gearbox is simple and when accelerating, the seven-speed gearbox makes it very smooth. There is not too much noise coming to the cockpit.

BackSeats

Back seats are simple and with a harder surface than the front seats. There is a lot of space for feet even for an adult but the back of the seat is too low. There is isofix handles for child seats.

Trunk

The trunk takes 547 liters which is about 40 liters less than in Honda CR-V. It’s still very roomy for a SUV. A nice addition is the holes put around the walls in the trunk. You can place a net in those to divide the trunk in to sections or prevent your shopping bags from falling over. You can find the spare tire under the trunk floor.

Conclusion

I really liked this Toyota RAV4. It goes smoothly on small forest roads, in the city and also when driving 120 km/h on a motorway. This car is also so big that you can hardly feel the speed. That’s why I strongly recommend to frequently watch your speedometer.
Normally the car is in an ECO mode where the automatic gearbox switches to as big gear as possible to keep the rpm low. After pushing the Sport-button, gear changes lower, rpm goes higher and the response you get from the gas pedal is faster. This is shown on the video too.
The suspension might seem a little hard with a light load. As soon as there is more bumps or holes on the road it gets much softer but if you go over the lifted zebra crossing, it might feel hard.

The pros and cons

+ Drives fine and smoothly
+ Confortable seats on front
+ Roomy
– I didn’t feel any difference when I pushed the DAC button for downhill slowdown.
– As I drove 80 km/h on a winding tarmac road, steering felt a bit like wobbly. I strongly think it was because of the winter tires though.

I filmed a video of the test too. On this video premiers also our new intro for the car reviews. Unfortunately this video has Finnish narration so not everyone will understand what I talk in it. Hopefully you can enjoy the video nevertheless.You can check your local dealer from Toyota website. Thanks for Autokiila for giving us this RAV4 for a test.

Edellinen artikkeliEaster 2013 – Pääsiäinen
Seuraava artikkeliSaariston rengastie
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.