Seat Ibiza ST 1.2 TSI

0
8469

This link takes you to English version

 

Hei.
Ajatellaanpa nyt VW-konsernin valmistamia autoja. Mikä tulee ensimmäisenä mieleen?

– No Volkkari tietty.
– Joo-o entäs sitten?
– Hmmm, no eikös Skodatkin ole sieltä.
– Jep jep, tuleekos vielä jotain mieleen?
– Öö, no Audeja ja eikös ne tee jotain urheiluautojakin.
– Juu totta mut tiesitkö että ne tekee myös Seatteja?

Nyt vuorossa siis pikamulkaus toisesta Länsiauto Oy:n mahdollistamasta koeajosta eli Seat Ibiza ST 1.2 TSI. Seat Ibiza on siis VW-konsernin auto ja auto on täynnä Volkswagen Polon tekniikkaa. Seatit tehdään Espanjan tehtaalla. Seat Ibiza luetaan pikkuautojen luokkaan ja tämä ST on siitä farmarimalli. Seuraavaksi hieman kuvia Ibizasta ulkoapäin.

 

 

 

 

Testiauto oli Style varusteilla. Lisävarusteita löytyi mm. peruutustutka ja metalliväri. Ibiza on siis pikkuauto eikä se siitä mihinkään muutu vaikka farmarimalli olisikin. Keskitytään siis tässäkin mulkaisussa siihen pienenä. Auto on suunnilleen saman kokoinen VW Polon kanssa. Takapää on hieman pidempi johtuen farmarimallin isommasta takatilasta. Etupää on aika perinteisen näköinen eikä siinä ole käytetty mitään radikaaleja muotoiluja. Alasäleikkö on melko suuri, joka osaltaan tuo hieman urheilullisuutta. Etumaskissa on iso S-kirjain, joka paljastaa auton Seatiksi.

 

Sivulta auto näyttää jopa hieman todellista isommalta. Ovien alalaidoissa on hienot ”taitokset”.

 

Takaapäin autoa on pyritty hieman pyöristämään. Jännä yksityiskohta on takaluukun avaamismekanismi. Yritin hakea painonappia jonkun aikaa normaalista paikasta eli rekisterikilven yläpuolella olevan lipan alta. Eipä löytynyt vaikka kuinka hain. Jonkin ajan päästä tulin painaneeksi S-kirjainta ja sepäs painuikin sisään ja avasi takaluukun. Ihan mukava keksintö. Takaluukusta puheenollen.

 

 

Kuten Cruzessakin myös tässä kokeilimme golfbägin mahtumista tavaratilaan. Ennakko-oletus oli ettei se tule sinne menemään. Tavaratilaan oli kuitenkin etualalle tehty levennykset sivuille ja tähän kohtaan bägi mahtui kuin mahtuikin poikittain. Pieneksi autoksi tässä farmarissa on todella tilava tavaratila. Mittoja sen enempiä tarkistamatta sanoisin, että 3- tai 5-oviseen malliin verrattuna tässä on noin 30cm enemmän pituutta tavaratilassa.

 

Sisätilat

 

 

 

 

 

 

 

Ohjaamo on sisältä hyvin pelkistetty eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräisiä koristuksia, nappeja tai säätimiä. Materiaali kojetaulussa on enemmäkseen muovia. Ratista saa silti hyvän otteen ja sen saa säädettyä sopivalle korkeudelle. Mittaristo on selkeä. Kierrokset näkyvät vasemmalla ja nopeus oikealla. Siinä välissä on pieni digitaalinen mittari, josta voi graafisesti nähdä mm. polttoaineen määrän, kellonajan, hetkellisen kulutuksen sekä kilometrit.
Soitin on yksinkertainen, selkeä ja upotettu kojetauluun. CD-soitin osaa ilmeisesti soittaa myös MP3:sia. Tuulettimet ovat varustettu hieman Mazdamaisilla säätimillä. Eli niitä voi kierittää ja läpät vääntää sitten haluttuun asentoon.
Autossa on manuaalivaihteet (saa tosin myös DSG-vaihteistolla) ja ne toimivat oikein systemaattisesti ja varmasti. Myös tässä autossa näkyy mittaristossa suositeltava vaihde.

 

Etupenkit olivat kaksiväriset, keskeltä vaalean harmaa ja reunoilta musta. Muotoilu penkeissä oli aika maltillinen, joten näitä ei voi ainakaan kuppi-istuimiksi sanoa. Enemmän penkeistä tuli ehkä sellainen nojatuolimainen olo. Istuinosa tuki reittä tarpeeksi pitkälle mikä on todella hyvä asia. Etuistuimilla oli hyvät jalkatilat sekä muutenkin tilaa oli.
Takapenkit olivat tosi tasaiset, ainoastaan selkäosa oli hieman montulla. Kahden istuimen keskellä pystyy muodon puolesta istumaan, mutta tilaa jää sen verran vähän ettei käytännössä taakse saa kuin kaksi ihmistä. Jalkatilaakin jää todella vähän aikuiselle. Kun edessä on sähköiset lasinnostimet niin taakse on jätetty pelkät käsinveivattavat.

 

Moottori

 

 

 

Seat Ibizan kummassakin kyljessä on kirjaimet TSI. Aiemmin olen kuvitellut tämän tarkoittavan VW-groupin kaksoisahdettuja moottoreita mutta nyt sain siihen vielä hieman lisäselvitystä. Eli mitä enemmän kirjaimissa on punaista, sitä enemmän ahtimia löytyy. Tässä tapauksessa kun ainoastaan viimeinen I-kirjain on punainen, on ahtimia ainoastaan yksi. Siitä huolimatta tässä pikkuautossa on 105hv eli luulisi riittävän. Mikäli tuo tuntuu liian vähäiseltä, voi Ibizan ottaa 1.4L FR-mallina ja nauttia 150 hevosesta. Vertailun vuoksi tavallinen (ei TSI) 1.2L moottori antaa vain 70 hv ja tavallinen 1.4L moottori 85hv minkä lisäksi molemmissa tavallisissa moottoreissa päästöarvot ovat huonommat kuin TSI moottoreissa.

 

Miltäs tuo moottori sitten tuntuu tässä autossa. 1.2 litran moottori tuntuu ensikuulemalta todella pieneltä. Varauduin siis siihen, ettei tämä ole hätäisen ihmisen peli. Kuinka väärässä olinkaan. Tämä oikeasti kulkee ja kiihtyy. Turbo ottaa kiinni mukavan alhaalla, mutta antaa silti rauhallisesta ajosta nauttivalle hieman armonaikaa. Kevyellä kaasulla ajo on rauhallista mutta kun kaasua painaa hieman enemmän niin silloin lähdetään. Efekti ei tietenkään ole aivan yhtä voimakas kuin 2011 heinäkuussa ajetussa VW Polo GTIssä mutta aivan tarpeeksi verrattuna moottorin kokoon. Myönnän täysin, että tällä Ibizalla oli todella mukava ajella. Ensimmäisten vaihteiden välitykset kun ovat vielä sen verran pitkät, niin tällä jättää monet isotkin autot valoissa seisomaan. Voin vieläkin kuulla itseni naureskelevan nauttiessani tehon tunnusta ja ripeästä ajosta.

 

Loppupäätelmä

 

Tällä autolla oli nautinto ajella ja mielelläni olisin ajellut vielä pidempäänkin. Kenelle auto sitten parhaiten sopii? Sanoisin, että pariskunnille jotka haluavat kunnollisen tavaratilan. Moottoria voi ajatella joko ympäristön kannalta tai tehon kannalta ja kummassakin tapauksessa tämä nousee hyvin esiin. Suuremmille perheille Ibiza sopii vallan mainiosti vaikka kakkosautoksi VW:tä tai Skodaa edullisemman hintansa vuoksi. Tekniikka kun on niissä kaikissa suunnilleen samaa. Ibizaa saa toki myös 3 ja 5 ovisena, mutta niiden tavaratila on todella pieni.
Valitettavasti tästä autosta emme pystyneet ottamaan oman tuotannon videomateriaalia, mutta esim. on täynnä videoita.

 

Turun seudulla Ibizaa myy Länsiauto Oy Turku, Raisiontie 93. Muualla maassa voit katsoa lähimmän jälleenmyyjäsi vaikka Seatin sivuilta.

 

Länsiauto Oy Turku

 

ENGLISH

Hi.

Let’s thing about cars made by VW group. What comes to your mind first?

– Volkswagen of course.
– Ok, what about then?
– Um, well aren’t Skoda’s also one of theirs?
– Yup indeed, anything else?
– Well, Audi’s and don’t they also make some sports cars?
– Yeah yeah but did you know that they also make Seats?

 

So now we have another quick glance that Länsiauto Oy (in Turku, Finland) made possible and that is Seat Ibiza ST 1.2 TSI. Seat Ibiza is a car by VW-group and so it’s full of the same technology as in Volkswagen Polo. Seat is made in factories in Spain and it’s considered as a small car. ST is a Station wagon model. Here’s some pics of the Ibiza from the outside.

 

 

 

 

Test car was with Style pack. Extras included parking radar and metal color. Ibiza is a small car and even if it’s a wagon, it doesn’t change that fact. So let’s concentrate on testing this as one of the small cars. It’s about the same size as Polo but the rear end is a bit longer because of the longer trunk. Front end is quite traditional looking (I think the FR-model would have led lights and things like that but this one doesn’t) and it doesn’t have any radical design. There’s some sportiness in this too like the large grille at the lower front. There’s also a big S-sign in the middle of the front that reveals this to be a Seat.

 

It’s looks a bit bigger than it really is from the sides. There’s a nice fold on the doors.

 

I think they’ve tried to make it a bit more round from the rear end. An interesting detail is the mechanism to open the trunk. I tried and tried to look for a switch or a button from the usual place, right over the licence plate. Didn’t find it there. After a while I happened to push the S-sign in the rear and behold, it opened the trunk. Nice invention. Speaking of the trunk.

 

 

Just like in the Cruze we tried to put a golf bag in this car too. I presumed that it is not going to fit in there. I was wrong, they had made some kind of a widening in the front of the trunk and it fitted there sideways. For a small car, this has really big trunk. Without looking at any measurements I’d say that compared to a 3 or 5-door model, this one has at least 30cm more trunk space.

 

Interior

 

 

 

 

 

 

 

The cockpit is quite reduced inside and no extra switches or buttons have been added. The material is mostly hard plastic. You can get a good grip from the steering wheel and you can adjust it nicely to fit for you. The meters are clear. RPM is on the left and the current speed on the right and there’s a small digital meter in the middle. That shows graphically the amount of fuel, the time, momentary fuel consumption and driving distances.
The player is simple, clear and fitted inside the instrumental panel. It seems that the CD-player can also play MP3s. Fanholes are a bit like in a Mazda so you can twist and turn them to make it blow where you need it most. The test Ibiza had manual gearbox (you can also get it with a DSG) and it felt precise and certain. It also showed the prefered gear in the instrumental panel.

 

The front seats where dual-color, light grey in the middle and black on the sides. The form of the seats where simple so you really can’t call them rally seats. It felt more like an armchair. Nevertheless it gave a good support to your legs and you had good space for you feet aswell.
Back seats were flat with just the back having some kind of form. You really can’t put a third person sitting there even if the form would make it possible. There just isn’t enough width. There’s a bit too little space for you feet on the back too if you’re an adult. Back seats have manual lever to operate the windows but front seats have it electric.

 

Engine

 

 

 

There’s a TSI sign on both sides in the Seat Ibiza. I had thougth before that TSI means it has dual superchargers but now I got a little more info. The more the letters are colored red, the more it has superchargers so as this only had the last I red, it only had one turbo. Even so this little car has 105bhp and that should be enough. If it feels too low, you can have Ibiza as 1.4L FR-model and enjoy the 150bhp it produces. As a comparison the old (non TSI) 1.2L engine has 70bhp and the old 1.4L engine has 85bhp and in addition both of them have worse CO2 levels as the TSI engines.

 

So how does this engine feels like in this car. 1.2L engine sounds so little at first. So I was prepared this to be for calm and easy driving. I was so wrong. It really accelerates and drives fast. Turbo takes control at low rpm but still let’s you have a little mercy in the beginning. With a light gas you can drive calm and carefully but when you push the pedal a little further it shoots in to speed. The effect is not quite as powerfull as it was when I tested the VW Polo GTI but it was still enough compared to the engine size. I totally admit that I had super fun driving this Ibiza. The gear ratios are pretty long in the first gears so you can really outrun even bigger cars in the traffic lights. I can still hear myself laughing when I enjoyed the power and the swift driving the Seat Ibiza gave me.

 

Conclusion

 

I had a real blast driving this car and I would definately have wanted to drive longer with it. So for who does it suit best for? I’d say for couples that need bigger trunk. You can think about the engine environmetally or you can think about the power and in both situations the new Ibiza stands up. For bigger families Ibiza could be a second car with it’s prize lower than in a Vw or Skoda. The technology is the same in all of them. You can also get the Seat Ibiza with 3- or 5-doors but the trunk space in them is really really small.

Unfortunately we didn’t have a chance to produce our own video this time buthas a lot of videos about this car.

 

Edellinen artikkeliMulkausarvonta
Seuraava artikkeliSupermodel in rubber boots – Huippumalli kumisaappaissa
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.