Mitäs pelaat

0
2881

Hei.

 

Tänään olisi vuorossa pari pelimulkausta. Satuin Cittarista löytämään alelaarista pari suht uutta peliä ja hetken mietinnän jälkeen otin ne kärryyn.

 

L.A. NOIRE

 

Minulla ei ollut L.A. Noiresta mitään ennakkokäsityksiä. Sellainen hämärä muistikuva kuitenkin oli, että se olisi mainittu jollain hyvien pelien listalla. Peli ilmestyi 2011 keväällä konsoleille ja loppuvuodesta 2011 PC:lle. PC versiossa oli paranneltu grafiikka ja ohjaussysteemi. L.A. Noiren on tehnyt Rockstar Games ja siitä minulle tulee ensimmäisenä mieleen GTA sarja (Grand Theft Auto).

 

20120427-084040.jpg

L.A. Noire tuli normaalissa muovisessa DVD-kotelossa. Asennus sujui ilman ongelmia ja samoin pelin käynnistäminen. Ilokseni tässä ei tarvinnut edes kirjautua minnekään (toisin kuin esim GTAIV:ssa jossa piti kirjautua jonnekin jos halusi pelitallennukset).

 

Peli itse on aika GTA:mainen, mutta vielä parempi. Grafiikat näyttävät todella upeilta (vaikka omalla näytöllä en pääse yli 1280×1024 resoluution) ja kaupunki on tehty oikein eläväksi ja kauniiksi. Oikeastaan hieman samanlainen tunnelma kuin Illusion Softworks:in (nykyään 2K Czech) Mafia pelissä, jossa maisemat olivat upeita ja kaupunki erittäin eläväinen. Molemmissa peleissä saa käyttöönsä myös stereoscooppisen (3d) näkymän. Harmi vaan, että omat lasini ovat tarkoitettu CRT monitoreille (ja kukas niitä enää käyttää).

 

Itse pelissä pelataan miehellä, joka on palannut toisesta maailmansodasta ja aloittaa poliisin palveluksessa. Kerrankin näin päin eikä aina rosvojen puolella (niinkuin GTA peleissä). Tehtävistä tai tapahtumista en aio kertoa etten pilaa vahingossa kenenkään kokemuksia. Pelissä on kuitenkin niin sanottu pääjuoni, johon kuuluu isompien juttujen selvittämistä. Tämä tapahtuu rikospaikkoja tutkimalla sekä todistajia tai muita juttuun liittyviä henkilöitä kuulustelemalla. Kaikki tämä on toteutettu todella hyvin. Kuulusteluissa myös joutuu miettimään puhuuko henkilö oikeasti totta vai ei. Tämä vaatii myös henkilön ilmeiden seuraamista. Ilmeistä puheen ollen tässä pelissä kasvot on tehty motion capturella. Vaikuttavaa jälkeä ovatkin saaneet aikaan sillä ihmiset pelissä näyttävät paljon aidommilta. Hahmot ovat lisäksi kaikki ääninäyteltyjä (tekstitykset onneksi saa 🙂 ).

 

Pääjuonen lisäksi kaupungissa tapahtuu jatkuvasti muita rikoksia, joista tulee ilmoitukset poliisiradiosta. Näihin voi tietysti vastata myöntävästi ja sitten pillit ulvoen tapahtumapaikalle. Nämä rikokset ovat usein tappeluita, ryöstöjä tai muita vastaavia. Yleensä joutuu takaa-ajoon joko juosten tai autolla. Kun rikollisen saa sitten kiinni niin tilanteesta riippuen sen joutuu joko ampumaan (jossei muuten taltu tai sillä on panttivanki tms) tai sitten se otetaan kiinni ja joku hakee sen pois. Ampumista tässä on aika paljon joten Suomen poliisiin tätä on aika vaikea verrata (onneksi).

 

Tämä osui omalla kohdallani kyllä aika nappiin ja varoa saa ettei jää ihan koukkuun. Parina iltana olen L.A Noirea pelaillut ja selvitellyt monenlaisia rikoksia. Voin suositella kaikille, jotka haluavat välillä olla hyvien puolella ja pitävät seikkailupeleistä joissa täytyy välillä miettiäkin.

 

The Elder Scrolls V: Skyrim

 

Skyrim peliä on suositeltu myös vähän siellä sun täällä. Toki olen kuullut myös negatiivista palautetta. Ajattelin kuitenkin muodostaa oman mielipiteeni ja mulkaista miltä peli oikeasti näyttää ja tuntuu. The Elder Scrolls -sarjasta minulla ei ole ennestään mitään käsitystä eikä kokemusta, mieli on siis avoinna. Peli tuli normikotelossa ja sisällä oli levyjen lisäksi iso paperikartta ja manuaali. Peli on ilmestynyt viime vuoden (2011) lopulla ja tekijänä on Bethesda Game Studios.

 

20120427-084248.jpg

Tämä peli oli jotenkin kytketty Steam-palveluun, koska asennuksen aikana osa datasta tuli sieltä. Pelin käynnistyskin tehdään käytännössä Steamistä. Steam tili oli jo entuudestaan, joten ongelmia ei asennuksen suhteen ollut.

 

Peli sijoittuu Skyrim nimiseen fantasia maailmaan, jossa sinut on jostain syystä vangittu ja viedään kärryllä johonkin kylään. Pelin alku onkin animaatiota…tai siis tapahtumat ovat automaattisia eikä niihin voi vaikuttaa etkä pysty hahmoasi liikuttamaan muutoin kun kääntelemään päätäsi. Kun päästään kylään, alkaa vankien mestaus. Yksi vanki jättää jäähyväiset ennen pelaajaa ja sitten onkin oma vuoro. Tapahtuma kuitenkin keskeytyy ja pääset karkaamaan. Tässä kohtaa peli keskeytyy ja seuraa melkoisen monivaiheinen hahmon kustomointi. Ulkonäköä saa säätää harvinaisen paljon. Kun hahmon luonti on valmis, päästään oikeasti ”puikkoihin”. Karkumatka jatkuu.

 

Kun karkuun on päästy ja voidaan hengähtää, muuttuu pelaaminen avoimemmaksi. Maailma on täynnä tehtäviä ja mahdollisuuksia ja niitä voi suoritella omassa tahdissa ja oman maun mukaan. Mikäli pidätte tarkasta juonesta jota seurataan, ei tämä peli välttämättä sovi teille. Kukaan ei tule tässä sanomaan että nyt sun pitää mennä tuonne ja tappaa 10 pupujussia tai peuraa…tai listi paikassa x 25 örkkiä. Tehtävän annot ovat enemmänkin sellaisia että kaupungissa X on henkilö Y, jolle sun kannattaisi mennä juttelemaan. Y voi sitten ehkä laittaa sinut hakemaan/viemään jotain tavaraa tms. Vihollisia tietysti tulee aina välillä vastaan ja niitä vastaan tapellaan. Tappelukin on aika monipuolista ja riippuen mikä ase on käytössä, on erilaiset taktiikat.

 

Grafiikat eivät ole mitään siloiteltua karkkia mutta eivät ole mitenkään huonojakaan. Hahmot ovat ääninäyteltyjä ja useimpien kanssa voi kommunikoida. Keskusteluiden perusteella lokikirjaan tulee uusia questeja, joita sitten voi alkaa suorittamaan tai sitten ei. Pari kertaa olen nyt tätäkin peliä pelannut ja pidän toistaiseksi näkemästäni. Ensivaikutelmana on, että tämä peli saattaa olla todella pitkä eikä tätä aivan hetkessä pelaa läpi. Toivottavasti ei vaan  tule kyllästyminen ennenkuin pääsee niin pitkälle.

 

Olen todennut, ettei milloinkaan kannattaisi aloittaa montaa uutta peliä samanaikaisesti. Siinä tulee se ongelma, että kumpaa sitten pelaa milloinkin. Molemmat näistä peleistä ovat omalla tavallaan hyviä ja olen tyytyväinen molempiin hankintoihin. Kuitenkin nyt molempia kokeilleena käännyn varmasti ensin L.A Noiren puoleen ja pelaan sen ensin pois. Sen jälkeen sitten Skyrim:in kimppuun. Peliaikaa kun ei kauheasti ole, täytyy tehdä valintoja. Molempia voin lämpimästi suositella ja varsinkin alelaarista ne kannattaa jo käydä hakemassa. Molempien pelien normaalihinta oli vähän alle 50€ mutta molemmissa oli 20€:n alennus

Edellinen artikkeliUudet luurit
Seuraava artikkeliVuosi ja vähän
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.