Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE (GT-P7320)

7
8451

Follow this link to read this article in english

 

Mun ensimmäinen blogini. Harjoitellaanpa hieman ja arvostellaan pikaisesti mulkaisten oma Tabi. Tämä on siis ensimmäinen tablet-laitteeni. Käyttökokemuksia minulla on jonkin verran iPad 2:sta, mutta hyvin rajallisesti näistä Samsungin Galaxy Tabeista.

 

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE, kuvattu Samsung Galaxy S III (3264 x 2448)

 

Kyseessä siis Samsungin Galaxy Tab 8.9 LTE (GT-P7320), jossa Googlen Android käyttöjärjestelmän versio 3.2. Uusinta Androidin 4 versiota (ICS) ei tähän laitteeseen ainakaan vielä Samsung ole antanut ladattavaksi. Sikäli kummallista, että esim. 10.1” Tab 2:ssa tämä uusin version on.

Laitteen lukitukseen on monia eri vaihtoehtoja. Piirrettävä kuvio yhdeksän pisteen kautta, PIN-koodi, salasana. Kun laitteen avaa, selattavia ‘aloitusruutuja’ laitteessa on viisi kappaletta. Henk. koht. en ole saanut kuin vasta yhden sivun täytettyä ohjelmilla. Toisella sivulla pyörii koko sivun kokoinen kalenteri widget.

 

Heti, kun otin laitteen ensimmäistä kertaa käteeni kaupassa havaitsin että se on jotenkin luontevamman kokoinen kuin esim. iPad. Tämä havainto vaikutti ehkä eniten omaan ostopäätökseeni. Varsinkin, kun pääasiallinen käyttötarkoitus laitteella on kirjojen lukeminen. Toinen vaikuttava tekijä oli 888 pokerin Android client. 🙂 Lisäksi tässä mallissa on LTE eli mahdollisuus 4G yhteyden käyttöön. Omassa käytössäni tämä ei ole mikään ratkaiseva myyntivaltti, koska 4G ei toimi meillä kotiympäristössä, ei mökillä eikä saaristossa veneillessä… Ainakaan vielä. Nopea tämä 4G-yhteys kyllä on siellä missä se vaan on toiminnassa.

 

Laitteessa on jo tehtaalla ladattuna melkoinen määrä kaikkia erilaisia pieniä ohjelmia. Luettelen niistä nyt vain tärkeimmät ja useimmin käyttämäni. Kuten esim. Polaris Office, jolla onnistuu MS Office dokumenttien luonti ja muokkaus. Tarvittavat soittimet videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun. Nopea Android Browser nettiselain. Ja tietenkin GMail client. Yksi melko usein käyttämäni ohjelma kuuluu myös laitteen vakiovarustukseen: Pulse (https://www.pulse.me/), johon saa eri uutistoimistojen ja nettipalveluiden (lähinnä ulkomaiset BBC, WSJ, Time, yms.) uutisia ladattua kätevästi nauhamuotoon.

 

Yrityskäyttöä silmällä pitäen Googlen Play -kaupasta löytyy useita eri VPN -sovelluksia, kuten Juniper Pulse. ConnectBot SSH client kuuluu myös Tabini ohjelmistoon. Webbineuvotteluja varten löytyy sekä GoToMeeting, että WebEx. Molemmat testattu toimiviksi sovelluksiksi.

 

Hallintaohjelma tietokoneelle tottelee nimeä Kies (vrt. iTunes). Toimiva ohjelma, mutta jotenkin kömpelö. Valikoissa siirtyminen kestää kauan tekee käytöstä hankalaa ja epämukavaa. Tähän toivoisin suurta panostusta Samsungin osalta. Toisaalta tämä ei niinkään ole arvosteltavan laitteen ongelma, koska saman ‘tahmeuden’ huomasin myös Samsung Galaxy S III:sta käytettäessä. S III:stakin muuten varmasti mulkaistaan jossain kohtaa…

 

Laitteessa on kaksi kameraa. Edessä 2MP ja takana 3MP. Nopeasti testattuna ainakin 3MP:n kamera ottaa ihan hyviä kuvia ja valokuvaus onnistui myös pimeässä. Salama toimi ihan hyvin, joten kuvat onnistuivat. Lienee silti parempi jättää valokuvaus siihen tarkoitetuille laitteille. Satunnaisiin otoksiin laitteen kamera taipuu ihan hyvin.

 

Perkins 6.3544 moottori veneessä (2048 × 1536), kuvattu pilkkopimeässä kannen alla

Käytän omaa Tabiani ehdottomasti eniten digitaalisten kirjojen lukemiseen. Elisa Kirja -palvelusta olen kirjoja ostanut ja se yhdistettynä Tabiin varmistaa sen, että lukeminen ei koskaan lopu. Ensimmäisen kirjan latauksen yhteydessä oli ongelma, joka liittyi kyseisen kirjan Adoben digitaaliseen allekirjoitukseen. Ongelma saatiin kuitenkin Elisan tuen kanssa selvitettyä ja sain senkin kirjan luettua. Laitteessa on myös esiasennettuna Readers Hub -ohjelmisto, mistä voi ostaa kirjoja, aikakaus- sekä sanomalehtiä. Näitä on tarjolla satoja tuhansia.

Suurin miinus laitteelle pitää antaa laajennus mahdollisuuksista. Laitteeseen voi kytkeä ainoastaan kuulokkeet (3.5mm) sekä mukana tulevan lataus/USB -kaapelin, jolla laitteen saa kytkettyä tietokoneeseen. Myöskään mitään SD-korttipaikkaa ei ole mahdollista muistin laajennusta varten. Minua tämä ei niinkään haittaa, mutta jos laitteella haluaisi esim. katsella paljon elokuvia, loppuu 16G:n muisti nopeasti. Tietenkin aina on mahdollista katsella elokuvia netistä esim. ViaPlay -palvelun (PM osa1, PM osa2) kautta.

 

Lisävarusteista vielä sen verran, että omasta mielestäni ehdoton ‘lisävaruste’ Tabiin tai mihin tahansa tablet-laitteeseen on tuollainen osoitinkynä. Omani on Kensington -merkkinen, jossa on sekä oikea kynä, että toisessa päässä tuollainen kumitulppa. Myös tuo Samsungin oma kotelo, jonka voi taittaa lukualustaksi/pöytätelineeksi on hyvä. Kotelon hinta vain oli päätä huimaava.

 

Laitteen hinta pyörii 500€ nurkilla. DNA tarjosi minulle tähän laitteeseen 36kk sopimuksen, jolla laitteen lopulliseksi hinnaksi tulee 500.40€. Ostopaikasta riippuen jostain voi jo saada halvemmallakin.

 

Plussia:
+ Akkukesto
+ Juuri sopivan kokoinen
+ Näyttö
+ Käyttötuntuma
+ Hinta

 

Miinuksia:
– Joidenkin mielestä vanhahtava Android 3.2
– Vähäiset laajennusmahdollisuudet (USB, HDMI, yms.)
– Kies
– Ehkä hieman ‘takkuileva’ silloin tällöin, muistin tyhjennys kuitenkin helppoa
In english:

 

My first blog. Let’s practice a little bit and make a short review of my own Tab. So, this is my first tablet. I do have some experience about iPad 2 but very little experience about Samsung Galaxy Tabs.

 

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE, shot with Samsung Galaxy S III (3264 x 2448)

 

So, we are now talking about Samsungin Galaxy Tab 8.9 LTE (GT-P7320) which has Googles Android OS version 3.2. For some reason (unknown to me) Samsung hasn’t published the newest Android OS 4 (ICS) for this tab. That’s strange because for example the 10,1” Tab 2 does have it already.

 

There are few possibilities to lock up the device. You can draw a pattern using nine dots, use 4 digit PIN code or a password. Of course the SIM PIN can also be used to protect the mobile SIM card. After unlocking the device user sees five browsable ‘screens’. These screens can be swiped back and forth. Personally I have only one page filled with small programs, apps. Second page runs a calendar widget which fills the whole screen.

 

When I first picked up this device in the local store I noted that the size of it is somewhat a bit more natural and more comfortable than for example iPad. This was maybe the main reason I decided to buy this device instead of any other. Especially, as I have first and foremost planned to use this device to read ebooks. Another thing that affected quite a bit was the Android client for 888 poker. This particular model is equipped with LTE so this can operate in 4G network. As I use this device mainly outside 4G network this is not very important feature for me. What I have tested the speed in 4G network is outstanding.

 

Device comes with lots of pre-installed apps. I only list here the ones I use the most. Polaris Office is one of them. Polaris Office can be used to create and modify MS Office documents and more. There is also the media players for music and video. Fast Android Browser. And of course GMail client. I think I should also mention app from Pulse (https://www.pulse.me/) here.  It is a simple and easy to use app which lets you collect news feeds from different websites and news agencies around the world and displays the feed in ribbons stacked one on top of the other. There are 4 ribbons in one page. With this app you can see all the news you need with just one glimpse.

 

Concerning business use there are few VPN apps in the Google Play Store. Juniper Pulse for example which lets you connect to your company intranet etc. ConnectBot SSH client is also part of my app collection and I have tested it to be very functional against several Unix/Linux servers. For web meetings there are at least GoToMeeting and WebEx. Both of these I have tested and they are working great!

 

The software that is used to sync your desktop with Tab (outlook contacts for example) is called Kies. Program itself works as it should work but it is somehow quite clumsy. Surfing the attached device and even the program menus are slow and it makes the whole experience suffer from it. This is something that Samsung should take under immediate development. As I tested the Kies with my mobile phone I experienced the same problems. So, this is not a problem with the device but with the desktop program itself. I think we will have a quick glimpse about the S III (my mobile) in future also.

 

Tab comes with 2 built-in cameras. 3MP for the rear one and 2MP for the front one. After quick tests at least the rear camera takes decent photos and I managed to take photos in complete darkness. The flash worked OK and the pictures were great. Anyway, I think we should leave the photographing to those devices which are built for it. For occasional photos the camera in this Tab is enough.

 

Perkins 6.3544 marine engine (2048 × 1536), shot in complete darkness below the deck

I use my Tab without question the most for reading ebooks. I have purchased books from Elisa Kirja web bookstore (in Finland) and with those books downloaded to my Tab ensures I have something to read all the time. No trips to local stores or libraries when I finish one book. There was some problem when I made my first purchase/download from the Elisa Kirja store but that was somehow connected to the digital signature Adobe has provided to the books in the store. With the help of support I finally managed to download and read the book. The device also features built-in app Readers Hub which can be used to by international books, magazines and news papers in digital format. Collection of these is huge.

 

Greatest minus with this device is the external ports (for expandability) it offers. You can only connect headphones/set (3.5mm) and the included charge/USB -cable which connects the device to your desktop computer. There is no SD card slot for memory upgrade. For me this is not a very large issue but if you would like to watch movies from the device you cannot store many movies using only the internal 16GB of memory. Of course, you can always stream the videos for example from ViaPlay (part1, part2).

 

There are of course some accessories available for this device. The one you definitely should consider is the pointer pen. I have one of ‘Kensington’ brand. This one has the round rubber pointer thing in the other end and normal ballpoint pen in the other. It makes the screen tapping much more precise. I also like the case Samsung has made for this device. The one you can flip over and use the device on the table in upright position or when you read something for the Tab. When reading the case lifts one edge of the device a little bit. Only negative thing about this case is its price.

 

Plusses:
+ Battery
+ Size is just right (at least for me)
+ Screen
+ Touch and feel.

 

Minuses:
– Maybe a little “old” Android 3.2
– Limited expandability (USB, HDMI, yms.)
– Kies
– A little “sticky” now and then, freeing up memory is easy and it returns the performance.

 

 

Edellinen artikkeliBlogin siirto / Blog move
Seuraava artikkeliGolfia Harjattulassa

7 KOMMENTIT

  1. Erinomainen artikkeli ja hyvin kattava. Aika kätevältä peliltähän tuo vaikuttaa mitä olen sinun sitä nähnyt käyttävän. Varsinkin juuri kirjojen lukemiseen passelin kokoinen ja painoinen.
    Jossain vaiheessa kun oma tabletin hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, on tuo kyllä varsin varteenotettava vaihtoehto.
    Hinnasta sulla ei ollut mitään mainintaa. Se taitaa kuitenkin vähän vaihdella ostopaikasta ja sopimuksesta riippuen.

  2. Adaptereilla tuohon saa USB portin johon voi kytkeä USB tikun tai USB Levyn (levy tosin pitää saada virtansa muualta kuin USB portista koska Tabin USB virta on liian heikko, myöskin HDMI onnistuu adaptereilla. ja kannattaa harkita haluaako maksaa Alkuperäisestä Samsung tuotteesta vai ostaako paljon halvemmalla esim. Ebaystä.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.