Toyota GT86

1
6018

Toyota GT86 – urheiluauto kohtuu hinnalla

Open full post and click here to read the article in English.

Hei.

Toyotalta ei ole hetkeen ilmestynyt urheiluautoa koska siellä on keskitytty ympäristöystävällisten automallien esittelyyn. Ihmiset ovat kuitenkin toivoneet urheiluautoa Supran ja MR-2:sen tilalle, joten vihdoin Toyota rakensi sellaisen. Toyota GT86 on suunniteltu yhteistyössä Subarun kanssa ja molemmat esittelivät yhteistyön perusteella omat urheiluautonsa. GT86:n muodot ovat saaneet innoituksensa legendaarista Toyota 2000GT:stä.

Side

Toyota GT86 on viime vuoden aikana ollut kovasti median edustajien mieleen. BBC:n TopGear shown juontaja Jeremy Clarkson valitsi sen jopa vuoden autoksi. Kun ottaa huomioon millaisia erikoisautoja kyseisen shown juontajat pääsevät kokeilemaan, on se melkoinen saavutus Toyotalta.

Front

Front2

Iloksemme saimme Turun Autokiilasta testiin kirkkaan punaisen ja kiiltävän Toyota GT86:sen.
GT86 on varsin vaikuttavan näköinen auto. Auto on matala, pyöreä ja isot renkaat alla.

Wheel

Koeajoautossa oli 18” kitkarenkaat graffitin harmailla vanteilla. Etupää muistuttaa jonkin verran Toyota Supraa vaikkakin valot ovat erinäköiset.

Back

Spoiler

Takapää on muotoiltu varsin aggressiivisen näköiseksi. Täytyy nostaa hattua myös takaspoilerin suunnittelijalle, koska sen moninainen muotoilu on taidetta.

Paksut pakoputket mörisevät antaen vakuuttavan äänen. Tosin 2.0l bokserimoottori ei tyhjäkäynnillä ole niitä kaikkein muhkeaäänisimpiä laitoksia. Kun kierroksia saadaan moottoriin lisää, alkaa sisätiloihin kuulua sellaiset urkuäänet, että testikuljettajan virne karvoilla leviää entisestään.

GT86 on takavetoinen ja moottori tuottaa 200 hevosvoimaa. Tämä on tietysti kohtuullisen mielenkiintoinen yhdistelmä näin liukkailla talvikeleillä. Nopeasti kävikin ilmi, että kaasua saa kurveissa käyttää todella vähän. Välillä jopa varvaskaasu tuntuu olevan liikaa ja auto alkaa tarjota perää sivulle. Tosin ajovakausjärjestelmä ottaa kiinni vakioasetuksilla todella nopeasti. Asetuksissa on myös Sport asento mutta ajovakautuksen voi ottaa myös kokonaan pois päältä. Minä ajelin tuolla vakioasetuksella, koska auto ei ollut minun ja keli erittäin liukas. CO2 arvo on käsivaihteisessa GT86:ssa 181 g/km ja automaattivaihteisessa 164 g/km. Käsivaihteisen arvo vastaa siis normaalia 3-4 vuotta vanhan auton arvoa. Urheiluautoon arvo onkin siis todella hyvä. Vääntöä moottorissa on 205nm, kiihtyvyys 0-100 km/h 7,6 sec ja polttoainetta kuluu satasella keskimäärin 7,6 l. Tuo kulutus on muuten vähemmän kuin omassa farmarimallisessa autossani. Huippunopeus käsivalintaisessa on 226 km/h ja automaatissa 210 km/h.

Dashboard

Seats

Sisätilat ovat urheiluautomaiset. Jos olen teille jossain vaiheessa tavallisten autojen kohdalla puhunut kuppimaisista penkeistä, olkoon nämä sitten imukuppimaiset. Jonkin verran on tekemistä auton sisälle pääsemisessä mutta kun vihdoin istuu penkille, ei voisi enää mukavampaa asentoa olla. Penkit eivät purista mistään mutta ottavat erittäin tukevaan otteeseen. Ratista ei löydy ainuttakaan nappia ja muutenkin niitä on kojetaulussa varsin maltillisesti. Ison näyttöruudun alla on lämpösäätimet ja niiden alla joitain säätöjä ilmastointiin liittyen. Penkin lämmityksen napit ovat käsijarrun vieressä.

Meidän kokeilema GT86 oli käsivaihteinen. Vaihdekepin liikerata vaihteiden välillä oli erittäin lyhyt ja vaihteet loksahtivat paikoilleen nopeasti. Peruutusvaihde oli ykkösen vasemmalla puolella. Mittariston keskipisteessä oli kierroslukumittari. Nopeusmittari oli pienempänä vasemmalla puolella ja oikealta puolelta löytyvät polttoaine ja lämpötilaa osoittavat mittarit. Ratista sai todella hyvän otteen. Myös radio kuulosti todella hyvältä eli kaiuttimiinkin on satsattu. Auto on myös avaimeton, eli kaukosäädin voi pysyä taskussa ja auto käynnistetään Start -napista. Ovissa on myös kosketustunnistin. Kun lähestyt autoa kaukosäädin taskussa ja otat kahvasta kiinni, ovet aukeavat. Samoin kun lähdet pois auton luota, voit painaa ovenkahvaa peukalollasi tai vain kävellä kauemmas niin ovet menevät itse lukkoon. Tietysti voi käyttää myös kaukosäätimen nappeja.

Autosta löytyy myös takapenkki sekä ihan oikea takaluukku. Takapenkille voi kyllä lapsen saada mahtumaan mutta aikuiselle ihmiselle jo sinne pääseminen voi koitua liian hankalaksi tehtäväksi.

Trunk

Takaluukku on matala mutta leveä. Täysinäinen ruokakassi ei mahdu kokonaan pystyyn. Urheiluautoksi tavaratila on kuitenkin tilava.

AJAMINEN

Heti autoon istuttuani tunsin jokaisella hermollani että ollaan oikeassa urheiluautossa. Istuimet ovat ainoastaan 40cm maanpinnasta. Moottorin käynnistämisen jälkeen pääsi suustani ensimmäiset riemun kiljahdukset. Ajelin auton ensin hiljakseen kuvauksia varten syrjemmälle mutta ne hoidettuani pääsin testaamaan ajamista paremmin. Kuten jo edellä taisin mainita, oli keli todella liukas. Kaasun kanssa sai siis olla todella varovainen vaikkakin VSC ajonvakautus piti huolen, ettei auto ollut pitkään luisussa.

Ajoreittini käsitti ensin kaupunkiajoa, sitten mutkaista metsien poikki johtavaa 60:n tietä. Ohjaus on todella tarkka. Kuljettaja todellakin tuntee olevansa tilanteen tasalla ja auto tottelee. Alusta on jäykkä mutta ei silti sellainen, joka hajottaisi kuljettajan selän. Lopulta pääsin kokeilemaan autoa myös isommalla tiellä, jossa sai ajaa 100 km/h. Rampilla hidastelin tahallani jotta saisin paremman kuvan kiihtymisestä. Kun pääsin kiihdytyskaistan suoralle, annoin kaasua kunnolla ja kierroksien nousta. Auto kiihtyi nopeammin kuin Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla ja sellaisella voimalla, että heikkohampaisemmilta lentävät paikat suusta. Tiet olivat tässä kohtaa jo sulaneet ja tehosta sai paremman kuvan. Tien pinta oli kuitenkin hyvin märkä ja se tuntui ratissa pienenä sutimisena. Satasen nopeus tuli hetkessä täyteen.

LOPPUPÄÄTELMÄ

Toyota GT86 on kerrassaan mahtava, erinomainen ja todellakin kuljettajan auto. Näiden muutamien tuntien aikana jona autoa sain testailla, kävi varsin selväksi se tosiasia, että tämä auto on sellainen jonka mieluusti näkisin omassa tallissani. En enää ihmettele yhtään sitä kehujen määrää, jonka GT86 on saanut ympäri maailmaa.

Plussat

 • Tarkka ohjaus ja ajotuntuma
 • Mukavat mutta napakat penkit
 • Selkeät säätimet ja mittarit
 • Hyvännäköinen mikä viimeistään näkyi siinä että ihmisten päät kääntyivät. Eräs tien kunnostaja jopa huusi kovalla äänellä muita katsomaan kun hiljalleen ajoin ohitse.
 • Lähtöhinta 47000€ on edullinen urheiluautoksi

Miinukset

 • Ei löydy vielä omasta tallistani
 • Golfvarusteet eivät mahdu tavaratilaan. Ainakaan bägin sisällä.

Turussa Toyota autot, mukaan lukien GT86 myy:


Teimme tästäkin autosta videon Youtubeen, mutta valitettavasti ilman selostusta. 
**********************MAINOS/ADVERTISEMENT********************************


*****************MAINOS LOPPUU/ADVERTISEMENT ENDS*************************

 

 

ENGLISH

Hi.

It’s been a while since Toyota released a sports car since they seem to have concentrated on releasing environmental friendly cars like hybrids. People have been waiting for a sports car to continue the success with MR-2 and Supra so finally Toyota listened and made one. Toyota GT86 has been designed together with Subaru and both of them released their own models based on this cooperation. The form of the GT86 is said to be a tribute to a legendary Toyota 2000GT.

Side

The media has been very interested and happy about the Toyota GT86 for all last year. Jeremy Clarkson, the host on BBCs famous TopGear show, even selected it as the car of the year 2012. Considering all the amazing cars they get to test on the show, I’d say it’s quite an achievement for Toyota.

Front

Front2

We were so happy when Turun Autokiila promised to give a bright red and shiny Toyota GT86 for a test. It’s very impressive looking car, low, round and has big wheels under it.

Wheel

Our test car had 18″ wheels on the graffiti-grey alloy rims. The front end reminds me little of a Toyota Supra even though the headlights look different.

 

Back

Spoiler

The back end is designed to look quite aggressive. I also have to salute the designer of the rear spoiler since the detail and design on it is just pure art.

Wide exhaust pipes are growling giving an impressive sound. Although the 2.0 liter boxer engine is not one of the most impressive sounding machines on low revs, the sound gets more impressive after revving up a bit. The grin on test drivers face keeps widening up.

GT86 is a real wheel drive and the engine produces 200 horsepower. This is rather interesting combination during the slippery winter. I found out quite soon, how little I can push the gas pedal on corners if I don’t want to impress the audience with wide slides. The stability control is taking control pretty fast on default setting though. There is also a sport setting and that would give you some freedom on drifts and slides or you can turn it off completely. Since this wasn’t my car and the roads were extremely slippery that day, I stayed on default.

The CO2 level on GT86 is 181 g/km on manual gearbox and 164 g/km on automatic. The amount on manual is pretty much like a normal family wagon had three or four years ago. So for a sports car, this level is very good. The torque on the engine is 205 Nm, acceleration 0-62 mph is 7,6 sec and the average fuel consumption is 31 mpg. That is less than what I have on my own car. The top speed for manual is 140.4 mph and on automatic 130.4 mph

Dashboard

Seats

The interior is very sporty, even more so with out test car with all the black and red combos. If I have been talking about cup seats on some cars on this blog, then these must be suction cup seats. There is some effort to get in but after that it feels very comfortable. The seats don’t squeeze  or press you anywhere but take you in a firm grip. There are no buttons on the steering wheel and not many on the dashboard either. The heating switches are located under the big screen and under them are A/C and similar switches. The buttons for seat heating are next the the handbrake lever.

The GT86 we tested had a manual gearbox, which I’m very happy about. The distance between the gears on the gearshift were extremely short and they went in very precisely. Reverse was on the left of the 1st gear. A rpm meter was on the center of the meters and the speedometer was on the left. On the right side we had fuel meter and the engine temperature. The grip you got from the steering wheel was good and strong. Speakers sounded very good too so they have also put some effort on sound system. GT86 is also keyless so you only get a remote control which you can keep in your pocket. You start the car from a start button. Door have a sensor and when you get close to the car and touch the handle, doors will open. When you walk further from your car, they will close or you can touch the sensor with your thumb and the doors will lock. Naturally you can use the button on the remote control as well.

As amazing as it may sound, GT86 has back seats too and a trunk. You can fit a children on the back seats but it might be too much for an adult to even get there.

Trunk

The trunk is low but wide. If you have a plastic bag full of groceries, it won’t fit there vertically. It’s still has a good space for a sports car.

 

DRIVING

As soon as I sat on the car I felt it with everything in me that we are now in a sports car. The seats are only 15.7 inches from the ground. After starting up the engine, I screamed for excitement for the first time. I had to drive slowly to the back of the car dealer to take the photos but after completing them I got to test the car. As mentioned before, it was very slippery. I had to take extreme caution with pushing the gas even though the VSC system took care that slides didn’t last long.

My test route had city streets and then a winding forest road with a speed limit of 37 mph. The steering is so precise that you really feel that you’re in charge and you know everything happening. The chassis is stiff but not  a kind that will break your back as soon as you are not prepared. Finally I was able to test the car on a 62 mph motorway. I slowed down on the ramp on purpose and when the acceleration lane opened up, I gave gas properly and let the revs go up. It had a little wheel spin at first but then it rushed forward like a greyhound from the starting cage when it’s opened. The roads had been melted at this point so I could really test the power a little better. Although the roads were still very wet. It didn’t take long until my speed was at the 62 mph.

CONCLUSION

Toyota GT86 is just an amazing car, extraordinary and a true drivers car. During these few hours I got the drive this thing it became very clear to me that this would be something I’d very much like to see on my own garage. I’m not at all surprised anymore for the amount of compliments this car has had throughout the world.

Pros

 • a Precise steering and feelingTarkka ohjaus ja ajotuntuma
 • Comfortable but still firmly holding seats.
 • Clear switches and meters.
 • Looks very good and it showed when I drove around and people turned to look at the car. One road worker even started shouting to his colleagues to watch when I drove past slowly.
 • The starting price of 47.000€ is not much for a sports car.

Cons

 • I don’t have one yet on my garage
 • You can fit golf clubs in the trunk, at least if they are in the golf bag. Separately maybe.

 

Once again we created a video for Youtube. 

See you next time with a new test.

Edellinen artikkeliSyma S033G RC helicopter
Seuraava artikkeliCar of the Year 2013
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

1 KOMMENTTI

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.