Sony MDR-1A BT kuulokkeet

0
4911

Kuulokkeet laatutietoisille korville

Sain Sonyn maahantuojalta testattavakseni langattomat bluetooth kuulokkeet ja malliksi valikoitui lopulta MDR-1A BT. Nämä eivät toki ole ihan tusinakuulokkeet vaan hinta pyörii noin 350 euron paikkeilla. Bluetoothin osuus hinnasta tuntuu olevan iso, sillä langallisena vastaavat on ainoastaan 168 euroa. Hintaero selittyy kun kerron hieman lisää näiden kuulokkeiden hienouksista.

IMG_0970-4

Aivan ensimmäiseksi haluan kertoa pakkauksesta, jossa kuulokkeet tulevat. Mikäli jotain pakettia voi sanoa premium tasoiseksi, niin nämä kuulokkeet tulevat juuri sellaisessa. Laatikko aukeaa sulavasti ja itse kuulokkeet lepäävät satiinin tuntuisella pehmeällä kankaalla. Laatikon kansiosan sisäpuolelta löytyy oma luukkunsa, mihin on piilotettu johdot, ohjekirja ja pieni säänkestävä pussukka, jossa kuulokkeita voi säilyttää. Johdoista kun tuli puhetta, niin mukana on usb-johto ja normi kuulokeliittimeen kytkettävä johto. Näin ollen kuulokkeet ovat käytettävissä myös laitteisiin, jossa bluetooth mahdollisuutta ei ole.

IMG_0940-3

Kuulokkeet on mukavat pitää päässä. Ne eivät paina päälakea ja korvaosien pehmusteet ovat niin laadukkaat, etteivät ne paina korvalehtiä. Lisäksi kuulokeosat kääntyvät varsin paljon.

Mainitsin ensimmäisessä kappaleessa jotain hienouksista. Varsin usein langallisissa kuulokkeissa on johtoon kiinnitetty joku pieni palikka, josta saa vähintäänkin säädettyä äänenvoimakkuutta. Sony MDR-1A BT kuulokkeissa on erilainen ratkaisu, koska johtoa ei ole. Oikean puoleisen kuulokkeen ulkopinnassa on kosketussäätimet. Nämä aktivoituvat bluetooth käytössä. Kun viet sormea alhaalta ylöspäin, säädät ääntä kovemmalle ja vastaavasti hiljaisemmalle sormea vietäessä ylhäältä alaspäin. Seuraavan kappaleen voi valita siirtämällä sormea keskeltä oikealle (tai päässä ollessa eteenpäin) ja taaksepäin mennään vastaavasti vasemmalle. Nämä mahdollisuudet tuovat aitoa vapautta johdoista ja ylimääräisistä säätimistä. Valmistajan mukaan akku kestää jopa 30 tuntia.

IMG_0980-5

Äänen laatu on todella hyvä ja se pysyy hyvin kuulokkeiden sisällä. Tällä tarkoitan sitä, että ääni ei kuulu ulkopuolisille, ellet sitten luukuta musiikkia todella kovaa. Bassot kuuluvat myös riittävän hyvin eikä niitä ole ylitehostettu kuten joissakin kuulokkeissa. Nämä kuulokkeet myös osaavat soittaa High-Definition -ääntä eli parempaa kuin CD-tasoinen. Sellaista musiikkia voi ostaa kuinkas muuten kuin Sonyn omasta verkkokaupasta.

MDR-1A BT –kuulokkeissa on myös mikrofoni, joten sitä voi käyttää headsettinä. Mikrofoni ei ole näkyvillä vaan se on upotettuna kuulokekuppiin. En testannut mikrofonia ollenkaan, joten en pysty sanomaan mitään sen laadusta.
Bluetoothia käytettäessä kannattaa ensin tutustua ohjekirjaan. Näin pääsee helpommalla. Kieltämättä arvaamalla ei pystynyt selvittämään, että virtanappia tulee pitää noin 6 sekuntia pohjassa. Vasta silloin kuulokkeet alkavat mainostamaan itseään ja paritus on mahdollista. Jos virtanappia painaa normaalisti, virtavalo vilkkuu erehdyttävästi sinisenä, mikä on omiaan antamaan vaikutelman bluetoothin aktivoitumisesta. Näin ei kuitenkaan ole vaan oikeassa tilassa valo vilkkuu vuorotellen punaisena ja sinisenä. Oikein käytettynä paritus on helppoa ja musiikin kuuntelu voidaan aloittaa nopeasti.
Teknisiä ominaisuuksia voi halutessaan käydä kurkkaamassa tuotteen omilta sivuilta

http://www.sony.fi/electronics/pantakuulokkeet/mdr-1abt

Minulle kuulokkeista jäi todella laadukas kuva ja niillä pitkästäkään kuuntelusessiosta ei aiheudu kipeytynyttä päätä tai korvalehtiä. Näin toki tulee tämän hintaisilla kuulokkeilla ollakin. Omat testini tein ensin kytkemällä kuulokkeet normaalijohdolla stereoihin. Musiikki kuului hyvin mutta jouduin stereoista valitsemaan hieman normaalia isomman äänenvoimakkuuden, jotta sain totutun äänitason.

IMG_0981-6

Bluetooth yhteyden testasin samassa yhteydessä testissä olleen Sonyn musiikkisoittimen kanssa. Siinä äänenlaatu oli erittäin laadukas ja äänentasoahan sai itse säätää kuulokkeen ulkopintaa hiplaamalla.

EsittelyvideoEdellinen artikkeliEpson EH-TW5210 – videoprojektori
Seuraava artikkeliSony NW-ZX100HN Walkman
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.