Sony FDR AX100

0
4055

Sony FDR-AX100 4k videokamera

Sony AX100 -videokamera on valmistajan sivuilla merkitty ammattilaiskameraksi. Tämä ei kuitenkaan ole isokokoinen (no itse asiassa on se vähän isompi kuin ns. normi kuluttajan videokamera) eikä siinä ole vaihdettavaa objektiivia niinkuin niissä oikeissa elokuvakameroissa. Yli 2000 euron hintalappu kertonee kuitenkin jotain kameran kohderyhmästä.

Ulkonäkö

AX100 näyttää siis tavalliselta kuluttajakameralta mutta on kooltaan hieman pidempi. Jos tarkoituksena ei ole kaupallinen elokuvatuotanto, otetaan kompakti koko varmasti tyytyväisenä vastaan. Näyttö on melko iso ja se toimii myös kosketusnäyttönä. Näytöstä voi jopa aloittaa ja keskeyttää kuvaamisen mutta itse pidän enemmän napeista tähän tarkoitukseen. Valikot pitää naputella auki näytöstä. Objektiivin päässä on vastavalosuoja. Objektiivissa on myös valinta, vaikuttaako renkaan kiertäminen tarkennukseen vai zoomaukseen. Omalla kohdalla valitsin tarkennuksen, sillä zoomaukseen voi käyttää myös kameran päällä olevia nappeja.

Kameran päällä on salamakenkä, tosin sen verran upotettu, että suuntaavaa mikrofonia en saanut siihen kiinni. Kameran oma mikrofonikin on kohtuullinen mutta ongelmana on yleensä se, että se ottaa kaiken mahdollisen äänen.

Käyttäminen

Ihan ensimmäiseksi tuli vastaan se ongelma, että kamera ei huolinut normaalisti käyttämiäni SD kortteja. Nämä kortit ovat 30MB/s nopeuksisia SDHC kortteja ja ne ovat riittäneet järkkärikäyttöön vallan mainiosti. Vaan tähän kameraan ei käynyt eikä riittänyt. Ensimmäiseksi piti marssia kauppaan ja ostaa 90 MB/s nopeuksinen SDXC kortti. Tämä vaatimus johtunee tuosta 4K-tarkkuudesta.
Valikot toimivat tosiaan vain näyttöä naputtelemalla ja vaatii toisinaan muutaman painalluksen. Silti tuo on hyvä ratkaisu, sillä nappeja kamerassa on muutenkin aivan tarpeeksi. Vakiona kamera kuvaa FullHD tarkkuudella ja 4k pitikin käydä erikseen valkkaamassa valikosta.
 
Ensiksi pieni esittelyvideo AX100 kamerasta:Alla oleva video on kuvattu suurimmaksi osaksi AX100 -kameralla ja FullHD tarkkuudellaTuon video kuvaamisen jälkeen hoksasin vaihtaa 4K -tarkkuudelle ja kävin kuvaamassa tämän videon:Mielestäni kameraa on yksinkertaista käyttää, se on miellyttävä pitää kädessä (sekä silmän tasalla että vyötärön korkeudella). Näytöstä näkee hyvin eikä auringonpaistekaan haittaa näkyvyyttä liian paljon. Käsitarkennuksella saa hyviä häivytys-efektejä aikaiseksi sekä muutenkin kontrolloitua kuvaa. Kamera myös käynnistyy nopeasti. Virtanappia ei ole vaan kamera käynnistyy kun näyttö avataan.

Yhteenveto

Sony FDR-AX100 videokamera on erittäin hyvä. Se on kamera, jonka näkisin mielelläni edelleen kädessäni kun kuvaan autovideoita. 4K-video on edelleen hieman ylimitoitettua, sillä katsojilla harvemmin on siihen kykeneviä näyttöjä. Kuitenkin ”isot pojat” kertoo, että parempaa jälkeä saa aikaiseksi, kun kuvaa pätkät 4K -tarkkuudella ja sitten editissä muuntaa ne FullHD -tarkkuuteen. Tämä siis verrattuna siihen, että kuvaa jo videon FullHD -tarkkuudella.

Hinta on Matti Meikäläiselle aika suolainen. 2079€ videokamerasta on paljon rahaa vaikkakin pikkusumma elokuvakameroiden hintoihin verrattuna. Samoissa lukemissa pyörii mm. ammattilaisjärkkärit, joten tämä kamera on tarkoitettu samalle ostajakunnalle. Siis sellaisille, jotka todennäköisesti jotenkin käyttävät kameraa ansaintatarkoitukseen. Siinä tapauksessa voi olla ihan perusteltua ostaa tällainen kamera. Kuva on upeaa ja antaa myös edittiin paljon muokkausvaraa. Jos ei ole tarvetta vaihtaa välillä objektiivia, tämä kamera ajaa asiansa erittäin hyvin. Myös liitäntävaihtoehtoja on paljon.

Lopuksi muutama kuva kamerasta. Kuvaustilanteessa valitettavasti valoa oli liian vähän ja kuvaajan käsi liian heiluvainen. Pahoittelut siis kuvien laadusta.


Edellinen artikkeliSony A7s
Seuraava artikkeliKoeajossa: Peugeot 3008
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.