Sony A7s

0
3632

Sony A7s järjestelmäkamera

Hyvin usein kuvaajat liputtavat jonkin kameramerkin puolesta eivätkä kovin helpolla siirry toiseen merkkiin. Toki yksi hyvä syy moiseen on se, että yleensä joutuu kamerarunkoa vaihtaessa myös hankkimaan kaikki objektiivit uusiksi. Ne eivät yleensä ole keskenään yhteensopivia.
Otan kuvani yleensä Canonin kameralla ja nyt halusin haastaa itseni ottamalla testiin jotain ihan muuta, nimittäin Sonyn A7s peilittömän järjestelmäkameran. Tämän pienen, sanoisinko pokkarin kokoisen kameran sanotaan olevan haka hämäräkuvauksessa sekä videokuvauksessa. HDMI-liittimen kautta kamera pystyisi tallentamaan jopa 4k kuvaa.

Pikamulkaus ei yleensä mene teknisissä asioissa kovin syvälle. Näin ollen tarkkoja speksejä ja tiukkaa vertailua haluavat voivat kurkata esimerkiksi DPReviewn sivuilta ja tulla sitten takaisin lukemaan käyttökokemuksesta tavallisen tallaajan näkökulmasta.
Tämä on siis järjestelmäkamera ja objektiivin voi näin ollen vaihtaa haluamakseen. Sony lähetti kameran mukana 50mm kiinteäpolttovälisen 1.8 valovoimalla olevan putken. Kamera painaa ulkonäköönsä verrattuna aika paljon mutta objektiivi vielä enemmän. Eli viimeistään siinä vaiheessa kun kameran ottaa käteensä, käy ilmi ettei ole mistään pokkarikamerasta kyse. A7s kamerassa on täyskenno (ei siis rajaa näkyvästä kuvasta mitään pois) mutta ainoastaan 12 megapixeliä. Aika hurjalta tuntuu tuo ratkaisu lähteä vielä noin pienellä MP lukemalla liikenteeseen mutta ratkaisu on tehty videokuvan takia.

Käyttäminen

Kamerassa on sähköinen suljin ja laukaisinnapissa ei ole samanlaista tuntumaa kuin tavallisessa järjestelmäkamerassa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa suljinaika oli pidempi, nappi meni hiljaa pohjaan eikä mitään tuntunut tapahtuvan. Kamera alkoi kuitenkin ottaa kuvaa ja se kesti hieman kauemmin. Isokouraisille kamera voi tuntua pieneltä. Jos pikkurillin jättää vaikka tueksi kameran alle, saa siitä ihan hyvän ja tukevan otteen.

IMG_9336

IMG_9334

IMG_9338

Tarkennettaessa manuaalisesti, etsin lähentää kohdetta tarkennusta helpottaakseen. Käytännössä haettaessa oikeaa kohtaa ja sahattaessa säädintä edestakaisin tulee välillä tilanteita, jolloin lähennys katoaa ja ilmestyy taas. Se hieman sotkee. Onneksi tarkennusta helpottamaan tulee etsimessä värityksiä kohteen päälle, kun tarkennus on kameran mielestä kohdallaan.
Videokuvauksen laukaisin on mielestäni hieman vaikeassa paikassa. Se nimittäin jää normaalitilanteessa kämmenen tai sormien alle. Videokuvausta aloitettaessa joutuukin helposti muuttamaan otetta. Tässä seuraavana pieni pätkä videota kuvattuna A7s kameralla. 

Kuvan laatu on erittäin hyvä. Voisin jopa sanoa parempi kuin nykyisessä kamerassani. Kuvaa varten joutuu ehkä tekemään enemmän töitä mutta sekin saattaa olla tottumiskysymys. Tällä testijaksolla siirryin käyttämään automaattitilaa silloin, kun minun oli saatava kerralla onnistunut kuva. Ensin ja yleensä käyttämäni aukon esivalintatila ei aina tuottanut haluamaani tulosta, paitsi tuotekuvia ottaessani.
Videota testasin vain vähän eikä se normaalimuodossaan saanut minussa mitään hurmiotiloja aikaiseksi. Toki värit olivat hyvät mutta omat kuvaukseni olivat päivänvalolla eikä suuret ISO-arvot, jotka tässä kamerassa on sanottu olevan hyvät, päässeet näyttämään kynsiään. 4k-videota en myöskään saanut otettua suoraan muistikortille vaan siihen olisi tarvittu ylimääräistä virittämistä. Kuvan vakausta ei ollut kamerassa eikä objektiivissa, joten testivideo oli aika tärisevää. Koon puolesta kameraa voisi ajatella kopterin kyytiin varsinkin hieman laajakulmaisemmalla objektiivilla.

Loppupäätelmä

Sony A7s maksaa noin 2300€ mikä on iso raha. Tällä rahalla saa kuitenkin kameran, mikä ottaa upeita valokuvia valossa ja hämärässä. Pienellä lisäsäätämisellä videokuvaa saa 4k tarkkuudella mutta normaali FullHD tarkkuudella otettu video ei eroa juuri muista. Toki kameran tallentama AVCHD formaatti on hieman parempi standardi videolle kuin monen muun käyttämä MOV. Pienemmästä koosta johtuen A7s on helpompi ottaa mukaan ja se jos mikä on ehdoton edellytys hyvien kuvien ottamiselle. Kameran mukaan ottaminen siis.
Tässä galleriassa kuvia Sony A7s kameralla otettuna. Nämä ovat tarkoituksella jälkikäsittelemättömiä eli suoraan kamerasta otettuja RAW kuvia (toki muunnettu jpg formaattiin.)


Edellinen artikkeliTopGear kolmikon toinen tuleminen
Seuraava artikkeliSony FDR AX100
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.