Koeajossa: Renault Megane Sport Tourer

0
5525

Renault Megane Sport Tourer TCe 130

Renaul Megane on saanut jo jonkin aikaa kantaa harteillaan Renault perheen suurimman auton titteliä. Siis jos tila-autoja ei lasketa mukaan. Meganen koko onkin kasvanut siitä mitä se oli joskus, aivan kuten automalleissa on tapahtunut muutenkin. Saimme koeajoon Renault Megane Sport Tourer -mallin, joka on tilava farmariauto. Kun tila-autoissa keskitytään saamaan mukavat tilat sisällä oleville ihmisille, on farmarimalleissa edelleen otettu huomioon myös mukana kulkevat tavarat. Tila-autoissa se on hyvin usein unohdettu.

Megane onkin saanut mukavaa jämäkkyyttä ohjaustuntumaan sekä mukavuutta istuimiin. Ulkonäkö on sulavalinjainen edestä, päältä ja takaa. Kyljet sen sijaan ovat kulmikkaammat kuin esimerkiksi Capturissa. Koeajossa ollut Megane oli 1.2 litran moottorilla. Tässä kohtaa kaikilla vanhan koulukunnan ihmisillä nousee kulmakarva ylös. Eihän tuon kokoinen moottori voi liikuttaa perheautoa! Renault mainostaa käyttävänsä F1 teknologiaa hyväksensä ja miksei siinä voi jotain totuutta ollakin. Joka tapauksessa turbolla tuosta pikkumoottorista on saatu kutitettua ulos 130 hevosvoimaa. Se saadaan johdettua pyöriin sen verran hyvin, että tehon tuntu on havaittavissa myös ratin takana. Ohituksissa ja moottoritien rampeissa kiihdytettäessä moottori vie autoa eteenpäin yhdessä EDC-automaatin kanssa todella ripeästi. Tämä vaatii kuitenkin hieman kaasun hallintaa. Jos kaasupolkimen survaisee lattiaan kuin ranskalaiset rypäleitä talloessaan, jää vaihteisto miettimään oikeaa vaihdetta ja pääsääntöisesti valitsee liian pienen. Tämä hidastaa kiihdytystä ja nostaa kierrokset lähelle punarajaa. Haluttu kiihtyminen saavutetaan rauhallisella kaasun käytöllä.

Penkit ovat pehmeät ja tukevat. Selän sivuttaistuki on jopa todella jämäkkä kun taas istuinosassa on hieman väljempää. Ratista on hyvä pitää kiinni sen muotoilun ja nahkapinnan johdosta. Nappeja on tässäkin vain kaksi. Takapenkillä mahtuu aikuinenkin istumaan mukavasti ja hillitty muotoilu antaa mahdollisuuden myös keskellä istumiseen. Lasten turvakaukalo mahtui ilman tunkemista takapenkin kaikkiin paikkoihin ja turvavyön pituus riitti kaukalon ympäri.

524 litran tavaratilaan mahtuu tavaraa. Yökuvauksiin tarvittavat lisävalot sujahtivat sinne kameravarustusten lisäksi todella helposti. Pohjasta saa lisäksi nostettua etuosan pystyyn, jotta laukut ja muovikassit pysyvät paremmin pystyssä.

Renault Megane:ssa on avaimeton järjestelmä. Tässä kohtaa se tarkoittaa sitä, että vaikka autossa onkin reikä avainta varten, sitä hyvin harvoin joutuu ottamaan pois taskusta. Autoon pääsee sisälle painamalla jokaisesta ovesta löytyvää nappia (kunhan avain on lähellä). Auto käynnistyy ja sammuu Star/Stop -napista ja ovet menevät automaattisesti lukkoon kun olet paria metriä kauempana autosta. Tuo lukitus on niin tehokas, että mennessäni tankkaamaan autoa, ovet lukittuivat automaatilla seisoessani. Bensatankin luukkua ei saanut sitten enää kiinni, ennen kuin oli avannut lukituksen. Kun haet sitten kuitin automaatista, menevät ovet taas lukkoon. Tuon kaiken vekslaamisen voi tietysti välttää sijoittamalla avainkortin sille tarkoitettuun paikkaan kojetaulun alaosassa.

Äänimaailmasta voin sanoa sen verran, että lisävarusteena olleet 17″ pyörät toivat hieman lisää rengasmelua. Moottorista eniten huomiota sai vihellysäänet lähdettäessä liikkeelle. Turbo pyörii ilmeisesti melko lujaa, koska tuo ääni kuului moottoriäänien yli sisälle. Moottoriäänissä ei ollut mitään ihmeellistä, ne kuulostavat siltä kuin pienet moottorit kuulostavat. Isompia murinoita on turha odottaa.

Renault Megane:sta sai viikon koeajon perusteella laadukkaan kuvan. Testin aikana ei ilmennyt mitään ongelmia vaikka autolla olikin ajettu koeajoautoksi aika paljon eli yli 12 tuhatta kilometriä. Jarrut ottivat kiinni varovaisella painalluksella ehkä hieman epätasaisesti eli hidastamisesta tuli toisinaan hieman nykivää. Automaatilla kun hidastaminenkin pitää tehdä jarrulla.

Valmistajan ilmoittamat tiedot:

Auto: Renault Megane Sport Tourer TCe 130 EDC-aut Dynamique
Moottori: 1197 cm3
Teho: 132 hv (97 kW)
Huippunopeus: 190 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10 s
Vääntö: 205 Nm
Yhdistetty polttoaineen kulutus: 5,6 L/100km (omassa koeajossa 7,4 L)
CO2 päästöt: 129 g/km
Mitat (P,L,K): 4567 mm, 2037 mm, 1534 mm
Paino: 1359 kg
Bensatankin koko: 60 L
Tavaratila: 524 L

  

Edellinen artikkeliECall pakolliseksi
Seuraava artikkeliKoeajossa: Renault Clio Sport Tourer
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.