Mursu, marsu, mersu vai norsu?

0
6796

Mercedes-Benz A180

 

Click here to warp to English version

Hei.

 

Otsikon mukaisten kysymysten parissa me Pikamulkauksessa joudumme painimaan päivittäin. Tällä kertaa kuitenkin järki voitti ja valitsimme Mersun, jonka Turun Veho ystävällisesti tarjosi meille kokeiluun. Julkaisemme tänään isänpäivän kunniaksi tämän mulkaisun Mercedes-Benz A180 autosta.

 

A-mersuhan oli ennen sellainen pieni ja koppamainen. Nyt malli onneksi uusittiin ja kuinka ollakkaan siitä tuli aivan eri näköinen. Paljon paremman näköinen, kaunis jopa. Keula on todella muhkean näköinen ja kuten tästä osittaisesta sivukuvasta näkee, auto on hyvin sulavalinjainen.

 

 

Jos jollain on pistävä katse niin tällä uudella A-Mersulla. Mersun logo on keskellä etusäleikköä isokokoisena ja siinä missä joskus on ollut se ”patsasmainen merkki” onkin toisenlainen logo

 

 

Etuvilkku on laitettu kiertämään etuvalon umpiota. Hieno ratkaisu. Tulinen kulmakarva voisi olla tähän osuva ilmaisu.

 

 

Tässä logo, joka nykyään koristaa A-mersun keulalla. Tästä voisi sanoa, että hopeanuoli jolla on voittajan seppele.

 

 

A-Mersu on edelleen se pikkumersu. Takaosasta onkin sitten tehty tällainen töpö. Takavalot ovat näyttävät.

 

 

Pieneksi autoksi takana on ihan hyvin tilaa. Takaluukku avautuu korkealle. Mersukuskeja on ajateltu myös takaluukun sulkemisessa kurakelien aikaan. Sisäpuolella nimittäin on erittäin hyvän kokoinen kahva, josta luukun voi vetää takaisin kiinni likaamatta käsiään ulkopuolella.

 

 

A-mersu tulee kohtuu isoilla vanteilla. Vanteetkaan eivät ole mitkään perusvanteet vaan apilamaisella kuviolla varustetut kevytmetallivanteet.

 

 

Kurkistetaanpas sisälle kuljettajan ovesta. Ovilistassa on valaistu Mercedes-Benz kyltti, sisustan verhoilu on valkoista ja tummanharmaata. Tyyliä ja tasokkuutta on vaikka muille jakaa. Sivupeilit ovat kulmikkaat, mutta näkyvyys niistä on oikein hyvä. Perinteistä kovamuovia ei muuten tässä autossa sitten sisällä ole. Vaaleaa kangasverhoilua ja pehmeää keinonahkaa sekä pehmennettyä muovipintaa.

 

 

Kurkistetaan sitten takaovesta. Ensimmäiseksi osuu silmään etupenkin muotoilu ja niskan kohdalle tehty aukko. Taakse pääsee helposti istumaan ja siellä mahtuu hyvin istumaan myös aikuinen.

 

 

Uusi kurkistus etuovesta. Tässä näkee penkit paremmin. Penkeissä siis reunat, yläosa ja takaosa nahkaa ja keskikohta vaaleaa kangasta. Todella kuppimaiset istuimet ja tyylikkäät kuin oikeassa urheiluautossa. Istuttaessa penkkiin tuntee välittömästi istuneensa hieman paremman luokan autoon. Penkki tarttuu tarkasti kiinni ja pitää otteessaan tiukasti mutta mukavasti.

 

 

Vielä kurkistus takaovesta, jotta näemme jalkatilat. Kuljettajan penkki on säädettynä noin 180cm kuljettajalle ja silti jalkatilaa jää runsaasti. Takapenkit ovat nykytrendin mukaisiin ”kirkonpenkkeihen” verrattuna kuin  parhaimman laatuiset nojatuolit. Takapenkeillä ei ole kyllä otettu huomioon sitä, että siellä istuisi kolme matkustajaa sillä kolmannella ei olisi muotoilun takia kovinkaan mukavat oltavat. Turvavyöt on kyllä kolmelle.

 

 

Ohjaamo. Tätä ei voi millään kutsua perinteiseksi tai yksinkertaiseksi. Suoria linjoja ei juurikaan löydy vaan kaikki on muotoiltu. Tuulettimen aukot ovat kaikki pyöreitä ja niitä voi säätää kiertämällä ja pyörittämällä. Nekään eivät ole löysän tuntuiset vaan tuntuvat kestäviltä. Ratissa on viikset vain vasemmalla puolella. Alemmassa viiksessä on vakionopeussäätimet ja ylemmässä sitten kaikki loput eli vilkku, valot ja lasinpyyhkijät. Vaihteisto on kuusilovinen manuaali. Vaihteet menevät päälle varmasti ja tuntuma on hyvä.

 

 

Kolmipuolainen ratti on päällystetty nahalla ja siitä on mukava pitää kiinni. Vasemman puoleisilla napeilla käytetään ajotietokonetta ja oikeanpuoleiset on tarkoitettu handsfree:lle. Mittaristo on perinteisempi. Nopeus näkyy myös digitaalisena keskellä. Ratti on muotoiltu todella hyvin ja peukaloille on hyvät lovet puolien kohdalla.

 

 

Sitten päästään siihen (ainoaan) kohtaan tätä autoa, jota en oikein ymmärrä. Näyttö tuntuu olevan ihan väärässä paikassa. Tai siis, se näyttää kuin se olisi jälkiasennettu ainoaan jäljellä olevaan paikkaan. Jotenkin se ei vaan mielestäni sovi tuohon tuon näköisenä enkä todellakaan ole yksin tämän mielipiteeni kanssa.

 

 

Lopuksi sitten päästään moottoriin. Ajettu auto oli siis 1.6L koneella ja siinä on 90 kw tehoa ja vääntöä 200 nm. Autoa ei hirveästi tarvinnut odotella kun kiihdytettiin esimerkiksi moottoritien kiihdytyskaistaa. Tehoa ei ole ylenpalttisesti vaan tarpeeksi. Kaasupoljin toimi niin, että alkusentit on tarkoitettu rauhalliseen ja pehmeään ajoon. Sitten kun sen kohdan ohittaa ja painaa kaasua enemmän, auto kiihtyy huomattavasti paremmin. Tämä auttaa selvästi siihen, että hitaasta ajosta ei tule mitenkään nykivää. Tuntuma polkimessa on hieman pullataikinamainen.

 

Loppupäätelmä

 

Heti sisään mentäessä laadun ja yksityiskohtien määrän huomaa. Nyt ei olla perusautossa. Avain on perinteinen mersuavain. Vaidekeppi on pieni mutta siitä saa hyvän otteen. Kylmänä lähdettäessä vaihteet hieman ”ronksuvat” mutta hetken päästä se loppuu. Peruutusvaihde valitaan nostamalla vaihdekeppiä ensin ylöspäin. Tämä poikkeaa muiden merkkien ratkaisusta.

 

Tästäkin autosta ajoimme kaksi versiota. Ensimmäisessä, josta kuvat ja video on otettu, oli perinteinen katto. Toisella kerralla auto oli muuten sama, mutta väritys oli vaaleampi hopea ja autossa oli panoraamakatto. Panoraamakatosta ei ole hyötyä etupenkeillä istuville, mutta taakse ne tuovat lisää valoa. Sivuikkunat kun ovat A-mersussa varsin pienet.

 

Tyylikäs auto, hieno istua ja ajaa. Lähtöhinta noin 27000€. Loppuun vielä video, jonka kuvasimme tästä autosta.Kiitokset vielä kerran Turun Veho:lle, että saimme koeajaa tämän hienon auton. Hyvää isänpäivää myös kaikille muillekin isille.

English

Hi.

 

Well the headline for todays article is a kind of a Finnish riddle and hard to translate. Third of them is Mercedes-Benz and the rest of them are animals that sound similar. It’s a question of which one would you take. Anyway, we chose the new Mercedes Benz A180 and Veho Turku, Finland was kind enough to give us one for a test run. As today is a Father’s Day in Finland, I congratulate all the other fathers too.

 

 

Previously the A-class Mercedes was small and box-like. Now it’s been completed re-designed and what do you know, it turned out to be completely different looking. Much better looking, beautiful even. The front end is really voluminous and as you can see from this side picture, it’s also very sleek.

 

 

If someone or somthing has a staring look, this new Mercedes-Benz has it. The Merc logo is in the middle of the front grille and the place that sometime have that statue-like mark, has a different logo.

 

 

The font turning lights are put around the front light. Wonderful solution. I would call it a fiery eyebrow.

 

 

Here’s the logo that’s now put in to the front of the MB hood. I’d say that this is a silver arrow with a winners wreath.

 

 

This A-class Mercedes is still a little car. The rear end is short and the rear lights are stunning.

 

 

This one has quite nice space for a little car. The trunk door opens high. They have really thought about the MB drivers during the muddy times. There’s a nice handle on the inside of the trunk door which you can use for closing the door and prevent messing up yourself.

 

 

It comes with a rather nice rims. Not basic by far but a little clover like structure alloy rims.

 

 

Let’s take a look inside the drivers door. There’s a nice lit Mercedes-Benz sign on the doorstep. The coloring inside is white and dark grey. It’s full of style and luxury. The side mirrors are a little angular but they give a good view. There is no traditional hard plastic inside. Light fabric and soft artificial leather and also soft feeling plastic.

 

 

Let’s look inside from the rear door. The design and the hole of the front seat is the first thing that meets the eye. Backseats are easy to enter and comfortable to sit in.

 

 

Another peek through the front door. Here you can see the seats a little better. Seats have leather sides, back and top but the middle is light fabric. Seats are quite like rally seats and the styling is really lovely. As you sit on the drivers seat, you get a feeling of a better class car. Seat grabs you tight but comfortable and keeps you there gently through your drive.

 

 

Yet another look through the back door so we can see the space for the legs for the rear passenger. The drivers seat was set for a 180cm tall man and still there were more than enough space for the rear passenger. Compared to the most ”church bench line” rear seats installed nowadays, these feel like a luxury armchairs. Although they obviously haven’t taken into consideration of the fact that there might sometimes be 3 passengers. The one in the middle doesn’t really have much of a space because of the strong form on the 2 other places. There are seat belts for 3 though.

 

 

The cockpit. There is no way you can call this a traditional or simple. There are hardly any straight lines and everything has been formed in some other nice way. The holes for the incoming air are round and you can adjust them by turning them. The feel in those are strong. All the levers on the steering wheel are located on the left side. Lower lever is for the speed control and the upper is for everything else; turning lights, lights and wipers. Transmission is manual with 6 gears. Feeling on the gear shift is good and precise.

 

 

The steering wheel is covered with leather and it’s nice to keep hands on. Left side buttons are for controlling the driving computer and the one on the right side are meant for the handsfree. The meters and more traditional. Speed is also shown digitally in the center. The steering wheel has been formed comfortably and there are good places for your thumbs on the sides.

 

 

And then we get to the part I’m not so happy about with this car. The screen, it looks so out of place. Doesn’t fit in the rest of the design and looks like it’s been added later to one spot they still have space. It’s a bit like some young tuning enthusiastic has added a small tablet computer for his ride. I’ve heard similar opinions elsewhere too.

 

 

Finally we get to the engine part. This MB we drove had a 1.6L engine with 90kw power and 200nm torque. You really didn’t need to wait for the car to respond when you accelerated at the motorway entering. It had enough power to keep the driving fluent. When you pressed the gas pedal, the first inch was meant for easy and slow driving. When you go past that spot and press it further, the car starts to accelerated much better. This helps that when you drive slow, the driving doesn’t become jerky. The overall feel of the gas pedal was a bit like a dough.

 

Conclusion

 

You can really see the quality and detail when entering the car. This is nothing like a basic car. Keys are traditional Merc keys. The gear shift is small but you get a good grip on it. When the engine is cold and you start driving, the gears are a bit crunchy at first but it’s gone quite fast. When you want to reverse, you need to lift the gear shift. This is different to the solution of most of the other marks out there.

 

We drove 2 versions of this car. Both had the same engine but the first one was the one where we took the pictures and the video. The second one was lighter silver and it had a panorama roof. There’s no use for that roof for the front passengers but it gives a little more light to the back. Side windows are pretty small and won’t give much light.

 

Stylish car, wonderful to sit on and drive. Starting price in Finland is around 27k€. Here’s the video we filmed about this car. 

Edellinen artikkeliAngry Birds Star Wars
Seuraava artikkeliMobil1 öljynvalitsin
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.