Testissä: Yanmar SV08 minikaivuri

0
8874

Puutarhan uudistaminen minikaivurilla

Yhteistyö

Puutarhaa piti uudistaa sekä etu- että takapihalta ja maansiirtoa oli aika paljon. Mitä tehdä silloin, kun isoa kaivinkonetta ei saa mahtumaan pihamaalle kaivutöihin? Sain Cramo Finland -konevuokraamosta testiin Yanmar SV08 minikaivurin, joka ei vaadi suurta tilaa operoimiseen. Testi toteutettiin yhteistyönä Cramon kanssa. Tässä artikkelissa kerron mitä oli tehtävänä ja miten se onnistui. Kaivurin toimintaa ja sen käyttämisen opastamista on käsitelty yllä olevalla videolla.

Omakotitalojen pihat ovat taajama-alueilla usein aika ahtaita. Talot on usein rakennettu niin, että talon reunoille ei tonttimaata jää montaa metriä. Miten mahdollisen kaivinkoneen sitten saa ajettua etupihalta takapihalle? Katsoin Cramon maansiirtokoneiden listaa ja siellä oli minikaivuri – nimikkeellä kahdeksan erilaista työkonetta.

Halusin sellaisen, joka ei paina paljon (ei hajota pihamaata) ja mikä on mahdollisimman kapea, jotta sen saa ajettua talon sivustasta ja muista ahtaista paikoista.

Listalta löytyi Yanmar SV08-A1, jonka paino oli alle tonnin ja leveys vain 68 cm. Tämä sopisi varmasti omiin tarpeisiini, jos siinä vaan riittää kaivuteho.

Tehtävä:

Pihalla oli kaksi isompaa uudistusaluetta ja muutama pienempi kohde.

Etupihalta, kuistin vierestä, oli aiemmin samana vuonna kaadettu marjakuusipensaikko ja sen juuret oli jyrsitty.

Takapihalla oli huonosti kasvava rajapensasaita, mikä olisi hyvä vaihtaa uuteen. Vanha pensasaita oli leikattu alas asti pensasleikkurilla mutta tiheä ja syvälle menevä juurakko oli liian haastava lapioitavaksi.

Etupihalta oli poistettava istutusalueelta noin 40–50 cm vanhaa maata pois ja tuotava uutta maata tilalle. Juuret oli poistettu mutta niitä oli silti jäänyt sinne jonkin verran. Maa oli lisäksi hiekkaista ja painavaa ja suuresta määrästä johtuen, lapiolla siinä olisi kestänyt aika kauan.

Etupihan kaivaminen:

Talon seinä, kuisti ja ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö olivat melko lähellä kaivualuetta. Tästä johtuen liikkeiden tuli olla rauhallisia ja harkittuja. Kaivaminen aloitettiin seinän läheltä ja edettiin kohti laatoitusta. Maa aines kaivettiin suoraan peräkärryyn, joka tuli 7 kertaa täyteen. Tässä kohtaa voisin mainita, että vaikka tässä päässä lastauksen sai tehdä koneellisesti, kaatopaikalla maa piti lapiolla heittää pois kärrystä. Liikuntaa sai siis samalla enemmän kuin riittävästi.

Yanmar SV08 jaksoi paria juurakkoa ja yhtä hautautunutta betonimöhkälettä lukuun ottamatta hyvin kaivaa maan irti ja monttu saatiin kaivettua. Kallistuvaa kauhaa olisi reunoihin ehkä pystynyt käyttämään enemmänkin hyväksi mutta kokemattomuudestani johtuen en alkanut kikkailla vaan menin perusjutuilla.

Hallintalaitteet tulivat tutuksi nopeasti ja kaivaminen alkoi sujua. Kaivupäivien kertyessä sitä osasi jo hienommin laskea mullan kärryn päälle niin, että se levisi tasaisemmin eikä tipahtanut vain yhteen kohtaan. Minikaivurin ulottuvuus ei ole kovin iso, joten on tärkeää suunnitella kaivuun eteneminen, ettei tarvitse palata enää jo kaivettuun kohtaan. Silloin ei välttämättä reunoilta enää ylety joka paikkaan.

Kaivurin liikuttaminen:

Yanmar SV08 on liikutettaessa aika kiikkerä. Tästä johtuen siirtyminen eteen ja taakse kannattaa tehdä rauhallisesti eikä vetämällä vivut heti ääriasentoihinsa. Tämän toki tietävät kaikki hydraulisia laitteita käyttäneet valmiiksi mutta kokemattomilla saattaa innostus mennä yli. Kaivurissa on kuitenkin myös jonkinlaista tasapainoautomatiikkaa ainakin sivukallistuksiin. Kerran kauha oli liian täynnä ja se oli liian kaukana ohjaamosta. Tuntui, että kaivuri alkaa kallistua kauhan suuntaan. Yanmar teki itsenäisesti korjausliikkeen telojen leveyttä muuttamalla ja näin kaivuri palasi tasapainoon.

Telojen leveyttä voi säätää myös oikeasta reunasta löytyvällä vivulla. Kaivuhommissa telat kannattaa pitää leveällä mutta siirrettäessä ahtaista paikoista tai kuljetustilassa, ne kannattaa vetää sisään.

Minua huoletti aluksi miten nurmikolle käy kaivurilla temmeltämisen jälkeen. Onneksi tämä minikaivuri ei tee pahaa jälkeä. Toki se jätti jäljet mutta vain sellaiset, mitkä hävisivät viikon sisällä itsestään. Nurmikkoa suojellakseen ei kannata tehdä mitään ympärikäännöksiä paikallaan vaan ajaa samalla hieman eteen tai taaksepäin.

Puiden alta mentäessä kannatti takana oleva suojatanko taittaa puoliksi (kuljetusasentoon). Silloin kaivuri mahtui paremmin, eikä katkonut oksia. Alituksen jälkeen suojatanko on hyvä pistää takaisin ylös.

Takapihan kaivaminen:

Kaivurin sai hienosti ajettua hajateloin pensasaidan päälle ja näin mahdollisuudet ojan kaivamiselle juurien paikalle näyttivät hyvälle. Totuus kuitenkin paljastui hyvin pian aloituksen jälkeen. Yanmar SV08 tehot sekä oma vastapaino ei riittänyt juurien ylös repimiseen. Päälliskerrosta sai kuorittua mutta syvemmälle ei päässyt. Sain kaivettua sieltä täältä mutta luovuin yrityksestä hyvin pian. Paikalle piti kutsua kunnon kokoinen kaivinkone tekemään tämä homma loppuun. Minikaivuria olisi ehkä voinut käyttää ojan täyttämiseen uudella mullalla mutta siinä kohtaa kaivuria ei enää ollut ja toisaalta peräkärryn sai ajettua viereen.

Loppupäätelmä:

Yanmar SV08 minikaivuri sopii mainiosti ahtaiden kiinteistöjen kaivutöihin. Aikuinen mies jaksaa nostaa painavamman kuorman kuin minikaivuri (kuten juurakko ja betonimöhkäle etupihalla) mutta pehmeän maan kaivutöihin tämä on oikein hyvä. Maansiirto nopeutuu huomattavasti verrattuna lapiohommiin eikä se myöskään rasita paikkoja. Kaivuri oli myös sen verran kevyt, ettei se hajottanut etupihan laattoja eikä raadellut nurmikkoa pilalle.

Vaikka omalla pihalla työskennellessä ei välttämättä tule ajatelleeksi turvallisuusasioita, on vähintään turvakengät hyvä olla jalassa. Äänen taso laitteessa ei ole niin kova, että kuulosuojaimia tarvitsisi käyttää. Ainakaan tällaisessa lyhytkestoisessa työssä en nähnyt niitä välttämättömiksi. Alussa kokeilin toki myös sangallisia korvatulppia eikä niistä tietenkään haittaakaan ole.

Hallintalaitteiden käyttämisen oppii nopeasti mutta rauhallisuus on alussa valttia. Hosumisella saa vaan vahinkoa aikaiseksi. Minä en hajottanut mitään ja työt tulivat takapihan pensasaitaa lukuun ottamatta tehtyä. Toki takapihallakin sain pari pienempää kaivutyötä onnistumaan.

Jos haluat vuokrata kyseisen laitteen, kannattaa työn tekeminen suunnitella huolella. Päivävuokra tässä koneessa on 136,40€, joten kotihommissa päivät kannattaa hyödyntää tarkasti. Kaivuria ei myöskään haeta tavallisella peräkärryllä, joten vaihtoehtona on traileri tai kuljetuksen tilaaminen.

Testi oli toteutettu yhteistyönä Cramo Finland:in kanssa, joten vuokraa minun ei tarvinnut maksaa. Cramo hoiti myös koneen toimituksen ja pois viemisen. Kaikki tässä olevat näkemykset laitteesta ovat täysin omiani eikä yhteistyöllä ollut niihin vaikutusta.

Pikamulkauksen tärkein tehtävä on antaa rehellinen kuvaus kaikista testattavista laitteista, tuotteista ja palveluista ja siitä emme tingi missään kohtaa.

 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Fiat 500 C
Seuraava artikkeliKoeajossa: Mercedes-Benz E 220d (2016)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.