Koeajossa: Fiat 500 C

0
7085

Taivas kattona maailmalle

Alkuperäistä Fiat 500 mallia rakennettiin vuosina 1957 – 1975 mm. Italian Torinossa. Siitä tuli erittäin suosittu ja kieltämättä se sopikin hyvin kapeille Välimeren kylien kujille. Vuoden 2004 Geneven autonäyttelyssä Fiat toi esiin konseptiversion uudesta 500 –sarjalaisesta ja myyntiin se ilmestyi vuonna 2007. Minulla oli ilo koeajaa vuoden 2016 aurinkoisella kesäkelillä Fiat 500C eli kyseisen auton avomalli. Koska kaupunkisopivuus oli melkeinpä itsestäänselvyys, annoin autolle haasteeksi selviytyä yli 1000 kilometrin road trip:istä vaihtelevilla teillä.

Ulkoa:

Fiat 500 C

Mintunvihreä pikkupallero kuvaa ehkä parhaiten ensisilmäyksen aiheuttamia tuntemuksia. Auto näyttää todella pieneltä ja sekä etupää että kojetaulu oli muotoiltu samaan tyyliin esi-isänsä kanssa. Sähköisesti avautuva kangaskatto oli mokkaruskea ja se aukeaa kolmessa osassa. Ensimmäisellä napin painalluksella katto aukeaa etupenkkiläisille, toisella takapenkille asti ja kolmannella painalluksella takalasi laskostuu takaluukkuun ja kangaskatto sen perässä.

16” kevytmetallivanteet tuovat autoon hieman lisää näyttävyyttä.

Sisältä:

Fiat 500 C Fiat 500 C Fiat 500 C

Sisään astuttaessa selviää, että kuljettajalla on oikeastaan ihan riittävästi tilaa. Takapenkille on hieman vaikea päästä, enkä sitä sitten lopulta edes yrittänyt. Lapsille se voisi sopia vaikkakin paremmin pikkutavaroille ja kasseille.

Penkeissä ei ole montaa säätömahdollisuutta mutta kaikessa yksinkertaisuudessaankin ne ovat oikein mukavat istua. Ne jaksavat tukea selkää ja takapuolta jopa pidemmillä matkoilla. Kojetaulu on retrohenkinen mutta itse mittaristo on nykyaikainen ja täysin digitaalinen.

Tavaratilakin oli yllättävän tilava. Sinne mahtui muutama laukku, pari kamerajalustaa ja jopa kuvauskopteri laatikkoineen. VADA mittauksella tilavuudeksi on saatu 185 litraa.

Ajaminen:

Aluksi tosiaan hieman arvelutti lähteä ajamaan pitkää matkaa näin pienellä autolla. Sadan kilometrin ajon jälkeen olin jo aivan tyytyväinen auton ominaisuuksiin, koska takana oli jo kaupunkiajoa sekä nopeampaa pika- ja moottoritietä. Road tripin luonteesta johtuen pyrin kuitenkin pysyttelemään pienemmillä teillä.

Fiat 500 C

Muutama havainto nopeuksiin liittyen: 60 km/h vauhdissa ratti tärisee jonkin verran. Se ei tee sitä alemmalla nopeudella eikä myöskään nopeuden kasvaessa tuon yli. 80 km/h on maksiminopeus katto alhaalla, sillä sen jälkeen suhina ja ilmavirta alkaa käydä epämiellyttäväksi. Etulasin yläosasta pystyy nostamaan ylös pienen tuuliohjaimen, joka vähentää ilmavirtaa sisälle. 120 km/h moottoritienopeus alkaa olla autolle maksimi, jota sillä viitsii ajaa. Auto tuntuu tässä nopeudessa jo hieman heitteleväiseltä vaikkakin tehdas lupaa auton huippunopeudeksi jopa 160 km/h.

Fiat 500 C

Koeajoautossa oli 1.2 litrainen bensiinimoottori, joka kehitti syövereistään 69 hevosvoimaa ja 102 Nm väännön. Tämä jaksoi viedä autoa riittävän hyvin vaikka isoissa mäissä viitosvaihteella ei nopeus pysynyt samana. Moottori oli sisältä kuunnellessa hiljainen.

Muistan vanhoista pikku-Fiateista sellaisen ominaisuuden, että rekan tullessa vastaan, auto hyppäsi sivuun puolisen metriä ilmanvastuksen takia. Tässä uudessa ei sellaista ongelmaa ollut. Arvelisin sillä olevan asiaan jotain merkitystä, että moottori on siirretty takapäästä eteen konepellin alle.

Yhteen italialaismaiseen ongelmaan törmäsin autossa koeajon aikana. Pitkän maantieajon jälkeen hiljennettäessä kaupunkinopeuteen, auton rengaspaineiden seurantajärjestelmä alkoi varoittaa liian alhaisista paineista. Varoitus poistui kun auton sammutti ja käynnisti uudelleen. Silmämääräisesti renkaissa ei ollut mitään vikaa.

Loppuyhteenveto:

Fiat 500C alkaen hinta on noin 18 300€. Koeajoauton hinta varusteineen oli liki 21 000€ mutta silti avoautoksi se on aika edullinen. Parhaimmillaan se on aurinkoisella ja lämpimällä kesäsäällä kaupunkiolosuhteissa tai ajettaessa pienempiä maisemateitä. Auton voi kuitenkin viedä jopa moottoriteille.

Minä ajelin tällä ensin Päijänteen maisemareitin ja jatkoin siitä vielä pohjoisemmaksi. Auto oli positiivinen yllätys, kuten artikkelin yläosasta löytyvästä videostakin voi huomata. Videolla kerron myös hieman tarkemmin autosta.


Kuvagalleria:

Edellinen artikkeliKoeajossa: Peugeot 2008 Allure 110
Seuraava artikkeliTestissä: Yanmar SV08 minikaivuri
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.