Koeajossa: Volkswagen Passat Variant Alltrack

0
7553

Passat Alltrack – auto mökkiteille tai retkeilyyn

Olin tuomaristossa kun Autotoimittajat valitsivat Passatin Vuoden Auto Suomessa 2015 voittajaksi. Siihen liittyen ehdin vain lyhyesti koeajamaan silloisen mallin ja kestikin aina kevääseen 2016 asti, ennen kuin sain aikaiseksi ottaa auton testattavaksi. Testiauto ei ollut kuitenkaan ihan perusmalli vaan sain testiin Passat Alltrack – mallin, joka on hieman korotettu normaaliin verrattuna. Sitä voisi kuvailla sijoittuvaksi citymaasturien ja henkilöauton väliin. Värinä autossa oli ainoastaan Alltrack – malliin saatavana oleva Habanero Orange – metalliväri, joka on ainakin valokuvausta ajatellen oikein mainio väri.

Ulkonäkö

Väristä päästään sujuvasti siirtymään ulkonäköön. Muotoilu uudessa Passatissa on hieman entistä kulmikkaampaa mutta varsinkin keulan muotoilu ja tuima ilme valojen kanssa on vähintään kiehtova. Alltrack on myös ulkonäöltään hieman näyttävämpi. Hopeanharmaat sivupeilit ja koristeelliset lokasuojan kaaret tuovat hieman lisänäköä mutta kuitenkin niissä rajoissa, että autolla uskaltaa mennä hieman hankalammillekin teille.

Testiautoon oli asennettu 18” Kalamata vanteet 245/45 kokoisilla itsepaikkautuvilla Mobility-renkailla. Testijaksolla ei onneksi tarvinnut kokeilla mitä tapahtuu rengasvaurion sattuessa.

Sisätilat

Sisään pääsi Keyless Access -lisävarusteen takia avaimet taskussa. Takapuolen painuessa penkkiin, se tuntuu jämäkältä. Penkki säätyy sähköisesti ja reisituen jatkeessa on säätövaraa jopa reippaasti. Minun takapuoleni tahtoi hieman puutua pidemmällä matkalla.

Passat Alltrack käynnistyy napista ja katse kohdistuu virtuaaliseen mittaristoon. Mittaristosta tykkäsin todella paljon, sillä siinä oli paljon pehmeitä animointeja, se oli selkeä ja näkymää sai muunneltua haluamakseen. Keskinäyttö on suuri ja navigoitaessa ohjeet saa näkymään myös mittariston keskellä. Keskinäytön käyttöliittymä oli myös hyvä ja sen käyttäminen on helppo omaksua. Kojetaulun muotoilu on vähän sellainen, että se muuttuu aika tylsäksi mentäessä keskikonsolista oikealle. Tämä on toki mielipidekysymys mutta omasta mielestäni siihen olisi pitänyt keksiä…jotain. Hansikaslokero on jäähdytettävä.

Ratti on päällystetty pehmeällä nahalla. Nappeja on keskellä paljon ja takana on vaihteenvalitsinläpyskät. Koeajon aikana en onnistunut oikein löytämään ratista sellaista asentoa missä kädet eivät olisi hieman puutuneet ja silti näkisi mittariston esteettömästi.

Sisätilat ovat runsaat. Edessä mahtuu pitkäkin kuljettaja ajamaan ja silti takana on tilaa melkein kuin limusiinissa. Tässä on selkeästi ajateltu taksikäyttöä. Tavaratilan koko on ruhtinaalliset 639 litraa kun penkit on pystyssä. Takapenkit kaadettuna tila kasvaa 1769 litraan.

Ajaminen

Passat Alltrack:illa ajaminen on lyhyesti sanottuna erittäin pehmeää. 6-vaihteinen DSG automaattivaihteisto pitää huolen myös pehmeästä vaihtamisesta ainakin normal – ajotilassa. Sportille kytkettäessä ajo muuttuu hieman nykivämmäksi ja palasinkin aika nopeasti takaisin normaalitilaan. Start – Stop – järjestelmä alkaa nykyään olla vakiona autossa kuin autossa. Joissakin autoissa uudelleenkäynnistyminen tapahtuu hetkessä mutta Passatissa se oli selkeästi hitaampi. Toki rauhallisessa ajossa sillä ei ole merkitystä mutta jos tarkoituksena on päästä heti valoista liikkeelle niin auto antaa hetken odotella.

Auto painaa 1705 kiloa ja 190 hevosvoimainen 2.0 litrainen TDI moottori liikuttaa autoa hyvin mutta ei tee autosta mitään rakettia. Paikaltaan auto kiihtyy sataseen 8 sekunnissa ja valmistajan mukaan nopeusmittari pysähtyy 220 kilometriin tunnissa.
Valmistaja ilmoittaa auton keskikulutukseksi 5,1 litraa satasella ja noin 66 litran tankilla pääsee pitkälle. CO2 arvoksi on ilmoitettu 135 g/km mutta itsepaikkautuvat renkaat nostavat arvoa 1-3 g.

Loppumietteet

VW Passat Alltrack näillä varusteilla maksaa yli 63 000€ mikä on paljon rahaa. Sillä rahalla saa auton, jossa on hulppeat tilat, kulkee varmasti ja tasaisesti ja sisältää joitakin mieleenpainuvia hienouksiakin niin kuin se mittaristo. Lisävarusteena ollut piiloon sähköisesti taittuva vetokoukku on erinomainen lisä, sillä tällä autolla, jos jollain, vedetään jonkinlaista kärryä. Peruuttaminen oli tehty mahdollisimman helpoksi, sillä kameroita on joka puolella autoa ja niiden perusteella tuodaan lintuperspektiivikuva isolle näytölle. Jos parkkeeraus ei onnistu sittenkään, voi auton antaa tehdä se itse.

Tästä huolimatta Passat on selkeästi käyttöauto, sillä se ei nosta sen suurempia intohimoja. Kaikki osaset tuntuvat olevan paikoillaan ja lopputulos on hyvä.

Kuvagalleria


 

 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Volkswagen Amarok V6 Aventura
Seuraava artikkeliKoeajossa: Peugeot 2008 Allure 110
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.