Testissä: Sony HT-CT790 Soundbar

Soundbar - kaikki kaiuttimet samoissa kuorissa

0
10636

Pyysin Sonylta testiin jonkin kaiutinsetin, joka parantaisi äänimaailmaa huomattavasti verrattuna taulu-tv:n omiin kaiuttimiin. En kuitenkaan halunnut perinteistä kotiteatterisysteemiä, jossa takakaiuttimien sijoittelu, puhumattakaan siitä johto-ongelmasta, on aina hankalaa. Päädyimme Soundbar ratkaisuun ja he suosittelivat HT-CT790 mallia.

Tämä malli on 2.1 kanavainen eli siinä on yksi palkki ja erillinen bassokaiutin. Tuo palkki on leveä mutta litteä ja mahtuu telkun alle tai sitten sen voi kiinnittää seinään. Oma televisioni on 40 tuumainen ja palkki on vähän sitä leveämpi. Bassokaiutin on samaa kokoluokkaa normaalin tornimallisen pöytätietokoneen kotelon kanssa. Sen voi sijoittaa vapaasti huonetilaan, sillä se on langattomasti yhteydessä kaiutinpalkin kanssa. Molemmat toki vaativat oman virtapistokkeensa.

Asennus:

IMG_2936_PS

Reippaana miehenä asennus suoritettiin ohjekirjaa vilkaisematta. Onhan näitä ennenkin laitettu. Tai sitten ei. Laitoin ensin Soundbar:in HDMI piuhalla kiinni telkkariin ja Blueray -soittimen sitten SoundBarin sisääntuloon. Ensimmäinen testaus, kuva tuli sekä tv:stä että Blueray:stä mutta kummankaan ääntä en saanut ulos. Tässä vaiheessa sitten se ohjekirja otettiin esille. PIkaohjeessa (isosta ohjeesta ei ollut tähän mitään apua) luki jotain HDMI:n paluukanavasta ja jos sellaista ei ole, tulee käyttää optista kaapelia (joka tuli myös paketissa).

Uusi yritys: Optinen kaapeli TV:n ja SB:n välille ja tällä tavalla televisiolähetysten ääni alkoi kuulumaan, kun SoundBar oli asetettu TV-tilaan. Sitten vaihdoin optisen kaapelin Blueray -soittimeen ja mitään ei taaskaan tapahtunut. Pohdiskelun ja erinäisten johtokombinaatiotestailujen jälkeen ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi paljastui se, että kaikki HDMI- ja muut liitäntäjohdot menivät laitteista suoraan televisioon kuten normaalistikin ja SoundBar ja TV olivat ainoastaan sillä optisella kaapelilla kiinni toisissaan. SB tuli pitää TV-tilassa ja näin kaikki testatut laitteet toimivat. Vähän kyllä epäilyttää, että tuolla tavalla menetettiin se virtuaalinen tilaääni mahdollisuus. Uudemmissa telkkareissa on todennäköisesti tuo paluukanavallinen HDMI, jolloin se ensin yrittämäni johdotusratkaisu toimii ja SoundBar saa hoitaa kaiken kuva ja ääniliikenteen.

Tärkeimmät valmistajan ilmoittamat ominaisuudet:

– Kokonaislähtöteho 330W
– 2.1 kanavainen
– Virtuaalinen tilaäänitekniikka
– Tulo- ja lähtöpäätteet
Analoginen äänitulo, Bluetooth®-lähetys, Bluetooth®-vastaanotto, Ethernet, Kolme HDMI-tuloa, Optinen tulo, USB
– Suositushinta 530€
– Pääyksikön koko (L, K, S) 103 x 5,2 x 12,6 cm
– Bassokaiuttimen koko (L, K, S) 19 × 38,2 × 38,6 cm

Äänitestaus:

IMG_2935_PS

Jo tavallista TV -lähetystä katsottaessa kävi ilmi kaksi asiaa. Basso on pehmeä mutta siinä on myös voimaa. Puheäänet taas kuuluvat huomattavasti selkeämmin kuin telkkarikaiuttimista tai mistään aiemmin kokeilemistani erilliskaiuttimista.

Perheessä, jossa on pieniä lapsia, on hieman vaikeahkoa testata kunnon elokuvilla sillä niitä voi yleensä katsoa silloin kuin lapset nukkuvat ja toisaalta tämän systeemin kanssa ne eivät olisi enää kauaa olleet unessa. Pikaisesti kuitenkin ehdin kokeilemaan uusimmalla Tähtiensota -elokuvalla sekä sopivasti TV:stä tulleella Sormusten Herra -elokuvalla. Äänimaailma, minkä tämä toi, oli kyllä kerrassaan huikea.

Parempi testaus suoritettiin sitten yhdessä lasten kanssa Autot -nimisen Blueray -elokuvan kanssa. Salama ja Martti ovat yhdessä kohtaa pellolla säikyttelemässä traktoreita. Ensin on aika hiljaista ja sitten salama revittää moottorillaan kierroksia säikäyttääkseen traktorit. Jotain kertoo ehkä sekin, että pienimmäinen meinasi tässä kohtaa lentää tuolillaan selälleen. Joka tapauksessa, mahtavat äänet.

Loppumietteet:

Yli 500€:n hinta voi tuntua aika kovalta. Tätä voisi kuitenkin verrata siihen kotiteatterijärjestelmään eikä niitä hyviä saa kyllä tuohon hintaan millään. Tämä on lisäksi sopiva ratkaisu niihin kotitalouksiin, jotka haluaisivat paremmat äänet, mutta eivät kuitenkaan halua vempeleitä ja johtoja pitkin huonetta. Sony SoundBar HT-CT790 on huomaamaton, ainakin siihen asti kun sen kautta laittaa äänet.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia tähän loppuun on myös Bluetooth yhteys, jonka avulla voi esimerkiksi mobiililaitteista siirtää äänet tulemaan näiden kaiuttimien kautta. Lisävarusteena tähän saa halutessaan liitettyä myös niitä takakaiuttimia tai järjestelmän, jolla voi musiikin siirtää toisiin huoneisiin.


Edellinen artikkeliKoeajossa: Ford S-Max 2.0 TDCi (2015)
Seuraava artikkeliKoeajossa: Ford Mondeo 2.0 TDCi AWD (2015)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.