Koeajossa: Ford S-Max 2.0 TDCi (2015)

Fordin tyylikkäin tila-auto

0
6970
Ford S-MAX

Olen aina mieltänyt Ford S-Max:in poikkeukseksi tila-autojen joukossa. S-Max on jotenkin niin sulavalinjainen ja jopa kauniin näköinen kun sitä katselee. Yleensähän tila-autot on hyvin kulmikkaita, koska sisätilat on pyritty käyttämään mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Voiko tila-auto siis olla myös kaunis? Kyllä voi, sillä tässä on saatu suuri koko muotoiltua silmää miellyttäväksi ja silti saatu 7 istumapaikkaa sisälle.

S-Max on pitkä, leveä ja samalla tavalla korkea kuin suurin osa citymaastureista. Suuren koon huomaa parhaiten markettien parkkipaikoilla ja mikäli mahdollista, kannattaa hakeutua niille lapsiperhe -paikoille (tietenkin sillä edellytyksellä, että lapset on mukana). Monissa muissa tila-autoissa takaovet ovat liukuvaa mallia mutta S-Maxissa ei. Myös peilit ovat iso kokoiset ja se tarkoittaa kahta asiaa; niistä näkee hyvin mutta ovia aukoessa niitä pitää myös varoa.

S-Max painaa yli 1700 kiloa ja muhkeasta koostaan huolimatta se ei ole kuin 100-200 kiloa Mondeota enemmän. Ajossa paino ja koko hieman tuntuu, varsinkin mutkateillä. Kurvista ajettaessa pikatievauhdilla, saattaa auto siirtyä hieman sivuttaissuunnassa ja tämä tuleekin ottaa ajossa huomioon. 180 hevosvoimainen turbodiesel vääntää hyvin ja jaksaa kuljettaa autoa tasaisen ripeästi. Fordin PowerShift -automaattivaihteisto toimii erinomaisesti ja vaihteiden vaihto sujuu tasaisesti ja sulavasti.

Ford S-MAX front seats Ford S-MAX rear seats

Ford S-MAX rear seats

Sisätilat pitävät hyvää huolta kuljettajasta ja matkustajista. 5 ensimmäistä istuinta on mukavia mutta paikat 6-7 ovat hieman jakkaramaisempia eikä niihin voi sijoittaa aikuista. Koeajoyksilössä oli vaaleat nahkapintaiset, hieman kuppimaiset penkit. Tästä kuppimaisuudesta ja auton korkeudesta johtuen, joutuu sisään noustessaan hieman varpistamaan tai nostamaan pyllyään. Onnistumisesta palkitaan sitten paremmalla näkyvyydellä ja mukavalla istuma-asennolla. Jostain syystä en onnistunut koeajoautossa saamaan lasten ISOFIX -turvaistuinta kuin keskimmäisen rivin keskimmäiseen paikkaan. Nahkapenkkien kiinnitykset tulivat nähtävästi jotenkin isofix -rautojen päälle eikä penkki näin ollen päässyt lukittumaan. Näin ollen en pysty suosittelemaan lastenistuinten kanssa tuota lisävarusteena saatavaa kokonahkaverhoilua.

Keskimmäisen ja takimmäisen rivin penkkejä voi kaataa sähköisesti tavaratilasta löytyvillä napeilla. Keskipenkit myös kaatuvat eteenpäin mutta se tulee tehdä käsin. Kaataminen helpottaa pääsyä takimmaiselle riville. Keskirivin penkkejä voi myös siirtää eteen ja taakse. Myös itse takaluukku on sähköisesti avautuva ja sulkeutuva. Siinä on myös ns. hands free toiminto eli se pitäisi saada auki myös jalkaa heilauttamalla.

Ford S-MAX meters

Mittaristo on täysin digitaalinen ja siinä näkyvää tietoa voi ohjata ratista löytyvillä napeilla. Ratissa niitä nappeja onkin aika runsaasti. Informaatio on esitetään mittaristossa selkeästi sekä suuressa, keskellä sijaitsevassa 8″ näytössä. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja keskinäyttö on kosketusnäyttö. Hallintalaitteet ovat hyvin ulottuvilla.

S-Maxissa on sensoreita ympäri autoa. Niitä käytetään adaptiivisen vakionopeussäätimen kanssa, pysäköintiavustuksessa sekä kaistavahdissa. Vakionopeussäädin osaa säätää nopeuden edessä ajavan mukaan. Mikäli sitä ei käytetä, se varoittaa tuulilasiin ilmestyvällä punaisella valopatteristolla, jos ajetaan liian lähellä edellä olevaa. Pysäköintiavustus osaa parkkeerata auton sekä taskuun että rinnakkaisparkkiin ja auttaa myös parkkiruudusta poistuttaessa. Auton sensoreista ja kameroista on apua myös peruutettaessa tai ajettaessa ahtaissa paikoissa. Keskinäyttöön saa erilaisia näkymiä auton ympäriltä ja tarvittaessa koko auton lintuperspektiivistä.

Minun mielestäni Ford S-Max on yksi parhaista tila-autoista. Siinä on paljon tilaa sekä matkustajille että tavaroille, se on hyvän näköinen ja sitä on mukava ajaa. Koeajoauto oli aika kattavasti varusteltu ja hinta olikin 59.489,37 €. Lisävarusteiden osuus tästä on 6530 €. Koeajoauto oli etuvetoinen mutta tästä on saatavana myös älykkäällä nelivedolla varustettu malli.

Alla vielä Fordin ilmoittamia teknisiä tietoja, meidän oma video autosta sekä kuvagalleria.


Tekniset tiedot:

Tehot: 180 hv
Huippunopeus: 208 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,5 s
Vääntö: 400 Nm / 2000-2500 rpm
Keskikulutus: 5,4 L / 100 km
CO2 päästöt: 139 g/km
Mitat (Pituus, leveys, korkeus): 4796 mm, 2137 mm, 1658 mm
Polttoainetankin tilavuus: 70 L
Kääntöympyrä (puskurista): 12 m

Tarkempia tietoja voi kurkata Fordin sivuilta.Kuvagalleria:


Edellinen artikkeliKoeajossa: Audi S3 sedan
Seuraava artikkeliTestissä: Sony HT-CT790 Soundbar
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.