Koeajossa: Peugeot 508 RXH (2015)

0
13421

Peugeot 508 RXH – luksushybridi ranskalaisilta

Meillä oli Pikamulkauksessa tammikuun lopun lumisilla keleillä testissä Peugeot 508 RXH. 508 on Peugeotin suurin perheautomalli ja farmarina tämä on kaiken lisäksi todella tilava. RXH on hybridi ja monista muista valmistajista poiketen, tässä on dieselmoottori sähkömoottorin kaverina. Samaa yhdistelmää käyttää myös Citroen. RXH on myös niin sanottu all-road malli eli se on hieman korotettu sekä tarvittaessa nelivetoinen. Neliveto on toteutettu niin, että dieselmoottori pyörittää eturenkaita ja sähkömoottori takarenkaita.

Ulkonäössä on jotain yhteistä Audi A6:sen kanssa varsinkin takaovesta taaksepäin. Keula on tämän hetkisen trendin mukaisesti tylppä muotoilultaan. Jäähdytinritilän keskellä on leijonalogo ja ritilä on kynsimäinen sen reunoilta. Ajovalot on toteutettu täysin LED tekniikalla ja niihin on käytetty yhteensä 80 led-valoa. Päivävaloina toimii alaosan 3+3 pystyviivaa. Valoissa on myös kaukovaloautomatiikka, joka tosin toimi sumussa ja lumisateessa sen verran epävarmasti (saattoi heittää pitkät päälle hieman ennen auton kohtaamista), että ne piti laittaa pois päältä kyynärnojan napista.

Koeajettavana ollut yksilö oli varustettu panoraamakatolla ja tässä mallissa se olikin todella suuri. Valoa saadaan sen kautta sisätiloihin erittäin paljon. Mikäli valon määrä alkaa häiritä liikaa, saa sen peittoa säädettyä kattopaneelista joko osittain peittäväksi tai kokonaan. Tavaratila on sähkötoiminen ja sen voi avata sisältä, kaukosäätimellä tai luukusta. Kaukosäätimellä luukkua ei saa kiinni mutta kahdesta muusta napista saa.

IMG_0180

Peugeot 508 RXH:n sisätilat ovat tilavat ja valaistuksella saatu todella luksuksen oloiseksi. Etupenkit säätyvät sähköisesti ja kuskin penkissä on myös säätö reisituelle, jolloin sekä pitkät että lyhyemmät kuljettajat löytävät mukavan asennon. Penkki on myös sopivan pehmeä eikä takapuoli puudu pidemmälläkään matkalla. Ratti on nahkapäällysteinen ja siitä on miellyttävä pitää kiinni. Siitä ei ole talvipakkasillakaan kovin kylmä pitää kiinni. Nappeja ratin keskellä on paljon ja koko alaosa on varattu vakionopeussäätimelle. Suuressa keskikonsolin näytössä näytetään haluttaessa auton voimansiirtoon liittyvää grafiikkaa (kumpaa moottoria käytetään ja siirtyykö energiaa akkuihin vai sieltä pois). Navigaattori on myös selkeä.

Kyynärnojassa on pyörösäädin voimansiirron valintaan sekä jatkuvan nelivedon kytkemiseen. Siitä löytyy myös SOS -nappi, jolla saa yhteyden hätäkeskukseen tarvittaessa. Kojetaulun päälle, kuljettajan näkökentän keskelle nousee pieni ”pleksinpalanen” joka toimii HUD -näyttönä. Siinä näytetään sen hetkinen nopeus eikä kuljettajan näin ollen tarvitse laskea katsettaan. Tuo on itse asiassa erittäin tarpeellinen, sillä nopeutta on pakko tarkkailla jatkuvasti. Auto on iso ja raskas, kulkee tasaisesti eikä nopeus tunnu missään. Jos nopeutta ei tarkkaile, on liian helppoa eksyä nopeusrajoitusten väärälle puolelle.

508 RXH on erittäin hyvä ajaa. Uskaltanen jopa väittää, että yksi parhaista perheautoista mitä olen tähän mennessä ajanut. Auto kuluttaa keskimäärin 4-5 litraa satasella mikä osuu aika hyvin tehtaan ilmoittamaan määrään. Kaupunkialueella auto heittää herkästi täyssähkömoodiin, mikä tietenkin vähentää kulutusta. Kuitenkin tasaisella ajamisella täyssähkötilaan voidaan siirtyä jopa 80 km/h nopeudessa, kuten omalla testijaksollani tuli todettua. Valmistaja tosin sanoo sen toimivan ainoastaan 60 km/h nopeuteen asti.

Luminen keli ja neliveto saattaa herättää meissä asuvan ”pikkupojan” ja mieli tekisi hieman leikkiä auton kanssa. Valitettavasti takapyörillä vetävän sähkömoottorin teho 37 hv on sen verran pieni, että autoa ei saa luisuun vaikka kytkisi täyssähkömoodiin eli veto pelkille takapyörille. Kuitenkin hankalammassa maastossa kulkemiseen tuo auttaa yhdistettynä dieselmoottorin väännön kanssa.

Paras ajomoodi on Auto -asento. Sillä kulkeminen on rauhallista ja tasaista. Sähkömoottori ottaa ohjat käsiinsä herkästi kaupunkiajossa. Sport -moodissa kaasuvaste herkistyy ja tarvittaessa auto ottaa voimansa molemmista moottoreista yhtä aikaa saaden näin kaikki 200 hevosvoimaa käyttöönsä. Tuossa tilassa ajamisesta tulee taajama-alueella vaan helposti nykivää eikä näin ollen niin miellyttävää. Täyssähkötilaa voi myös halutessaan käyttää mutta auto -asennossa sitä käytetään muutenkin ihan tarpeeksi usein. Tankkaamisen jälkeen ajotietokone näyttää niin isoa toimintasädettä, että tällä voisi lähteä yrittämään Suomen päästä päähän ajamista yhdellä tankillisella.

 

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:

Moottori: 2.0 e-HDi 163 FAP stt
Teho: 163 hv diesel + 37 hv sähkömoottori eli yhteensä 200 hv.
Vääntö: diesel 300 Nm / 1750 rpm, sähkö 200 Nm / 1290 rpm
Huippunopeus: 213 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,8 s
Keskikulutus: 4,6 L / 100km
Co2-päästöt: 109 g/km
Paino: 1910 kg
Polttoainesäiliön tilavuus: 70 L
Vaihteisto: 6-pykäläinen robottivaihteisto
Mitat (P,L,K): 4,828 m, 1,864 m, 1,525 m
Tavaratilan tilavuus: 423 L
Maavara: 18,4 cm
Hinnat alkaen: 51526€


Video:

 


Kuvagalleria:

 

Edellinen artikkeliVolvo Life Paint
Seuraava artikkeliKoeajossa: Citroen C5 CrossTourer
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.