Koeajossa: Renault Captur TCe 120

0
6534

Renault Captur TCe 120 EDC Navi Style

Crossover luokka tuntuu olevan aina vaan suositumpi ostajien keskuudessa. Renault on päättänyt tuoda uuden kilpailijan niille markkinoille ja julkisti Renault Captur:in. Captur on Clion pohjalevylle tehty mutta korotettu viiden hengen auto. Näkyvyys ulos on korotuksen takia parantunut mutta silti on pystytty säilyttämään pienen auton ketteryyys. Korottaminen on saanut aikaan myös sen, että takapenkillekin mahtuu aikuinen istumaan mukavasti.

Marko kirjoitti autosta jo heti koeajon jälkeen syksyllä 2014. Tässä on kuitenkin vielä oma näkemykseni ja kuvagalleriani.

Konseptivaiheessa Captur oli todellä röyhkeästi muotoiltu. Ärhäkkä ulkonäkö erittäin suurilla pyörillä. Kauppoihin se tuli kuitenkin paljon maltillisempana vaikkakin siinä on edelleen joko 16″ tai 17″ renkaat. Muotoiluinnovaatio näkyy edelleen jännällä tavalla aaltoilevassa kylkiprofiilissa, joka kieltämättä kiehtoo ja saa valon leikkimään heijastuksillaan.

Konehuoneen puolella pieni on valttia. Vaihtoehtoina on turboahdetut bensiinimoottorit 0.9 tai 1.2 litran koossa. Ensimmäisessä on 5-portainen käsivalintainen vaihteisto ja tässä isommassa, mikä koeajoyksilömmekin oli, 6-portainen EDC kaksoiskytkin automaattivaihteisto. 120 hevosvoimaa riittää kuljettamaan vajaa 1300 kiloista autoa oikein hyvin mutta mielenkiintoisempaa on miten sulavasti auto kulkee rauhallisessa kaupunkiajossa. Vaihteistolle on kaksi asentoa; normal ja Eco. Eco on päällä vakiona ja meno on todella rauhallista ja isolla vaihteella. Mikäli tarvitaan ripeämpää menoa, kuten moottoritien rampilla tai ohituksissa, tuo eco kannattaa ottaa pois päältä. Kaasupolkimessa on myös jonkinlainen extra-vara. Nimittäin kun polkaisee kaasun ”pohjaan” niin sen jälkeen sitä voi painaa vielä hieman syvemmälle. Ilmeisesti tämä ottaisi automaattisesti myös eco:n pois päältä. Omassa testiajossani ennakoin nuo tarpeet ja pystyin ottamaan napista eco:n pois päältä valmiiksi.

Sisätiloissa on haettu myös erilaista muotoilua varsinkin kojetaulussa. Pääsiassa hallintalaitteet ovat todella perustasoa ja esim. automaatti-ilmastointia ei ole. Lämpötilasäätimet ovat melkein retroa naksuvien ja pyöreiden säätimien kanssa. Keskellä on näyttö, josta hallitaan navikointia, radiota ja mediasoitinta. USB-paikka on suoraan näytön ylälaidassa ja handsfree toimintakin löytyi. Handsfreessä tosin vastapuoli kuuli äänen todella huonosti, kun käytettiin auton omaa mikrofonia.

Ratti on kaksiosainen materiaaliltaan. Yläosa on keinonahkaa ja alaosa on pianolakatun näköistä muovia. Nappeja on kaksi (molemmin puolin rattia) ja kumpikin vaikuttaa vakionopeussäätimeen. Penkit ovat napakat ilman suurempia muotoiluja. Jousitus niissä tuntuisi yhtenäisjousitukselta ja säätöjä ei penkissä ole kuin eteen/taakse, ylös/alas ja selkänojan kaltevuus. Ristiselän tukea ei pysty säätämään eikä sitä tukea juurikaan edes ole.

Takapenkeillä mahtuu aikuinenkin istumaan hyvin. Pinta on melko kova mutta menettelee ainakin kaupunkiajossa. Tavaratilaan menee ostoskassit hyvin ja pienemmät matkalaukutkin. Suuria laukkuja ei montaa mahdu. Pohja on irroitettava ja sen voi laskea ihan alas tai nostaa ylös tasaiseksi pinnaksi. Pohjan eri puolissa on eri materiaali. Toisella puolella on kangaspinta ja toisessa pitävä kumipinta.

Kaupunkiajoon Renault Captur on varmasti ihan omiaan. Silti minua jäi vaivaamaan hieman tuo askeettisuus vaikkakin tarpeelliset asiat löytyivät. Ristiselän tuen puuttuminen penkistä on omalle herkälle selälleni huono asia. Penkki loppui myös hieman kesken, joten reisi oli osittain tyhjän päällä. Moottori riitti viemään autoa eteenpäin tarpeeksi ripeästi mutta myös erittäin pehmeästi kaupunkiajossa. Ohjaus oli tarkka mutta liikenneympyrässä tehostuksen muutokset tuntuivat ohjauksessa.

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:

Mitat (P,L,K): 4,12 m x 1,77 m x 1,57 m
Pyörät: 16″ tai 17″
Maavara: 170mm
Vaihteisto: EDC kaksoiskytkin automaatti
Moottori: 1.2 litran bensaturbo
Teho: 120 hv
Vääntö: 190 Nm
Huippunopeus: 192 km/h
Kiihtyvyys: 10,9 s
CO2 päästöt: 125 g/km
Yhdistetty kulutus: 5,4
Tankin tilavuus: n.45 L
Paino: 1255 kg
Koeajoauton hinta (hinta alkaen): 23540€ (18980€)Edellinen artikkeliTestissä: Samsung POWERbot VR9000
Seuraava artikkeliECall pakolliseksi
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.