Koeajossa: Peugeot RCZ-R

0
4666

Peugeotilla on kunniakas historia rallissa ja Sport osasto osaa tehdä tehokkaita autoja sekä kilpailu- että katukäyttöön. Meillä oli testissä Peugeotin tehokkain sarjavalmisteinen auto eli RCZ-R. Jo tavallinen RCZ on näyttävän ja persoonallisen näköinen auto. R-kirjaimen ilmestyminen perään tuo siihen hieman lisää levikkeitä sekä rutkasti enemmän potkua.

Normaalimallissa kun voimaa löytyy noin 150 hevosen verran, on tässä härnätyssä versiossa niitä 270. Tämä voima otetaan ulos 1.6 litraisesta tupla-ahdetusta moottorista.

Ulkoapäin auto näyttää heti urheiluautolta. Se on matala ja sulavalinjainen, takana isot pakoputket ja R-kirjaimet sijoiteltu eteen ja taakse. RCZ-mallista tuttu aaltomainen kattorakenne on myös tässä mallissa mukana. Takaspoileri ei ole sisäänvetäytyvä kuten niin monessa muussa autossa nykyään. Ehkä se voisi olla myös pikkuriikkisen suurempi, koska pitkä takaosa jaksaisi kyllä kantaa sitä tyylin puolesta.

Sisään mentäessä autoon joutuu laskeutumaan. Selälle se ei välttämättä ole kaikkein mukavinta mutta kun takapuolen saa penkkiin, on olo varsin mukava. Pitkillä henkilöillä saattaa tosin penkin taaksepäin säätövara loppua kesken, itselläni se riitti juuri ja juuri saadakseni mukavahkon asennon jaloille. Toisaalta pitääkös urheiluauton välttämättä olla mukava. Eikös se riitä, että penkki pitää kuljettajan paikoillaan ja ratista saa tukevan otteen. Takapenkki löytyy autosta myös mutta se on lähinnä koriste tai pienten tavaroiden säilytykseen. Jos siellä jotenkin mahtuisi istumaan, niin sinne pääseminen on tehty miltei mahdottomaksi sirkusluokan akrobatiaa taitamattomille.

Pakoputkia on takana kaksi ja niistä lähtee urheiluautolle sopivat äänet. Paukkumisia ei tähän ole järjestetty vaan ihan perinteinen mörinä. Sisälle nuo äänet tulevat myös riittävän voimakkaasti ja sisällä olijat saavat nauttia urheilullisesta ajosta myös auraalisesti. Äänet paranevat entisestään noin 4000 kierroksen kohdalla.

Ajaminen on juuri niin vakaata kun R-sarjan autolta sopii odottaakkin. Ohjaus on jäykähkö, mikä toimii mainiosti moottoriteillä ja mutkaisilla asfalttiteillä. Kaupungissa ohjaus ei ole aivan omimmillaan vaikkei sitä juuri sielläkään voi haukkua. Haukkumisesta puheen ollen, oikeastaan ainoa sellainen harmittava piirre tässä autossa löytyy vaihdekepin nupista. Sekin kyllä on lähinnä tämän pohjolan ongelma mutta kylmällä ilmalla tuo metallinen nuppi on erittäin kylmä eikä sitä oikein ilman hanskoja halua käyttää alle 5 plus-asteen lämpötiloissa.

Peugeot RCZ-R:stä jäi itselleni oikein mukava kuva. Jopa niin mukava, että sitä voisi harkita myös vakituisesti omalle pihalleni. Se on myös käytännöllinen sillä siinä on isohko tavaratila. 5 muovikassillista ostoksia mahtui loistavasti sisään ja tilaa jäikin vielä.

Lopuksi auton valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot, video ja kuvagalleria. Videolla kerron autosta vielä hieman tarkemmin.

Peugeot RCZ-R

Moottori: 1.6 L THP
Tehot: 270 hv / 6000 r/min
Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu)
Vääntö: 330 Nm (1900 r/min)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,9 s
Keskikulutus: 6,3 l/100 km
CO2 päästöt: 145 g/km
Paino: 1355 kg
Mitat (P,L,K): 4294 mm, 2107 mm, 1352 mm
Bensatankin koko: 55 l
Tavaratilan koko: 321 l
Renkaat: 235/40 R 19
Hinnat alkaen: 54377€

  

Edellinen artikkeliKoeajossa: Renault Clio Sport Tourer
Seuraava artikkeliKoeajossa: Citroen Cactus
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.