Koeajossa: Citroen Cactus

0
4309

Yleisesti ottaen saman aikakauden autot ovat hyvin toistensa kaltaisia. Silloin tällöin jokin automerkki haluaa kuitenkin repäistä ja tekee jotain aivan erilaista huolimatta siitä, että kaikki ominaisuudet eivät välttämättä ole ihan loppuun asti mietittyjä. Näistä ominaisuuksia voi kuitenkin kehittyä uusia trendejä ja tavanomaisia ominaisuuksia.

Citroen C4 Cactus on juuri tälläinen, sanoisinko hieman ideoilla leikittelevä malli. Citroenilta on tälläisia kokeiluja tullut kyllä ennenkin. Cactus on C4:n pohjalle tehty crossover-malli. Muotoilu on nimestään huolimatta aika pyöreä ja piikikkyydestä muistuttaakin lähinnä kattokaiteet. Ulkonäössä on erikoisuutena Air-Bump pehmusteet kyljissä ja kulmissa. Nämä on suunniteltu vähentämään vahinkoja, jotka aiheutuvat hiljaisissa nopeuksissa kuten pysäköintialueilla. Pehmusteet pystyy helposti vaihtamaan jos ne ovat vaurioituneet toisin kuin maalipinnan korjaaminen.

Ajo-ominaisuudet ovat hyvät. Ratista on hyvä pitää kiinni, asennon saa säädettyä haluamakseen ja auto käyttäytyy vakaasti. Citroenin mielikuvasta poiketen tässä on kuitenkin aika jäykähkö jousitus. Koeajoyksilössä oli 1,6 litran dieselmoottori, mikä kuljetti autoa tarpeeksi ripeästi ja vääntöäkin löytyi. Hevosvoimia on 92 ja vääntöä 230 Nm.

Sisätiloista löytyy lisää erikoisuuksia. Voimansiirtona Cactuksessa oli 6-portainen ETG6-automaattivaihteisto. Tässä kohtaa tulee pieni sekaannuksen mahdollisuus. Automaateissa on yleenä keskikonsolissa sellainen vipu, jota eteen ja taakse liikuttamalla vaihdetaan ajosuuntaa jne. Cactuksessa on myöskin aivan vastaavan näköinen ja muotoinen vipu mutta sepäs onkin käsijarru. Nuo suunnanmääritykset tehdään Cactuksessa keskikonsolin alareunassa olevilla napeilla. D ja R ovat allekkain ja suuri N niiden oikealla puolella. Kyllähän se noinkin onnistuu mutta ahtaassa vekslaamisessa turhan hankalaa, koska vaatii aina pienen kumarruksen eteenpäin, jotta nappeihin ylettyy. Ratissa on myös läpät vaihtamista varten ja kun niitä käyttää, menee vaihteisto hetkeksi puoliautomaattitilaan. Täysautomaatilla vaihteisto käyttää todella suuria vaihteita, esim 53km/h vauhdissa haetaan jo 5-vaihdetta sisään. Polttoaineen kulutus toki pysyy näin mahdollisimman pienenä.

Sitten päästään penkkeihin. Cactuksen seuraava erikoisuus on sohvamaiset ja pehmeät penkit. Sohvamaisilla tarkoitan juuri sellaista pehmeää kangassohvaa, johon takapuoli uppoaa kunnolla. Tässä on samanlainen tunne. Lisäksi etupenkki on leveä ja jos keskellä olisi turvavyöpaikka niin siinäkin voisi joku lapsi istua. Takapuoli ei kyllä puudu tässä penkissä mutta itselläni oli hieman vaikeuksia löytää täydellistä asentoa reisien kannalta.

Mittaristo kuljettajan edessä on digitaalinen, pitkulainen näyttötaulu. Siinä ilmoitetaan nopeus ja sen hetkinen vaihde numerona. Polttoaineen määrä ilmaistaan alareunassa olevalla palkilla. Kaiken kaikkiaan aika minimalistinen. Lisää informaatiota ja suurin osa säädöistä löytyy keskikonsolissa olevasta 7″ näytöstä. Näyttöön on puskettu aika paljon tavaraa ja jopa lämpötilan säätäminen tehdään koskettamalla siellä + tai – painikkeita tai raahamalla sormella palkkia kylmään tai lämpimään päin. Täytyy sanoa, että tuo säätäminen haittaa melko lailla ajamiseen keskittymistä. Näytössä on myös Media/Radio/Navi yms. normaalit toiminnot. Näytön alareunassa on rivi tavallisia nappeja ja niistä saa mm. ajovakautuksen pois sekä etu- ja takalasilämmityksen päälle. Reunimmaisena tuossa nappirivistössä on hätävilkut ja jos yrittää kättä vakauttaakseen tukea rannetta näytön alareunaan, saattaa vahingossa kytkeä hätävilkut päälle. Testattu on keskellä Kehä3:sen iltapäiväruuhkaa kun yritti laittaa lämpöä pienemmälle.

Polttoaineen kulutus on erittäin mieluinen. Yhdistetty kulutus tehtaan mukaan on 3,6 litraa sadalla mutta tasaisella vauhdilla ajettaessa näytti hetkellinen kulutus alle 2 litran lukemia. Viikon koeajoaikana en saanut 45 litran tankkia kuin puolilleen ja kilometrejä tuli kuitenkin noin 500. Täyteen tankattuna ajotietokone näyttääkin yli 1000 kilometrin toimintasädettä.

Tekniset ominaisuudet:

Moottori: e-HDi 92 ETG6
Puristussuhde: 16:1
Teho: 92 hv / 4000 rpm
Vääntö: 230 Nm / 1750 rpm
Polttoaine: Diesel
Kääntöympyrä: 11,2 m
Huippunopeus: 188 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,4 s
Paino: 1130 kg
Keskikulutus: 3,5 l/100km
Co2 päästöt: 92 g/km
Hinta alkaen: 22 366,32€

 

Citroenilla on kevään ajan käynnissä #cactuscrew -kampanja, jossa moni sai cactuksen kuukaudeksi käyttöönsä ja he raportoivat autosta. Autosta on siis varmasti netissä paljon tietoa ja mielipiteitä. Videolta voi katsoa minun mielipiteeni.

 


Video toteutettiin yhteistyössä Mediatalo Valo Oy:n kanssa.


 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Peugeot RCZ-R
Seuraava artikkeliSebastian Vettel -Henkilökuva
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.