Koeajossa: Mercedes-Benz E200 (2013)

1
7867

Business Mersu tavallisen miehen testissä

Mercedes-Benz E200 sai vuonna 2013 kasvojen kohotuksen ja minä sain tuon uudistuneen mallin neljän päivän testiin. Testijaksolla minulla oli autosta hieman kaksijakoiset tuntemukset. Ensinnäkin tunsin melkein aina olevani aivan väärässä paikassa, paikassa jossa minun ei kuuluisi olla. Toisaalta taas minua viehätti se mukavuus ja tekniikka, jotka saivat matkanteon kulkemaan kuin siivillä. Millainen tämä uusi versio sitten oikeastaan on?

Mustana tämä auto pääsee oikein edukseen, tuntuu kuin olisi päässyt ajamaan valtiopäämiesten autoa. Etupää on tässä faceliftissä korkeampi kuin ennen ja koeajoautossa Mersun logo oli integroituna etusäleikköön. Keula näyttää kuin uudessa A-sarjalaisessa sekä CLA-mersussa eli toisin sanoen oikein komealta. Etuvaloissa on kaksi erillistä LED-sarjaa, jotka muodostavat omanlaisen kuvion.

Peräpäässä oma huomioni kiinnittyi kahteen suureen ja leveään patkoputkeen. Urheilullista ulkonäköä edustusautoon. Yleensä niin kulmikkaita muotoja on pyritty pyöristämään ja saatu aikaiseksi varsin menevän näköinen auto. Kuitenkin auto on säilyttänyt E-sarjalle tyypilliset tunnuspiirteensä.

Sisätilat

IMG_3626

Kun menet sisälle Mercedes-Benz E200 malliin, nenäsi aistii nahan ja muun laadukkaan materiaalin tuoksun. Nyt ei tarvitse katsella ämpärimuovia tai halpoja kangasverhoiluja.

Kojelauta on hillityn näköinen. Ratti on pehmeähkö ja sen muotoilu tarjoilee hyvän otteen. Nappeja ratissa on molemmin puolin ja ne on hyvin upotettu niin, ettei niihin osu vahingossa. Käsijarru löytyy edelleen jalkatilasta ja se on poljin. Käsijarru vapautetaan valosäätimen alapuolella olevasta kahvasta. Vaihteen valitsin löytyy ratin viiksestä ja lisäksi on läppävaiheet käsivaihtamista varten.

Mittarit ovat valkoisella pohjalla kuten urheilumalleissa
Etupenkeissä on todella mukava istua. Niissä ei puudu takapuoli ja siinä auttaa monipuoliset penkin säätömahdollisuudet. Tämä olikin ensimmäinen ajamani auto, jossa säätimiä löytyy penkin molemmilta puolilta. Vasemmalla puolella on ns. normaalit raakasäädöt eli nojan kallistukset, penkin korkeus jne. Oikealla puolella on sitten hienosäätöjä varten omat kytkimet. Sieltä saa esimerkiksi ristiselän tukea säädettyä kahdessa osassa, selän sivuttaistuen napakkuutta ja muuta vastaavaa. Selkänojan sivuttaistuki on riittävä ja myös takapuolta tuetaan sivusuunnassa loistavasti.

IMG_3624

Takapenkillä on myös hyvin tilaa. Käytetäänhän näitä paljon myös takseina. Monista muista autoista poiketen, myös keskellä istuvalla on hyvät olot, koska tässä keskiosaa ei ole korotettu tai kavennettu. Istuinosassa ei kylläkään ole mitään sivuttaistukea. Takapenkkiläisille on keskikonsolin päässä oma ilmastointiaukko, josta ilman tuloa saadaan säädettyä mieluisammaksi.

Tavaratila on oikein tilava, tarkemmin sanottuna 540L. Kyllähän sinne kelpaa lastata matkalaukkuja.
Keskikonsoli on oikein tyylikäs. Kyynärnojassa on säilytyslokero, joka aukeaa kahteen suuntaan etualalla olevasta kahvasta nostamalla. Siinä kohtaa missä yleensä autossa on vaihteen (tai suunnan) valitsin, on Mersussa pyöreä säädin. Tätä pyörittämällä sekä tökkimällä eteen tai taakse, liikutaan multimedianäytössä. Säädin vaati hetken aikaa totuttelemista mutta sen jälkeen on varsin toimiva ratkaisu.

Näyttö on aika sopivan kokoinen ja integroitu kojelautaan toisin kuin A:ssa ja CLA:ssa. Jännä ratkaisu on tuon kaiken tekniikan keskelle laittaa analoginen kello. Täytyyhän se kello tietenkin nähdä myös silloin kuin auto ei ole käynnissä.
Penkin säädöt ovat monipuolisimmat mitä olen missään nähnyt. Vasemmalla puolella on napit raakasäätöihin ja oikealta puolelta löytyy vivut hienosäätöihin. Jos näillä ei löydä sopivaa ajoasentoa niin sitten on kyllä ihme.

Turvallisuus

Mercedes-Benz E200 on hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkia teknisiä ratkaisuja autoon voidaan lisätä turvallisuuden lisäämiseksi. Niitä on jopa 11 erilaista. Yläpuolella olevassa kuvassa näkyvä keltainen kolmio sivupeilissä on vain yksi niistä. Jos viereisellä kaistalla on auto ns. kuolleessa kulmassa, syttyy sen puoleiseen sivupeiliin punainen kolmio.
Auton taustapeilin taakse on sijoitettu stereokamera, joka scannaa auton edessä olevaa maisemaa 45 asteen kulmassa 500 metrin päähän. Turvajärjestelmä käyttää hyväkseen tuota ”näkökenttää” ja huomioi vastaantulevat ja risteävät ajoneuvot, jalankulkijat sekä osaa se lukea myös liikennemerkkejä. Lisäksi autosta löytyy peräänajokolareita estävä järjestelmä sekä kuljettajan vireystilaa seuraava järjestelmä. Tästä vireystilan seurannasta sain minäkin esimerkin kun ajoin auton Helsingistä Turkuun. Tutkiskelin ehkä hieman liian kauan alhaalla olevia nappuloita ja säätimiä. Auto päästi merkkiäänen ja mittaristoon tuli kehoitus tauon pitämisestä.

Kaistavahti on myös aika tehokas. Jos ajautuu reunaviivan päälle, ratti alkaa tärisemään ja havahduttaa kuljettajan korjaamaan ajolinjansa.

Laitetaan tähän väliin auton ominaisuudet:

Moottori: 1.9L bensiinimoottori
Teho: 135kw/184hv
Vääntö: 300Nm
Päästöt: 135 g/km
Keskikulutus:5,8 L/100 km
Kiihtyvyys:7,9 sec
Päästöluokitus:Täyttää jo EURO6 standardin
Tavaratila:540L
Omapaino:1615 kg
Vaihteisto:Joko 6-pykäläinen käsivalintainen tai 7G Tronic Plus -automaattivaihteisto

Loppupäätelmä

Mercedes-Benz E200 on hyvä auto erityisesti paljon ja pitkiä matkoja ajavalle. Auto on ehdottomasti parhaimmillaan pika- tai moottoriteillä. Leikkisillä mutkateillä auton jousitus on ehkä hieman liian pehmeä mutta tehonsa puolesta auto sopii hyvin niillekin, varsinkin jos käyttää vaihteistoa läppävalitsimilla. Ihmiset (minä mukaan lukien) tuntuvat rinnastavan E-Mersulla ajavat tietyn tyyppisiksi ja näköisiksi. Itsestänikin tuntui hassulta lähteä töihin farkuissa ja nahkatakissa ja hypätä tuohon hienostuneeseen edustusautoon. Sain myöskin ihmetteleviä katseita kun tavallisissa vaatteissani nousin bensa-asemalla autosta ulos. Ehkä en kuulunut siihen autoon mutta toisaalta tuo auto kyllä kuuluisi mukavuutensa ja turvallisuutensa puolesta kaikille.

Lopuksi täytyy antaa hieman negatiivistakin palautetta ja sen teen seuraavan esimerkin avustuksella. Tulet myöhään illalla työmatkalta kotiin. Muu perhe ja naapurusto on jo nukkumassa ja yrität saapua mahdollisimman vähän häiriten. Parkkeeraat auton pihalle, nouset ulos ja lukitset auton kaukosäätimellä. TÖÖT! Otat muutaman askeleen kohti etuovea ja muistat jättäneesi jotain tärkeää autoon. Ovet auki, tavara mukaan ja ovet kiinni. TÖÖT!

Kyllä, joka ikinen kerta kun lukitset auton ovet, päästää auto lyhyen tööttäyksen. Toivottavasti sen saa jostain asetuksesta pois sillä siitä ei ole mielestäni muuta kuin haittaa. Eiköhän ne vilkkujen väläytykset riitä ilmoittamaan siitä, että ovet tosiaan laitettiin lukkoon. 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Mazda 6 (2013)
Seuraava artikkeliLG G4 Älypuhelin
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

1 KOMMENTTI

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.