Koeajossa: Mazda 6 (2013)

0
9412

Mazda 6 2.2 SKYACTIV-D

Takerista Mazda 6:ksi

Mazda julkaisi Takeri-konseptiautoon perustuvan uuden Mazda kuutosen niin, että se tuli meillä Suomessa myyntiin vuoden 2013 alkupuolella. Kävin silloin talvella autoliikkeessä mallin ensiesittelyssä ja pikainen vilkaisu hieman latisti innostunutta odotteluani. Tai ei sittenkään, ei se latistanut. Olin äärettömän kiinnostunut testaamaan autoa mutta edellisen mallin tyytyväisenä omistajana olin hieman varovainen tämän uuden suhteen. Toisaalta Mazda 6 näytti todella hyvältä ja kauniilta ulkoapäin mutta sisältä se oli muuttunut niin erilaiseksi.


Elokuussa sitten huomasin varanneeni testijakson Mazda 6 2.2 SKYACTIV-D mallille. Kuinka autotoimittaja voi tehdä objektiivisen artikkelin oman autonsa uudesta versiosta? Todennäköisesti ei mitenkään enkä näin ollen sellaista edes yritä. Tämä onkin siis eräänlainen testi itselleni. Onko uusi kutonen niin hyvä, että se saa kuumeen nousemaan vai osoittautuuko se innostuksen murskaajaksi?

108 – 380 – 4,2

Mitä ovat nämä mystiset numerot, joita koeajo autoon oli teipattu kiinni? Sainko minä vahingossa kilpa-auton? Ei, en saanut kilpa-autoa vaan itse asiassa ekoauton. Miksi sitten ekoauto on maskeerattu sen näköiseksi kuin se söisi kuljettajan jos tämä yrittää varomattomasti lähetyä autoa? Mazda on päättänyt, että taloudellisen auton ei tarvitse olla laiska ja tehoton vaan sillä pitää olla silti hauska ajaa ja sen pitää miellyttää myös silmää.

SKYACTIV teknologia on se, millä Mazda on päässyt tuohon tavoitteeseen. Se yhdistää tehokkuuden ja taloudellisuuden. Koeajoauto oli 2.2 litrainen diesel moottorilla varustettu Mazda 6 Sedan. Dieselmoottoreissa tuo tekniikka on saanut nimen SKYACTIV-D. Mazda myös kilpailee ratasarjoissa SKYACTIV-D autoillaan ja pärjää hyvin.

Niin ne numerot kyljissä, 4,2 tarkoittaa polttoaineen keskikulutusta. Omassa, kaukana rauhallisesta ajosta, testijaksossani pääsin viiden litran paikkeille. Tämä tarkoitti kumien kiljuttamista liikennevaloissa ja muutoinkin ajotapaa, jolla yleensä päästään lähemmäs kymmenen litran kulutuslukemia.

108 voisi jonkun mielestä tarkoittaa hevosvoimia ekoautossa. Ei kuitenkaan tässä tapauksessa sillä hevosvoimia on 150. 108 tarkoittaa CO2 päästöjä eli 108 g/km. Tämä on todella vähän ja tekee hyvää Suomen päästöihin perustuvassa verotuksessa. Myyntihinta on siis alhaisempi.

Entä sitten tuo viimeinen lukema eli 380. Se on vääntölukema ja tämä auto oli kaiken lisäksi se perus malli. Tehokkaimmassa SKYACTIV-D mallissa vääntö on jo yli 400Nm.

Mazdan ulkonäkö ja design on saanut Kodo -nimen. Tämä japaninkielinen sana tarkoittaa liikkeen perusolemusta, sielua. Auton kyljistä tämän näkee parhaiten. Siinä missä autoissa yleensä tuo ”pellin taitoskohta” menee yhtenäisenä hieman lasilinjan alapuolella, Mazdassa ei ole yhtenäistä linjaa ollenkaan. Mazdassa ensimmäinen linja lähtee etuvalojen kohdalta, nousee ylös melkein konepellin tasalle ja laskeutuu sitten pehmeästi alaspäin kaartuen. Seuraava linja lähtee edellisen yläpuolelta noin etulasin kohdalta ja menee viistosti läpi ovien kuin samuraimiekan heilautus. Viimeinen linja aaltoilee pehmeästi läpi auton peräosaan asti.

Vertaillaanpa hieman vanhaa ja tätä uutta mallia.

IMG_3711

Etupäästä muutokset näkyy kaikkein selkeimmin. Uudessa Mazda kutosessa on paljon pystysuorempi etupää. Lisäksi etusäleikkö vie suuremman osan kuin aikaisemmin ja ”ilme” on paljon agressiivisempi. Vanhassa oli sivulinja yhtenäinen ja suora, uudessa se on kolmiosainen ja aaltomainen. Etuspoileria on vaikea verrata näiden autojen kohdalla, koska koeajoauton spoileria oli jatkettu.
Sisätilat

IMG_3734

Äkkiseltään sisätilat näyttävät aika samanlaiselta kuin aiemmin. Penkkien säädöt ja ovien sisäosat säätimineen vaikuttavat samanlaisilta. Istumisen jälkeen kuitenkin ilmenee, että juuri mikään ei ole niinkuin ennen. Penkit ovat entistä paremmat istua ja ne tukevat reittä loppuun asti. Pehmustus on sopiva eikä takapuoli rasitu pitkälläkään matkalla.
483L tavaratila on varsin riittävä sedaniksi.

Ohjaamossa onkin sitten muuttunut sitä sun tätä. Penkkien välissä oli aikaisemmin lokero ja mukitelineet. Nyt siinä on pyörivä säädin, jolla ohjataan multimedianäyttöä. Rattiin on tullut taas lisää nappeja ja voisin jopa sanoa liikaa. Reunoilla olevat ilmaventtiilit olivat aiemmin pyöreitä mutta nyt ne ovat kulmikkaita kuten keskelläkin. Eivät kuitenkaan aivan suorakaiteen muotoisia.

Mittaristo on myös muuttunut aiemmasta. Oikealle puolelle on tullut näyttö, johon saa erilaisia tietoja näkyville. Diesel-malleissa sekä tehokkaimmassa bensiinimallissa oleva jarrutusenergian talteenotto (i-ELOOP) on myös havainnollistettuna kuvassa. Varastoitua sähköä käytetään sähkölaitteisiin, ei auton liikuttamiseen.

Vanhassa Mazdassa näyttö oli pikkuinen viiru keskikonsolin yläpuolella. Nyt sen tilalla on 5.8 tuuman kosketusnäyttö. Näyttöä voi ohjata siitä itsestään tai käyttämällä alempana olevaa pyöreää säädintä. Myös ratissa on säätimiä mutta niillä ohjataan mittaristosta löytyvää näyttöä.

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:

Moottori: 2191 cm3 SKYACTIV-D dieselmoottori
Teho: 110 kW (150 hv) / 4500 r/min
Vääntö: 380 Nm / 1800 r/min
Kiihtyvyys 0-100km/h: 9 s
Huippunopeus: 211 km/h
Yhdistetty kulutus: 4,2 l / 100 km
CO2 päästöt: 108 g/km
Polttonestesäiliö: 62 l
Koeajoauton hinta alkaen: 33834,97 €
Mitat (P, L, K): 4865 mm, 1840 mm, 1450 mm

Yksityiskohtaisemmat tiedot voi lukaista Mazda Suomen sivuilta.

Loppupäätelmä

Nyt taisi tälle Mazdan omistajalle käydä huonosti. Uudistunut Mazda 6 on parantunut niin monella osa-alueella, että on vaikea löytää syitä olla pistämättä tätä autoa parhaiden vaihtoehtojen joukkoon kun auton vaihtaminen tulee eteen. En aiemmin ole myöskään pitänyt Diesel moottoria järkevänä vaihtoehtona omaan käyttöön mutta SKYACTIV-D tekee siitä erittäin houkuttelevan.


Alla olevasta videosta voi myös seurata fiilistelyä autosta sekä kuunnella flunssaisen miehen selostuksen auton ominaisuuksista.

 


 

Lopussa vielä kuvagalleria.

Edellinen artikkeliGoogle mobility test
Seuraava artikkeliKoeajossa: Mercedes-Benz E200 (2013)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.