Koeajossa: Renault Twingo (2014)

0
4781

Joskus eteen tulee autoja, jotka näyttävät paperilla mielenkiintoiselta mutta saatuasi sellaisen testiin, toteat sen olevan jotain aivan muuta. Uusi Renault Twingo on juuri tällainen tapaus. Ymmärrän kyllä hyvin miksi tällainen auto on tehty. Ranskassa on paljon kapeita kujia ja katuja, jyrkkiä käännöksiä ja ahtaita parkkeerauksia. Niissä tarvitaan pientä kääntöympyrää ja liukkaasti liikkuvaa pikkuautoa. Otin Twingon kuitenkin testiin, josta sen oli todella vaikea selviytyä; nelihenkisen perheen ainoaksi autoksi.


Kuinka ollakkaan, Twingo selviytyi viikon kuormajuhtana olemisesta. Saimme hoidettua sillä kaikki viikon aikana eteen tulleet asiat ja kulkemistarpeet. Silti autosta jäi lopulta hieman harmittavainen olo yksittäisten puutteiden tai epäkohtien takia.
Twingo on Renaultin pienin auto ja kooltaan se on samaa luokkaa Citroen C1:sen ja Toyota Aygon kanssa. Se on silti melko korkea niin kuin tila-autot. Sisälle menee kaksi aikuista ja kaksi lasta, joista toinen turvakaukalossa. Kaukalon takia tosin etumatkustajan penkkiä piti siirtää eteenpäin hieman enemmän kuin mitä tämän optimaalinen matkustusasento olisi vaatinut. Mahtui silti. Etupenkit ovat niskatukea myöden yhtenäisrakenteisia ja tämä rajoittaa aika paljon takamatkustajien näkyvyyttä. Penkit ovat jämäkät mutta niissä on hyvä istua. Etuistuimet ovat aika leveitä, joten isompikin takapuoli mahtuu niihin. Taakse mahtuu kaksi henkilöä mutta jalkatilaa jää aika niukasti.

Kojetaulu on pelkistetty ja mittaristosta on jätetty mm. kierroslukumittari kokonaan pois. Vaihtamiset pitää tehdä siis korvakuulolta. Renault on tehnyt ihmeellisen ratkaisun ulkoistaa osan mittareista mobiililaitteisiin, kuten juuri tuon kierroslukumittarin. Kun älypuhelimeen lataa ilmaisen R&GO sovelluksen ja yhdistää sen autoon bluetoothin välityksellä, niin siihen pitäisi saada navigaattorin sekä kierroslukumittarin. Valitettavasti auto ei halunnut jutella oman IPhone 5 puhelimeni kanssa niin en saanut tätä testattua.

Twingon moottori on 3-sylinterinen ja 900 kuutioinen. Tehoja siitä on kutitettu ulos 70 hevosvoimaa. Moottori on sijoitettu taakse, tavaratilan alle. Edessä on nesteet ja muut lisäyspisteet lukuunottamatta moottoriöljyä. Konepelti on muovisen oloinen ja se ei nouse. Sen voi ainoastaan liu-uttaa pois paikaltaan.

Pitkillä vaihdevälityksillä auto kulkee liukkaasti kaupunkinopeuksilla mutta suuremmissa nopeuksissa tehon puutteen huomaa. Pienestä koostaan johtuen auto on melko tuuliherkkä. Kun rekka tulee vastaan, huomaa sen ratissa hentona tönäisynä. Kun taas Twingolla ohitetaan rekkaa, on keulaa ohitettaessa hieman aalloilla ratsastamisen tuntu. Nämä tietenkin ainoastaan moottori- ja pikatie nopeuksissa.

Kaupunkiajossa ja varsinkin ahtaassa keskustassa Twingo pääsee elementtiinsä. Liikennevaloista pääsee irtautumaan ripeästi ja ahtaat käännökset korttelien ympäri sujuvat kevyesti. Twingossa on niin pieni kääntöympyrä, että se tuntuu kääntyvän melkein paikallaan ympäri. Videolta tämän voi todeta itsekin mutta normaalitiellä mahtuu tekemään hyvin u-käännöksen.
Lopuksi vielä pari asiaa, joista johtuen auto ei saanut paikkaa sydämessäni. Moottori on siis takana tavaratilan alapuolella. Moottori on koteloitu ja sen päällä on eristetty tavaratilan suoja. Siitä huolimatta ajon aikana lämpö pääsee siirtymään tuohon tavaratilan pohjaan ja sitä kautta myös siellä oleviin tavaroihin. Normaalin kaupungilla kiertelyn päätteeksi tilassa ollut laukun pohja oli selvästi lämmin. Jäin vaan miettimään miten käy jäätelöiden ja pakasteiden jos ne ovat tavaratilaan sijoitetuissa muovikasseissa.

Toinen kummallisuus ilmenee pysäytettäessä risteyksiin tyhjäkäynnille. Moottori antaa alhaisilla kierroksilla hyvin voimakkaan ja täristävän resonanssin etenkin takapenkkiin mutta myös etupenkkeihin asti. Autossa on Start/Stop järjestelmä ja sitä onkin melkein pakko käyttää jos ei halua tuota tärryytystä kestää. Takapenkiltä kuului muuten valitusta siitä ja huonosta olosta.
Seuraavaksi ensin auton valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot, jonka jälkeen video ja kuvagalleria.

Renault Twingo
Moottori: SCe 70 Stop & Start
Tehot: 70 hv / 6000 r/min
Huippunopeus: 151 km/h
Vääntö: 91 Nm (2850 r/min)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 14,5 s
Keskikulutus: 4,2 l/100 km
CO2 päästöt: 95 g/km
Paino: 940 kg
Mitat (P,L,K): 3595 mm, 1647 mm, 1557 mm
Bensatankin koko: 35 l
Tavaratilan koko: 188 l
Kääntöympyrä: 8,6 m
Hinnat alkaen: 13190€

 

 

Mitä mieltä itse olette? Voiko kevyt ja näppärä Twingo nousta kaupunkiautojen kärkikastiin vai onko se vain yksi muiden joukossa?

 Edellinen artikkeliMercedes-Benz GLE Coupé
Seuraava artikkeliMotivus kuntokeskus
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.