Toyota Auris Hybrid

4
12978
Toyota Auris Hybrid

Sähköä ja bensaa

 
This link takes you to English version
 
Testiauto seisoi pihalla odottamassa minua. Menin sisään ja huomasin avaimien olevan jo keskikonsolin lokerossa. Aivan, tämä on siis avaimettomalla järjestelmällä eikä minun tarvitse työntää niitä mihinkään. Siirsin avaimet taskuuni, että ne ovat varmasti mukana kun ajon päätyttyä nousen ulos autosta.
 
Huomasin käynnistysnappulan ratin oikealla puolella ja painoin sitä. Mittariston valot syttyivät mutta mitään ei kuulunut mistään. Vaihdekepin tilalle oli joku sijoittanut sinisen joystickin. Siinä oli kuitenkin merkittynä tuttuja kirjaimia kuten R ja D. Taitoin peliohjaimen vasempaan alakulmaan jossa oli tuo D – kirjain. Ohjain palautui takaisin samaan asentoon mutta mittaristoon oli syttynyt valo jossa myös oli D – kirjain. Päästin varovaisesti jarrun ylös ja auto lähti äänettömästi lipumaan eteenpäin.
 

Jatkoin miltei äänettömästi pois parkkipaikalta yleiselle tielle. Edelleenkään ei kuulunut mitään lukuun ottamatta vaimeaa soran rapinaa renkaissa. Painoin enemmän kaasua ja samalla moottori heräsi henkiin ja alkoi murista. Näin alkoi testiajo uudella Toyota Auris hybridillä jonka meille tarjosi jälleen Turun Autokiila.
 
Toyota Auris hybridi on aivan samannäköinen tavallisen Auriksen kanssa. Auriksen saa halutessaan joko bensiini-, diesel- tai hybridimoottorilla. Hybridissä on sähkömoottori ja 1.8 litran bensiinimoottori. Hevosvoimia moottorista irtoaa noin 133. Keskimääräinen kulutus on noin 3,8 l/100 km. Omalla testi ajoilla keskikulutus vaihteli neljän ja viiden välillä riippuen kuinka paljon oli pikatietä (suurempi kulutus) ja kuinka paljon kaupunkia (käyttää enemmän sähkömoottoria).
 

Toyota Auris Hybrid

 
Sivulta katsottuna Auris näyttää kuin mikä tahansa muun merkkinen keskikokoinen ja viisiovinen auto. Näitä on monella merkillä. Avaimettoman järjestelmän (joka on samanlainen kuin oli Toyota GT-86:ssa) takia kahvassa on käsitunnistin. Mikäli avaimet ovat lähellä ja otat kiinni kuljettajan oven kahvasta, lukitus aukeaa automaattisesti. Muuta mainitsemisen arvoista ovat vilkut sivupeileissä. Koeajoautossa oli myös automaattisesti kääntyvät sivupeilit. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun ovet lukitaan, menevät peilit kylkiä vasten. Vastaavasti ovien lukituksen auetessa peilit palaavat takaisin käyttöasentoon. Kääntyvät peilit tulevat Comfort mallin mukana.
 

Rear

 
Takaa Auris on töpöperäinen mutta hieman viistosti. Kivan yksityiskohdan tuo pystysuunnassa olevat heijastimet puskurin reunojen syvennyksissä. Takavalot ulkonevat aika voimakkaasti mutta eivät ole kaikkein uloimpana oleva kohta. Peruutuskamera on mitä todennäköisimmin sijoitettu Toyota-merkin alle ja tutkan tunnistimia on puskurissa neljä kappaletta.
 

Front

 
Edestä Auris on oikein sulavalinjaisen näköinen. Koeajoauton Bi-Xenon valot tuovat autolle myös pistävän katseen. Päivävalot ovat LED valoja umpion ylä-sisäreunassa. Sumuvalot on sijoitettu syvennyksiin etupuskurin äärireunoihin. Tutkan tunnistimia on puskurissa neljä. Puskurin alareunassa on kiiltävä kromilista.
 

Trunk

 
Tavaratila on normaalin kokoinen verrattuna muihin tämän kokoluokan autoihin. Golf bägi ei sinne mahdu ellei puumailoja ota pois. Takapenkit saa kaadettua ja siten tilaa saa enemmän. Sivuilla on pienet tarvikekotelot sekä koukut kassien kiinnittämiseen.
 

Cockpit

 
Etuistuimet ovat ihan kohtalaisen mukavat vaikka eivät samaa luokkaa RAV4:sen penkkien kanssa olekaan. Sivuttaistuki ei ole kovin voimakas joten tunne takapuolessa on väljempi. Pienehköksi autoksi yllätyksenä oli oikea keskikyynärtuki. Ohjaamossa oli tilaa sopivasti ja ajoasennon saa säädettyä sopivaksi.
 

Dashboard

 
Kojelaudassa on käytetty paljon sinistä. Suunnanvalitsin (tässä autossa ei tuota voi kutsua vaihdekepiksi eikä vaihteen valitsimeksi) on pikkuinen ja muistuttaa kovasti peliohjainta. Suunnanvalitsimesta voi valita pakin, eteenpäin tai vapaan. Parkki-tila laitetaan sen vieressä olevasta P-napista. Suunnanvalitsimen yläpuolella on nappeja, joista voi pakottaa jonkin tietyn moottorin käyttämistilan. EV-mode käyttää pelkkää sähkömoottoria, kunhan kaasua ei paina liian voimakkaasti eikä nopeus kasva yli 60 km/h. ECO-mode on tavallinen tila, jossa järjestelmä päättää itse mitä moottoria käytetään. Viimeisenä on Power mode, jolloin käytetään kaikkea mahdollista.
 
Toyotan Touch ’n Go näyttö vie keskeltä paljon tilaa. Siinä on musiikkisoitin sekä navigaattori. Peruutettaessa näytöstä näkyy peruutuskameran kuva. Kosketusherkkyys on hyvä eikä uusintapainalluksia tarvitse tehdä.
 
Mittareita on kaksi. Vasemmanpuoleinen on tarkoitettu taloudellisen ajon tarkkailuun. Viisari menee alas Charge-alueelle kun jalka nostetaan kaasulta tai jarrutetaan. Tällöin jarrutusenergiaa ladataan akkuihin. Normaalisti viisari on keskialueella (ECO) ja voimakkaissa kiihdytyksissä mennään power-alueelle. Tällöin käytetään joko polttomoottoria tai molempia yhtä aikaa. Oikealla on nopeusmittari ja sen alaosassa on polttoaineen määrän osoitin.
 
Mittareiden välissä on pieni näyttö, jossa näytetään tilanteesta riippuen erilaista infoa. Ajossa näytöstä näkyy kuvallisesti mistä moottorista voima juuri sillä hetkellä otetaan ja jarrutettaessa näkyy nuoli akkuun päin.
Ratista saa oikein hyvän otteen ja nahkapäällyste on pehmeän tuntuinen. Ratissa on paljon nappeja mutta ne ovat niin litteitä, etteivät ne haittaa ajossa. Vakionopeuden säädin on vipuna ratin takaosassa.
 

BackSeats

 
Takapenkki näyttää ensin ahtaalta aikuiselle mutta istumisen jälkeen huomaakin kuinka jalat mahtuvat hyvin. Penkki on ehkä hieman kovan oloinen. Myös pää mahtuu sisälle hyvin eikä ota kattoon kiinni edes taaksepäin nojatessa.
 

Loppupäätelmä

 
Toyota Auris hybridin lähtöhinta on 29 523,15 €. Samalla varustetasolla olevan ei hybridi Auriksen saa hieman alle 25 000 eurolla. Ajettuani jonkin aikaa hybridillä, huomasin seuraavani tiiviisti akun varausta ja muutin ajotapaani sellaiseksi, että akkua käytetään ja ladataan mahdollisimman paljon. Tämä merkitsi jarrutusten ja hidastamisten aloittamista aikaisin sekä rauhallisia kiihdytyksiä. Toki liikennevaloista piti kokeilla myös kunnon lähtöä jolloin käytössä oli sekä sähkö- että polttomoottori. Sähkömoottorissa paras vääntö saadaan välittömästi ja se auttaa kiihdytyksissä todella paljon. Välillä pitikin jopa varoa, ettei lähtenyt liikkeelle jo keltaisilla. Niin hätäisesti auto ampaisee tarvittaessa liikkeelle.
 
+ Polttoaineen kulutus
+ Hiljainen. Jopa polttomoottoria käytettäessä lukuun ottamatta voimakkaita kiihdytyksiä, jolloin vaihde menee aika pieneksi ja moottorin kierrokset sen verran ylös, että sen kyllä kuulee.
+ Hyvät tilat neljälle hengelle.
+ Hyvä ajotuntuma
– Pelkällä sähköllä ei ajeta kauas
– Alle 60 km/h nopeuksissa ohjaus todella herkkä

 

Alla kuvaamamme video. Siinä on myös kerrottuna erinäisiä asioita mitä tässä tekstissä ei välttämättä tullut kerrottua.

  
 

ENGLISH

 
A test car was waiting for me on the front yard. I entered the car and noticed that they keys were already placed in a locker on the middle console. That’s right, this car has a keyless system and I don’t have to stick them anywhere. So I took the keys and put them in to my pocket making sure that I have them with me when I step out of the car.
 
Then I noticed the start button on the right side of the steering wheel and I pushed it. All the lights on the meters were lit but I couldn’t hear a thing. Besides, somebody had placed a joystick where a gear switch should’ve been. There were some familiar signs on the joystick though like R and D. I moved the joystick to lower-left corner where D was marked. When I let go of it, it went back to the original position but a D sign had been lit in the meters. Carefully I let go of the brake and the car started moving slowly forwards without making any sound.
 
So I continued my drive away from the parking lot to the public road. I still didn’t hear any noise except the gravel under the tires. I pushed the gas pedal a bit more and then the petrol engine woke up and started to growl. That was how my test drive with the new Toyota Auris hybrid started. Car was given us by Autokiila Turku, Finland.
 
Toyota Auris hybrid looks just like the normal Auris. You can get it either with a petrol or diesel engine or as a hybrid. Hybrid has an electric engine accompanied with a 1.8 liter petrol engine. This car has about 133 HP and the average fuel consumption is 3.8 liter per 100 km. During my test drive my consumption varied between 4 and 5 liters/100 km depending if my route consisted of highways (higher consumption) or city driving (using more electricity).
 

Toyota Auris Hybrid

 
When looking at the new Auris from the side it looks like many other middle sized, 5-door model. Many marks has the same. There is a hand-recognition on the door handle because of the keyless system (which is the same as in the Toyota GT-86). If you have the keys on you and you take a hold of the door handle, the locks will open. Other things worth mentioning are the winkers on the side mirrors. This test car also had turning side mirrors. This meant that when you lock the car doors, the mirrors turn against the sides and when opening up, they return to the driving position. This comes in the comfort pack.
 

Rear

 
Auris has a stumpy tail but with a slope. The vertical cat’s-eyes in the rear bumper make a nice detail. The rear lights come forward a bit but are not the outmost part on the back. Most likely the rear-view camera is placed under the Toyota logo and there are four radar sensors on the bumper.
 

Front

 
The front of the Auris has a sleek design. The bi-xenon lights give a staring look for the car. Daytime lights are LEDs. Fog lights are placed on the outer edges of the front bumper. There is also four radar sensors on the front bumper and a shiny chrome molding.
 

Trunk

 
This Auris has a rather standard sized trunk compared to other marks of the same class. You can’t fit a golf bag there straight on but maybe if you remove the wood clubs first. You can turn the back seats down for extra space. There is a locker on each side of the trunk for little things and hooks preventing bags falling over.
 

Cockpit

 
Front seats are comfortable but not quite like the ones on RAV4 (or Avensis even). The side support is low so you feel that your buttocks have more space. For a mid-sized car it came as a slight surprise that this Auris had a decent armrest on the middle. There was enough space on the front seats and you could easily find a comfortable setting for the seat.
 

Dashboard

 
There is quite a lot of blue used on the dashboard. Direction selector (you really can’t call that joystick a gear switch)is very tiny and reminds a lot of a game controller. You can use it to choose Reverse, Drive or Neutral. Parking mode is chosen from a P-button next to direction selector. There are a few interesting buttons above it. You can choose the motor generally used from three different modes; EV for electric driving, ECO to let the car choose which one to use and Power to take all available. On EV (electric vehicle) mode it will still turn on the petrol engine if you go over 60 km/h or push the gas pedal too intensive.
 
There is Toyota’s Touch ’n Go screen in the middle of the dashboard. It has a music player and a navigator. When reversing, it shows the picture from the rear camera. The sensitivity on the screen is very good and you don’t need to push anything twice.
 
There are two meters. The one on the left is meant for supervising the economical drive. Hand goes down to the Charge area when you brake or lift gas. At this point the braking energy is charging up the battery. Normally the hand on the meter is pointing at the ECO zone but if you accelerate heavily it will rise to power zone. At this point the petrol engine is used and the electric engine can be used to give extra boost.
 
The other meter on the right is a speedometer and below that is an indicator showing the amount of fuel left.
There is a little screen between the two meters. It shows different information depending on the situation. During driving it will show graphically where and to which direction the power is going. When you brake, it will show an arrow pointing to the battery.
You can get a good grip on the steering wheel and the leather covering gives a soft feel. The steering wheel has quite a many buttons but since they are very flat, they don’t disturb in any way. Cruise control is set from a lever behind the wheel.
 

BackSeats

 
The rear seats look quite tight for an adult at first but when you go in and sit down you notice that it’s not tight after all. Your legs fit very well and so does your head. Seat feels a bit hard though.
 

Conclusion

 
The starting price for Auris hybrid (in UK) is £20,000 but with a petrol engine you can get it with £17k. As I had been driving with the hybrid for a while, I noticed that I was carefully observing the charge on the battery. I changed my driving so that it would use the electric engine as much as possible and I started braking early for maximum charge time and accelerate easily to save the battery (and to prevent the petrol engine to take control). Naturally I also tested how quickly it will accelerate from traffic lights and they the car used both engines at the same time to get the maximum performance. You get the max torque from the electric engine from the start and that helps a lot when accelerating from 0. Actually I had to be careful not to move when yellow light was still on. It really is that fast from 0-40 km/h.
 
Pros and cons

+ Fuel consumption
+ Quiet, even when petrol engine is used unless you really put the pedal to the medal. Then the noise from the engine is loud because it will also use as small gear as possible.
+ Enough space for four people
+ Good driving feel
– You won’t get far with electric only
– The steering is very sensitive on speeds less than 60 km/h.

 
Here’s a video we shot during the testing. It has a Finnish narration but if that’s not one your your languages, at least you can enjoy the ride and the music.

 
 Edellinen artikkeliKen Block in Russia
Seuraava artikkeliToyota Verso
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

4 KOMMENTIT

  1. Hyvä video Auriksesta. Hakkaa ainakin iltapäivälehtien vastaavat.

    Kommenttina P-napista, että auto valitsee itse Park-tilan kun virta katkaistaan, P-nappia ei tarvitse painaa.

    EV-kytkin on Toyotan/Lexuksen kaikissa hybrideissä ”toivomusnappi” jolla auton eculle kerrotaan, että halutaan käyttää mahdollisimman paljon pelkkää sähköajomoodia. Auto tekee omien tietokoneidensa perusteella päätöksen onko tämä mahdollista. Asiaan vaikuttavat kymmenet eri syyt, joista tärkeimpinä ulkoilman- ja moottorin lämpötila, hybridijärjestelmän jäädytysnesteen lämpötila jne.

    • Kiitoksia kommentista ja kehuista.

      Kiitos myös tarkennuksesta noihin nappeihin liittyen. Kaikkea ei aina ehdi/pysty testin aikana kokeilemaan niin silloin on hyvä kun lukijat antavat tarkempia tietoja. Yritän jatkossakin tehdä videoita, joita on mukava katsella.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.