Koeajossa: Renault Koleos dCi 175 EDC-autom 4×4 Intens

0
6460

Etenemiskykyä ranskalaisittain

Renault Koleos on merkin suurin katumaasturi tai crossover – ihan miten sitä nyt haluaa kutsua. Auto on nelivetoinen, mikä tarkoittaa hyvää etenemiskykyä vaikeammissa olosuhteissa. Varsinainen maasturi tämä ei ole, joten kaikkein hankalimpiin paikkoihin ei Koleosta kannata viedä mutta olosuhteiden muuttuessa normaalilla tiestöllä hieman haastavammaksi, tarjoaa tämä paremmat mahdollisuudet matkan sujuvaan jatkumiseen.

Ulkonäkö

Aloitetaan heti sillä, että mielestäni parasta tässä autossa ulkonäöllisesti on etupää aina kuljettajan oveen asti. Siitä taaksepäin auto on paljon tavanomaisempi eikä tarjoa niin paljon jänniä yksityiskohtia. Yksi kohta, mikä kiinnosti heti silmää, on etuovien etupuolella olevat ”kidukset”. Siitä lähtevä koristelista kulkee etupäähän asti ja yhdistyy siellä oleviin päivävalo-ledeihin.


Keulan nopeasti pystyyn nouseva muoto ja aaltoilevasti muotoiltu konepelti ovat myös osaltaan tuomassa etupäähän sitä kiinnostavuutta. Ovenkahvoissa on pieni nappi, joilla lukituksen voi avata, kunhan avain on lähellä.

Takapäässä on hainevämäinen antenni ja aika iso tuulenohjain. TakaLED –valot ovat hieman kuin silmälasit, jotka on pistetty istumaan Renault –logon päälle. Takaluukku ei ole sähkötoiminen vaan se pitää itse avata, nostaa ja laskea. Avausnappeja on rekisterikilven yläpuolella, kojelaudassa sekä kaukosäätimessä.

Sisätilat

Tässä Koleos -mallissa oli vaaleat nahkapenkit. Pakkasaamuna lähdettäessä sisätilan ilma lämpeni nopeasti lumia harjatessa ja laseja rapatessa mutta penkit olivat istuttaessa aika kiljahduttavan kylmän tuntuisia. Istuinlämmitin toimii ainoastaan silloin jos siinä istutaan. Penkin lämpiäminen kestää muutamia kilometrejä ja sitten sen saakin jo laittaa pois päältä.

Penkit ovat sähkösäätöiset. Niihin kannattaa perehtyä kunnolla parhaiden asetusten saamiseksi. Minulle ristiselän tuki jäi jotenkin vajavaiseksi säädön maksimillakin ja näin ollen piti hakea sopivaa asentoa hieman erilailla. Penkki tukee sopivasti sekä takapuolta että selkää sivusuunnassa.

Sähkösäätöinen lasikatto on kiva elementti tuomaan lisävaloa ja avaruutta sisätiloihin. Tässä mallissa sai kaiken lisäksi vielä etumatkustajien kohdalta katon aukeamaan kokonaan. Tummat puukoristelistat koristelivat autoa siellä täällä mutta tummuutensa johdosta ne jäivät jotenkin huomaamattomiksi, ainakin näin pimeään talviaikaan.

Takana on paljon tilaa. Jalkatilaa oli myös lastenistuimella istuvalla runsaasti. ISOFIX kiinnitykset on suojattu muovisuojilla. Ne lähtevät helposti irti ja istuin loksahtaa paikalleen helposti. Takapenkkiläiset arvostavat myös varmasti USB – latauspaikkoja sekä omaa ilmaventtiiliä.

Lasten mielestä paras sisustuselementti autossa on sisävalaistus, jonka väriä pystyy vaihtamaan valikoista. Omasta mielestäni parhaimmat olivat punainen ja sininen mutta niiden lisäksi valittavana oli kullankeltaista, violettia ja pinkkiä.

Tavaratila

Tavaratilan tilavuus on 579 litraa normaaliasennossa. Tämä on aivan sopivan kokoinen ja sinne mahtuukin ostoskasseja vaikka kahteen riviin tai sitten matkalaukkuja useampia reissulle lähdettäessä. Kamerakopteri, kamerareppu ja jalusta veivät sieltä niin vähän tilaa, että ne lähinnä vaan pyörivät siellä. Pohjan saa nostettua ja sieltä alta löytyy vielä lisää lokeroita. Reunoilla on koukkuja pussien ripustamiseen ja pienet kolot, joihin voi laittaa vaikka lasinpesunestepullon. Jos tila ei kuitenkaan riitä, saa takapenkit vielä kaadettua.

Hallintalaitteet

Ratti oli muotoiltu hyvin ja siitä oli mukava pitää kiinni. Pakkaskeleillä myös sen lämmitystoiminto auttaa ilman hanskoja lähteneitä. Nappeja on paljon mutta ne eivät ole tiellä.

Digitaalinen mittaristo on selkeä kuten kojelauta muutenkin. Suuri näyttö on laitettu pystysuoraan, joka on mielestäni todella hyvä ratkaisu. Tietoa mahtuu paljon eikä se varasta tilaa liian paljon sivusuunnassa. Kosketus näytössä toimii hyvin vaikka hanskojen läpi ei toimikaan.

Ajaminen

Renault Koleos on aika huoleton auto ajaa. Se kulkee tasaisesti ja 177 hevosvoimaa vievät autoa tarvittaessa myös ripeästi. Omamassaltaan noin 1730 kiloinen auto kulkee myös aika huomaamattomasti eikä vauhti juurikaan tunnu. Nopeusmittaria saa siis vilkuilla. Nollasta sataan auto kiihtyy 9,3 sekunnissa ja jos kaasun painamista ei lopeteta, nousee vauhti valmistajan mukaan hieman yli 200 kilometrin tuntinopeuteen.

Koleos kääntyy myös aika pienessä tilassa eikä sillä ole ongelmia pysäköintihalleissakaan. Kaupunkiajo on rauhallista ja auto sammuttaa itsensä risteyksissä. Kulutus ja päästöarvotkin ovat hienoa katsottavaa näin isoksi autoksi. CO2 arvo on 143 g/km ja dieseliä syödään keskimäärin 5,4 litraa sadalla kilometrillä. Tankki kun on 60 litrainen, ei minunkaan tarvinnut tankata autoa kuin vasta testirupeaman päätteeksi. Tässä oli viikon ajojen lisäksi edestakainen reissu Helsingin ja Turun välillä. Sähköautoilla on näihin toimintasäteisiin vielä hieman tekemistä.

Autoa ajetaan normaalisti kaksivetoisena, jotta kulutus pysyisi alempana. Kun maasto tai keli vaatii, kytketään joko lukittu- tai automaattinen neliveto päälle. Liukkaalla tuo kaksivetoinen tila ajovakaudenhallinnan kanssa oli kaarteessa hieman omituinen. Ensin auto lähti puskemaan ja sitten tietokone jarrutti toista puolta niin, että auton liike hidastui ja suoristui. Itse toivoisin tuossa tilanteessa hieman sulavampaa ja ennalta-arvattavampaa liikerataa.

Nelivedolla homma sitten muuttui aivan toisenlaiseksi. Ajamisesta tuli vakaata ja auton liikkeet olivat sulavia myös pidon rajamailla tai silloin kuin pito hetkellisesti menetettiin.

Loppupäätelmä

Renault Koleos:ista ei oikeastaan löytynyt mitään oikein huonoja ominaisuuksia. Kaksivetoisena kulkemisen ongelmat korjaantuivat nelivedon kytkemisellä ja etuistuimen säädötkin varmaan vaatisivat vaan enemmän aikaa ja kokeilemista. Nyt selkäni hieman kiukustui tuosta penkistä.

Tilaa autossa on paljon, ajaminen on mukavaa ja hieman korkeammalta näkee hyvin. Etulasin kulma on sellainen, ettei kiveniskemistä jäänyt jälkeä tuulilasiin koeajoviikon aikana.

Yhden aluksi hämmentävän ominaisuuden löysin testijaksolla. Jostain syystä mittaristoon syttyi välillä (esim. lumisateella) törmäystutkan valo. Ilmeisesti tuo automaattinen törmäyksen esto meni syystä tai toisesta pois päältä. Välillä syy saattoi olla lumen joutuminen sensoriin mutta mielestäni sekään ei aina voinut olla se syy.

Koeajomallin eli 175, automaattivaihteisto ja neliveto sekä Intens – varustelu nostaa alkaen hinnan 46 390 euroon. Tämän kokoisesta autosta se ei mielestäni ole kuitenkaan ihan mahdoton hinta vaikka paljon rahaa onkin.

Video 

Valokuvagalleria

 

 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Pieni mutta tilava Renault Zoe sähköistää ajamisesi
Seuraava artikkeliTomTom Go 5200 Wi-Fi
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.