Koeajossa: Seat Leon ST Cupra 2.0 (2016)

0
6313

Cupra niinkuin kilpuri

Seat Leon on ollut Pikamulkauksen arvosteltavana aiemmin jo pariinkin otteeseen. Vuonna 2013 koeajoin Seat Leon 1.4 TSI 122:n ja 2015 ajossa oli farkkumalli eli Seat Leon ST 1.4 FR. Toukokuussa 2016 tuli alle jälleen farkkumalli mutta takapäässä olevan Leon tekstin tilalla luki Cupra. Cupra tulee sanoista Cup Racing eli siitä päätellen kyseessä olisi hieman viritetympi peli. Siltä se myös tuntui.

Ulkoa


Ulkonäöllisesti tämä teho – versio ei hirveästi eroa tavallisesta ST:stä. Takaapäin jos tarkastelee, voi huomata alhaalla erillisen ilmanohjaimen ja pakoputket on jaettu eri puolille. Niiden koko on myös tuplat normaaleihin putkiin verrattuna. Seat merkin alla ei lue Leon vaan tilalla komeilee Cupra ja hieman alemmas on myös isketty logollinen 290, mikä kertoo myös auton hevosvoimien määrän.

ST versio oli minulla ajossa talvella, joten vanteita ei voi suoraan vertailla. Koeajoautossa oli muuten väriltään mustasta autosta hyvin erottuvat isot valkoiset vanteet. Auton etupäässä on erilainen logomerkki ja isompi ilmanottoaukko alhaalla. Sumuvalot ovat saaneet väistyä ilmanoton tieltä.

Sisätilat


Sisätiloissa ei anneta unohtaa missä autossa istuu. Cupra painatus on penkeissä ja se kilpalogo on ratissa. Penkit ovat aika kovat ja takapuolen sivuttaistuki on napakka. Selkätuki on ilmeisesti suunniteltu vähän leveämmälle selälle, koska se ei tuntunut ottavan aivan yhtä tiukkaan syleilyyn. Pidemmällä matkalla takapuoli ja alaselkä väsyivät hieman. Takapenkit olivat myös muotoiltu hieman normaalia enemmän. Lastenistuimelle oli normaalit ISOFIX – kiinnikkeet mutta istuin piti pujottaa niskatuen alle, jotta sen sai tukevasti kiinni.

Ratista on hyvä pitää kiinni. Peukaloiden toiminta-alue on ladattu napeilla ja parilla rullasäätimellä. Napit on upotettuja, joten ne eivät häiritse.

Ajaminen

290 hevosvoimaa on jo sellainen määrä, että se liikahtaa jo ns. urheilullisia mallejakin ripeämmin. Kaupunkiajossa on melkein pakko käyttää normaali-ajotilaa, sillä Sport nykii aivan liikaa jos sillä yrittää ajaa rauhallisesti. Normaali-ajotilassa auto on nopea mutta vaihteiden vaihtamiset menevät hieman rauhallisemmin. Sport – ajotilassa kaasua painettaessa selkä painautuu penkkiin ja auto hieman kiemurtelee. Jousitus on pintajäykkä mutta ei iske selkään. Isommat montut jousitus pehmentää.

Testasin myös tavarankuljetusta ja tilat osoittautuivat hyvinkin riittäviksi. Takapenkit kääntämällä sai kuljetettua suorana 160cm pitkän tavaran ja mikäli sitä saa hieman käännettyä viistoon, menee 2 metrinen levy sisälle.

Seat Leon ST Cupra sopii hyvin myös päivittäiseen käyttöön vaikka kilpa-autoksi olisikin suunniteltu. Tänä vuonna auto saa 10 lisähevosvoimaa ja siihen saa myös nelivedon. Näillä hevosmäärillä neliveto tulee tarpeeseen ja se varmasti korjaa myös tuon vetelyongelman, mikä hyvin usein esiintyy tehokkaissa etuvetoisissa autoissa.


Video


Valokuvagalleria

 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Ford Mustang GT
Seuraava artikkeliKoeajossa: Audi A4 2.0 TDI (2016)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.