Koeajossa: Skoda Superb 2.0 TDI (2015)

0
10771
Skoda Superb rear

Loistava vai muuten vaan hyvä?

Skoda Superb oli ensimmäisen kerran Pikamulkauksen testissä jo vuonna 2012 (artikkeli täällä). Silloin kehuin autoa ja moitin löysää kaasupolkimen tuntumaa. Syksyllä 2015 saimme uusimman Superb:in viikoksi testiin. Miellyttikö auto edelleen vai onko vielä parantamisen varaa?

Skoda Superb Skoda Superb

Olen aiemmin käsittänyt, että VAG konsernin autot menevät vähän tyyliin Seat – Skoda –VW eli laatu paranee oikealle mentäessä. Superb alkaa kuitenkin olla sen luokan auto sekä varustelultaan että laadultaan, että tuo luokittelu ei oikein enää toimi. Auto osoittautui jopa yllättävän hyväksi. Pureskellaan tuota kuitenkin vähän pienemmissä paloissa.

ULKONÄKÖ

Auto on ulkoa muutoin VAG konsernin linjojen mukainen mutta pieniä kivoja yksityiskohtiakin löytyy. Kyljissä on taitoksia, konepelti ei ole ihan tasainen ja sen reunat on piilotettu korin muotoihin. Etupäästä auto on saanut enemmän kiukkua edelliseen koriin verrattuna ja takapäästä auto on coupemaisesti laskeva.

Skoda Superb side profile Skoda Superb Skoda Superb

Skoda Superb lights

Ajovalot ovat hienon näköiset ja ne näyttävät valoa laajalle alueelle. Ne ovat myös dynaamiset eli kääntyilevät tarpeen mukaan. Viiksestä vääntämällä kytkeytyy automaattitila, jossa valoisuuden vähentyessä tarpeeksi kaukovalot kytkeytyvät automaattisesti. Tämä olikin aika jännä juttu sillä odotin myös normaalia automaattista lyhyille valoille pudottamista auton tullessa vastaan. Sitä auto ei kuitenkaan tehnyt ja oma kantti loppui kesken ja tulin kytkeneeksi ne käsin.

Lopulta päätin kuitenkin antaa autolle mahdollisuuden ja huomasin valojen olevan luultua fiksummat. Valoja ei tiputeta lyhyille vaan valokeilat suunnataan jatkuvasti niin, ettei vastaantuleva tai edessä ajava häikäisty mutta kuitenkin samalla valaisemalla mahdollisimman laajan alueen. Enpä ole tällaistakaan ennen kohdannut vaikka systeemi on erinomainen.

Valoissa on lisäksi saattotoiminta eli ajovalot jäävät hetkeksi palamaan vaikka auto lukitaan. Peilien alapuolella on valo heijastamassa alaspäin, jotta ulos noustessaan näkee paremmin mihin astuu.

SISÄTILAT

Skoda Superb cockpit Skoda Superb rear seat Skoda Superb DSG Skoda Superb steering wheel Skoda Superb sunshade

Sisätilat ovat suoraan sanoen avarat. Jalkatilaa on takanakin niin paljon, että sinne mahtuisi melkein vielä yhdet matkustajat istuskelemaan lattialle. Pitkillä matkoilla tämä onkin luksusta, etteivät jalat ole puristuksissa vaan niillä on tilaa liikkua.

Penkeillä on mukava istua, tosin minun selälleni kuljettajan penkin ristiselän tuen säätö loppui kesken. Takapuoli ei puudu pitkälläkään matkalla.

Ajoäänet eivät juuri kuulu ja autoa voisikin sanoa hiljaiseksi. Kojelauta on päällystetty jollakin pehmeämmällä materiaalilla eikä kovaa muovia ole juurikaan. Mittaristo on selkeä ja kosketusnäyttö on kätevä ja sopivan kokoinen. Muut nappulat ovat kätevästi sijoiteltu eikä niitä ole liikaa…edes ratissa.

Takaikkunat on tummennetut ja lisäksi takalasissa sekä molemmissa takasivuikkunoissa oli alhaalta ylös vedettävät aurinkoverhot. Etupenkkien kohdalla on kattoluukku mikä normaalitilassa toimii kattoikkunana tuoden valoa sisälle. Tarvittaessa siihenkin saa verhon eteen.

Takapenkkiläisille on keskikonsolin takaosassa tupakansytytin paikka, usb –portti sekä normaali 230 V virtapistoke. Viihdelaitteille on siis ainakin riittävästi kytkentöjä.

Auton sisällä on tunnelmavalaistus, jonka väriä voi vaihtaa asetuksista. Etuovien sisällä on pieni varuste, joka on aika kätevä. Sinne on piilotettu sateenvarjot, joten sateen yllättäessä sellainen on aina mukana.

TAVARATILA

Skoda Superb

Skoda Superb:issa tavaratilan luukku aukeaa takalasia myöden. Tämä tuo nostotilaa enemmän verrattuna perus sedaniin. Tavaratila vetää 625 litraa kun penkkejä ei ole kaadettu. Se riittää jopa pidempien reissujen tavaramäärälle. Sisällä on verkkoja, joilla voi joko jakaa tilaa tai sitoa tavaroita paikoilleen.

MOOTTORI JA AJO-OMINAISUUDET

Skoda Superb TDI engine

150 hevosvoimainen dieselmoottori 6-pykäläisen DSG vaihteiston kanssa kuljettaa autoa tasaisesti ja tarvittaessa myös ripeästi. Eri ajo-moodeja oli monta mutta käytännössä normal ja sport ovat ainoat tarpeelliset. Normal toimii ihan riittävästi mutta sportilla saa hieman äkäisemmän kaasuvasteen ja tiukemman alustan. Näihin toki vaikuttaa tässä autossa lisävarusteena ollut Dynamic Chassis Control.

Autoa oli mukava ajaa ja maantieajossa asiaa paransi vielä adaptiivinen vakionopeussäädin. Auto kiihtyy kunnolla käskytettäessä nollasta sataan vajaassa yhdeksässä sekunnissa ja nopeus hiipuu 218 km/h:n kohdalla jos mahdollisuudet on antaa auton vaan mennä.

Omalla seka-ajolla kulutus oli yleensä reilusti alle 5 litraa satasella, parhaimmillaan 4,6. Täydellä tankillä järjestelmä näytti toimintasäteeksi 1300 kilometriä eikä se siitä juuri vähemmäksi jäänyt todellisuudessakaan.

TURVAVARUSTUKSET

Superb on varustettu kaikenlaisilla turvallisuutta parantavilla järjestelmillä. Nykyään peruutuskamera alkaa olla peruskauraa. Skoda kuitenkin on ympäröity tutkilla ja se osaa itse parkkeerata taskuun ja pystyparkkiin. Parkista lähdettäessä on auttamassa sivuttaisliikenteen varoitin.

Maantiellä ajettaessa auto seuraa kuljettajan vireystilaa. Se tapahtuu ratin liikkeitä seuraamalla ja niitä vertaamalla tilastollisiin väsyneen kuljettajan toimenpiteisiin. Jos järjestelmä huomaa väsyneen kuljettajan toimia, varoitetaan pienellä äänimerkillä ja ruutuun tulee pyyntö pitää tauko. Tämä on itse asiassa aika herkkä ja huomasin sen varoittelevan myös sellaisissa tilanteissa missä en taatusti ollut vielä väsynyt. Leveäkaistatie oli varsinkin sille vaikea, sillä sellaisella tulee väkisinkin haettua oikeaa paikkaa kaistalla vähän enemmän.

Jos tuo vireystilan tutkinta ei havaitse minkäänlaista ohjausliikettä tietyllä aikavälillä vaikka auto on liikkeessä, annetaan ensin taas varoittava äänimerkki. Jos tämänkään jälkeen ei tapahdu parannusta, auto päättelee kuljettajan olevan tiedottomassa tilassa ja ohjaa auton itse tien reunaan, pysäyttää ja heittää varoitusvilkut päälle.

Auto puuttuu ajamiseen myös siinä tapauksessa, jos kaistavahti huomaa kaistalta sivuun siirtymisen ilman vilkun käyttämistä. Tässä tapauksessa Superb yrittää kääntää autoa takaisin kaistalle.

Nämä kaikki järjestelmät ohjauksineen tuntuvat olevan jo niin pitkällä, ettei siitä ole enää kovin pitkä matka auton omatoimiselle ajamiselle. Voisihan se vaikka marketin pihalla ajaa itse kassien kanssa kaupasta tulleen kuljettajan luo ja avata kiltisti takaluukunkin valmiiksi.

Navigaattori vaikutti ihan pätevältä vaikka en sitä käyttänytkään testin aikana. Liikennetiedotteet auto sanoi pehmeällä naisäänellä vaikka navigaattori ei ollut päällä. Tieto annetaan kun käännytään tielle, jossa tiedetään olevan liikennehäiriöitä.

ARVIOINTI

Skoda Superb

Testijakso sisälsi aika kattavasti koko perheellisen ihmisen ajotarpeet. Oli töihin menot, lapsen hoitoon viemiset, kaupassa käynnit sekä jopa viikonloppureissu matkatavaroineen. Superb suoriutui kaikista noista haasteista loistavasti. Sikäli malli onkin nimensä arvoinen.

Perushinta Skoda Superb:ille on noin 37 500€ mutta koeajoauton hinta lisävarusteineen oli hieman yli 46 000€. Sillä tosin saa niin paljon autoa, ettei kaikissa yli kuudenkympin autoissakaan ole vastaavaa.


VIDEO

 


KUVAT

 

Edellinen artikkeliKoeajossa: Lotus Evora 400
Seuraava artikkeliKoeajossa: Ford Mustang GT
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.