Koeajossa: Seat Leon ST 1.4 FR

0
8377

Seat, tuo VAG konsernin pahnanpohjimmainen tai sellaisena hyvin usein pidetty. Seattia on aina jotenkin pidetty hieman ”huonompana” kuin Skodaa ja Volkswagenia. Joskus tämä saattoi jopa pitää paikkansakin mutta aina siitä lähtien kun Espanjan tehtaille tuli käsky nostaa Seatin profiilia, ovat autot vaan parantuneet. Seat Leon on pyöreillä muodoillaan viehättänyt monien silmää. Nyt Leon lähtee kilpailemaan perheautojen suosiosta ST mallillaan. Seat Leon ST tuo hyvät sisätilat ja mahtavan tavaratilan kohtuuhintaan.


Olen viimeisen vuoden sisällä ajanut kohtuullisen monta Seattia. Mii, Ibiza, Leon ja Toledo tuli kokeiltua viime vuoden aikana ja nyt sain Turun Länsiautosta testiin Seat Leon ST 1.4 mallin FR varustelulla. FR varustepaketti on se kaikkein ”paras” tai ainakin kallein ja tuo sporttisen kosketuksen auton ulkonäköön.

Kun näkee etumaskissa ja takana olevan FR-logon, kuvittelee helposti mielessään tämän jonnekin Golf GTI:n ja Skoda RS-malliston rinnalle. Ulkonäköä toki on tässäkin, hieman ärhäkkäämpi etumaski, jouset hieman matalammalla ja alusta kireämpi. Kuitenkin autossa on VAIN 140 hevosvoimaa. Se tuntuu kovin vähältä varsinkin kuin isommissa farkuissa on monesti perusmallissakin 160 hevosvoimaa.

Tämä ei olekaan varsinainen urheiluauto vaan hieman ärhäkkäämmältä näyttävä, tilava perhefarkku. Tuplapakoputket tuovat kenties pikkuriikkisen möreämpää säveltä, kun ajetaan matalilla kierroksilla. Leonin sisätiloissa ääntelyä kuunnellessa pienoinen virne nousee suupieleen 4000 kier/min kohdalla kun ääni muuttuu karjuvammaksi. Auto osaa myös halutessaan kiihtyä ja tuo 140 hevosvoimaa on käytetty tehokkaasti hyväksi.

Edessä penkit ovat vahvasti muotoillut ja ne pitävätkin istujat hyvin otteessaan. Tästä aiheutuu toki hieman hankalampi auton sisälle käynti sekä nouseminen ulos. Osasyynä on myös tuo matalampi alusta. Urheiluautoihin tottuneet ovat vain mielissään mutta huonoselkäiselle/jalkaiselle ihmiselle se ei ole kovin hyvä asia. Aina ei siis kannata perheautoa ostaessa ottaa suoraan sitä parasta varustetasoa miettimättä ensin mitä kaikkea se tarkoittaa. Oma kronkeli selkäni kiukuttelee tällaisista penkeistä ensin hyvinkin voimakkaasti mutta luovuttaa yleensä jossain vaiheessa. Selkäni tyytyy osaansa ja siihen tosiasiaan, että kannateltava henkilö sattuu pitämään urheilullisista sisustuksista.

Takapenkillä ei sitten muotoiluja penkeissä enää olekaan…yhtään. Hieno lisä on tämän koko- ja hintaluokan autoon tuo oma ilmasuutin takapenkkiläisille.

Tavaratila on suuri ja vetää sisäänsä noin 587 L. Pohjaa on mahdollista nostaa ja laskea, mikäli halutaan säätää pohjan tasaisuutta tai pienentää nostokorkeutta.


 

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:

Moottori: 1.4 TSI
Tehot: 140 hv
Päästöt: 121 g/km
Keskikulutus: 6,6 l / 100 km
Huippunopeus: 211 km/h
Kiihtyvyys: 8,4 s
Mitat (p,l,k): 4535,1816,1451 mm
Vääntö: 250 Nm / 1500 – 3500 kier/min
Tankin tilavuus: 50 l
Paino: 1275 kg
Ahtaminen: Turboahdin
Hinta alkaen: 26 356,58 €

 

Yhteenveto

Seat Leon ST 1.4 FR oli hieno auto ajaa. Se pysyi vakaana niin kaupungissa kuin moottoritielläkin ja penkit pitivät hyvin otteessaan. Auto tuntui myös tehokkaalta eikä sillä missään nimessä jäänyt jalkoihin. Kun kaasua painoi niin silloin myös tapahtui. Sisätiloissa oli hienoja sporttisia yksityiskohtia, kuten punainen led etuovissa kun sport-tila oli päällekytkettynä.

Nyt kuitenkin päästän kesytetyn turkulaisen kertomaan autosta oman mielipiteensä.


 

Youtube video: 


 

Galleria:

Edellinen artikkeliTesla latausverkko
Seuraava artikkeliKoeajossa: Suzuki Grand Vitara (2013)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.