Koeajossa: Kia Pro Cee’d GT

0
5613

Mitä teillä tulee ensin mieleen Kia merkkisistä autoista? Minulla tulee mieleen pitkä takuu, laaja mallisto, yksinkertaiset perusautot sekä alkuaikoina aika muovisen oloiset sisustat. Voiko Kialta tulla sitten jotain hauskaa? Nähtävästi voi sillä heiltä on saatavana Kia Pro Cee’d GT. Sain tuon koeajoon vuoden 2013 loppupuolella.

GT mallin on suunnitellut eurooppalainen Peter Schreyer ja saipa hän työstään jonkinlaisen tunnustuksenkin. GT on paljon aggressiivisemman näköinen kuin tavallinen Pro Cee’d. Sisälle on isketty Recaron kuppi-istuimet, alustaa kovennettu ja moottoripuolelle on saatu 1.6 litrainen turboahdettu bensiinimoottori, josta on kutitettu ulos 204 hevosvoimaa. Kaikki eväät on siis katettuna kilpailemaan sporttisten hot hatchien kovassa kilpailussa.

Lunastaako Kia sitten odotukset tällä GT-mallilla? Omasta mielestäni auto on upeasti muotoiltu, sisusta on urheilullinen ja hieman futuristinenkin. Kia Pro Cee’d GT myös kulkee hyvin vakaasti ja se vastaa kaasuun sopivalla vasteella. 204 hevosvoimaa pelkille etupyörille tuo tietenkin jotain haasteita sillä varsinkin jos asfaltin päällä on soraa, lähtee Kia hetkellisesti puskemaan.

Tässä autossa on paljon hyvää mutta myös jotain huonoa.

Kia Pro Cee’d GT on sisältä hienon tekninen, sporttinen, se tuntuu hyvältä ajaa sekä mutkateillä (millä tämä auto on tietysti parhaimmillaan) että rauhallisessa ajossa pikatiellä. Mielestäni se on myös hyvän näköinen ulkoapäin menemättä kuitenkaan liian pitkälle urheilullisilla katteillaan ja spoilereillaan. Ei siis tuning-tyyppinen. Kia:ssa on hyvää myös hinta. Kyllä – ensimmäistä kertaa voin sanoa näin. Hyvyys tulee siitä, kun tätä verrataan kilpailijoihin, jotka (kiitos Suomen autoverotuksen) on hinnoiteltu sinne 40 tuhannen paikkeille. Vaan ei tämä Kia. Kia Pro Cee’d GT:n alkaen hinta on alle 30 tuhatta.

Sitten on vuorossa ne huonot puolet. Hyvin usein seuraan koeajojaksollani myös yleisön reaktioita ajellessani ympäri kaupunkia ja maaseutua. Tällä autolla olisi kaikki eväät olla päitä kääntävä ihmetys mutta ei. Ihmiset eivät kerta kaikkiaan reagoineet tähän autoon juuri millään muotoa. Päät eivät kääntyneet sen enempää kuin tusina-autoissa. En ymmärrä – onko syy Kia-merkissä vai eikö autosta lähde tarpeeksi ääntä?

Ajajalleen tämä on kuitenkin nautinto. Kiasta löytyy myös hauskoja piirteitä. GT vilkuttaa aika herkästi peileillään omistajalleen. Tällä tarkoitan sitä, että lähestyessäsi autoa avaimet taskussasi (vaikket olisi edes autolle menossa) sivupeilit avautuvat ja kun taas peräännyt kauemmas, ne siirtyvät jälleen kylkiä vasten.

Voisin melkein sanoa, että mikäli olet ihminen, joka haluaisi ajaa hieman sporttisemmalla autolla ja nauttia sen tuomista mahdollisuuksista mutta et kuitenkaan halua tulla esille millään tapaa, sopii tämä auto sinulle oikein hyvin.

Valmistajan ilmoittamat tekniset tiedot:
Moottori: 1.6 Turbo GDI
Tehot: 204 hv @ 6000 rpm
Vääntö: 265 Nm @ 1750-4500 rpm
Huippunopeus: 230 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 7,7 s
Polttoaineen kulutus (yhdistetty): 7,4 l / 100 km
CO2 päästöt: 171 g / km
Ulkomitat (p,l,k): 4310 mm, 1780 mm, 1430 mm
Maavara: 140 mm
Tavaratila: 380 l

 Edellinen artikkeliTapahtuma: Formula 3 kyyditys
Seuraava artikkeliTaas uusi ulkonäkö
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.