MAN D20

1
2860

 

Työkalu vaihtui ja Volvo sai (minulla) vaihtua 430 heppaiseen MAN D20 autoon. MANnista ei itselläni ole mitään aikaisempaa kokemusta, ainoastaan huonoja ennakkoaavistuksia (kiitos sellaisten jotka ovat ajaneet joskus vanhoja MANneja).

 

Uusi ja vanha rinnakkain

Nippelit ja nappulat ovat tietysti MANissa vähän eri paikoissa kun Volvoissa ja Scanioissa mutta kyllä ne loppujen lopuksi sieltä löytyivät. Vaihteisto ja kytkin onkin sitten IHAN eri tuntuiset kuin Volvo/Scaniassa. Kytkin on jäykkä ja liikerata aivan mitätön. Vaihdekeppi ei liiku pitkiä matkoja eestaas kuten noissa kahdessa vaan liikerata on suunnilleen samaa luokkaa kuin henkilöautossa. Oli tosi hankala ensin tottua vaihtamaan rekkaa kuten henkilöautoa (vaihtaminen suht nopeaa) mutta siihenkin tottui hyvin äkkiä. Rattikaan ei tässä ole sellainen kärrynpyörän kokoinen vaan suhteellisen pieni rekan ratiksi.

 

Vaihteistossa oli kuitenkin kauhuscenaarioista huolimatta aivan samanlainen puolittaja ja aluevaihtaja kuin Volvossakin. Kepin etupuolella on vipu alueelle ja vasemmalla sivulla puolitus. Volvossa oli 3-lovinen vaihteisto mutta tässä on 4…elikä 8 plus puolikkaat. Välillä tosin tuntuu että noita vaihteita on aivan liikaa tai ainakin niiden välit on liian pienet. Tuleekin aika usein pompittua yli joitain vaihteita. Tässäkin on kuitenkin rajoitukset. Pomppiminen hidastaa vaihtamista todella paljon, koska vaihteisto tuntuu miettivän aika kauan jos esim. yrittää kolmoselta vaihtaa isolle alueelle vitoselle. Tai kakkoselta (miltei aina liikkeellelähtövaihde paitsi tyhjänä kolmonen) suoraan neloselle eli ala-asennosta oikealle alas.

 

Ajokäyttäyminen on ihan ok, siitä ei ole mitään huonoa sanottavaa. Ajo suoralla tiellä on hyvin vakaata eikä rattia tarvise kokoajan ohjata (korjausliikkeitä). Mutkaisilla teilläkin (esim. Tammisaari-Salo) auto kulkee hienosti ja ylämäetkin menevät yleensä vähintään 70-kymppiä kun Volvossa tipahti vauhti aika usein 60 tienoille. Ehkä siinä kuitenkin vaikuttaa nuo 30 extra-heppaa Volvoon verrattuna.

 

Peruutukset sujuvat ihan hienosti. Tosin täytyy sanoa (tässä on samanlainen kärry kun Volvon perässä), että käyttäytyminen on hieman levottomampaa kuin Volvossa oli. Luulisin syyn löytyvän kuitenkin siitä, että tässä ei ole teliä ollenkaan vaan kahdella akselilla mennään.

 

Yksi asia tässä kuitenkin on mikä saa minut kaipaamaan sitä vanhaa tuttua Volvoa. Nimellisesti tähän vetäjään menee se sama 5 autoa kun Volvoonkin mutta tila on huomattavasti ahtaampi (johtuneeko telin puutteesta). Hissit on tässä toteutettu eri tavalla ja jos Volvoon meni yläkertaan pari farkkuakin niin tässä niistä kolmesta autosta ainakin kaksi täytyy olla tosi pieniä. Jään siis suuresti kaipaamaan Volvon tilavuutta sekä paremmin toteutettuja hydrauliikka hissejä.

Edellinen artikkeliHonda CR-Z
Seuraava artikkeliKesä on saapunut
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

1 KOMMENTTI

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.