Nykyinen työkalu

1
2633

Hei taas.

 

En tiedä voiko tätä sanoa kovin ”pika” mulkaukseksi, koska ajoa on jo muutamia päiviä ja liki 1000km. Siitä huolimatta ajattelin ilahduttaa teitä artikkelilla joka kertoo minun ja Marko U:n nykyisestä työkalusta eli Volvo FM 400 autonkuljetuslavetti-rakenteella.

 

Elikä jos tarkkaan katsotte kuvaa niin se on tuo punainen tuolla perävaunun alakerrassa 🙂

 

No joo, leikki sikseen eli tuosta 25,25m moduulimittaisesta kuljetusautosta siis puhutaan. Itse auto ja hytin sisäosat ovat melkeimpä identtisiä jo mulkaistuihin raskaankaluston Volvoihin, joten niihin en nyt sen kummemin mene. Kuitenkin verrattuna FH Volvoihin on hytti paljon matalampi. Tämä tietysti mahdollistaan sen, että myös hytin päälle saa lastattua auton. Kokonaismäärä mitä autoja mahtuu on 11.

 

Moottorista voisin sanoa sen verran, että koska runkorakenteet painavat paljon ja jos on täysi kuorma päällä, ei tuo 400 hevosvoimaa jaksa ainakaan Turku-Helsinki välin moottoritien ylämäkiä kuutosella vetää. Vähintään joutuu pudottamaan puolitetulle kutoselle tai jopa vitosvaihteelle ja körryyttelemään 60km/h. 500 ja 600 heppaset vehkeet menevät ylämäessä reippaasti ohi.

 

Se mikä tässä on erikoista verrattuna tavallisiin ”rekkoihin” on tuo autonkuljetusrakenne. Autossa ja perävaunussa on omat hydrauliset systeeminsä, joilla voi kääntää, vääntää, nostaa, laskea, ja siirtää alustoja joille autot ajetaan. Autot lastataan aina perävaunun perästä eli ilman perävaunua on mahdotonta lastata esim. vetoautoa. Tästä johtuen perävaunua ei juurikaan irroitella.

 

Säätimissä on aluksi melkoinen opettelu ja koska autot ovat lähellä toisiaan, ei ”oho väärä suunta” virheitä oikein saa tulla. Apuna on onneksi kuva vipujen alapuolella (jos sitä kuran alta näkee). Vanhoilla tekijöillä kuvat on tietysti jo piirtynyt selkärankaan eikä niiden tarvitse paljon katella.

 

Suurin vaikeus lastauksissa on kuitenkin korkeuden pitäminen kurissa. Yhdistelmä saa olla 4,4m korkea ja jos kyyditettävänä on esimerkiksi monta korkeakattoista pakettiautoa, voi sitä olla vaikea saavuttaa. Silloin kokemus lastausjärjestyksestä ja optimaalisista asennoista saa suuren merkityksen.

 

Tällä siis nykyään mennään ja leikitään Tarzania kun kiikutaan ylätasanteella irroittelemassa tai kiinnittämässä liinoja, tai änkeemässä autoihin sisälle pienen pienestä oviraosta.

 

Vastailemme mielellään kommenteissa kysymyksiin jos teillä on jotain.

Edellinen artikkeliEnsimmäinen kuukausi
Seuraava artikkeliAudi A7 Sportback
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

1 KOMMENTTI

  1. Vai joudutte 60km/h tunnissa köröttelee niitä mäkiä? Oon onnellinne jos noilla Suvisen Nuha-Sisuilla pääsis niitä mäkiä edes 50km/h 🙂

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.