Citroën DS5 Hybrid

0
9777

Nappeja, vipuja, näyttöjä, säätimiä. Kaunista.

Article in English

Olin sopinut Turun Vehon kanssa uuden auton koeajosta. Saavuin paikalle sovittuna aikana ja myyjä lähti hakemaan autoa. Sitä ennen hän sanoi, että voisi ensin kertoa hieman autosta, koska se on hieman erikoinen. Mielessäni mietin, että onhan noita autoja jo ajettu melko monenlaisia. Mikä siinä voi niin erikoista olla?
Tulin auton luo ja kurkkasin sisään. Joo onhan tämä avaruusalus ihan hieno mutta missäs se auto on?

Jos tekno-nörteille olisi olemassa oma tekniikan Playboy lehti, olisi Citroën DS5 lehden kansikuva ”tyttö”.

Side

Kun Citroën DS5:sta katsoo sivustapäin, huomaa kuinka sulavalinjainen ja virtaviivaisen näköinen auto se todella on. Yksityiskohtia on vaikka kuinka paljon. Kiiltävää kromia on käytetty monessa kohden tuomaan esiin muotoilun silmiä hivelevä karisma. Lisäksi auto on kaikessa kauneudessaan saatu urheilullisen oloiseksi. Ihaillessa autoa kädet alkavat kostua jännityksestä. Tämä auto karjaisee varmasti vihaisesti ja katoaa horisonttiin kun sille antaa vapaat kädet.
Mennään kuitenkin asia kerrallaan ja käydään läpi kohta kohdalta. Jatketaan vielä heti ulkopuolelta.

Front

Auton ilme edestä on aggressiivinen. Silmäluomet ovat hieman laskeneet antaen katseelle vähän suuttuneen ilmeen. Puskureiden sivuille on tehty ritilät, jotka näyttävät ilmanotto aukoilta. Valoissa on LED päivävalot. Sivupeileistä löytyy myös vilkut. Katto on lasinen.

Rear

Auto on takaapäin muotoiltu myös pyöreäksi. Kattolinja on myös voimakkaasti laskeva takaosassa. Takana on myös melko kookas tuuliohjain ja takalasille on jätetty aika vähän tilaa. Takalasi on voimakkaasti tummennettu ja se on todella kapea. Takaluukku aukeaa rekisterikilven yläpuolelta nousevasta napista.

Pipes

Entäs nämä putket sitten? On siinä kokoa ja näköä. Minua hieman harmittaa näin jälkeenpäin, että videota kuvatessani oli moottori väärässä moodissa kun kuvasin pakoputkistoa. Tämän näköisistä putkista voisi odottaa ääntä, joka aiheuttaa herkimmille ihmisille lisää pyykkiä.

Trunk

Takaluukku aukeaa korkealle eikä siihen ole vaaraa lyödä päätänsä. Tässä hybridimallissa tavaratilan koko on valitettavasti akkujen takia todella pieni. Pituutta kyllä löytyy mutta korkeus on aika olematon. Pohja on taittuva, joten siihen saa etualalle lisäsyvyyttä tai vaihtoehtoisesti pohjasta saa tasaisen.

Rims

Hienossa ja urheilullisessa autossa pitää totta kai olla myös vakuuttavat renkaat. Mitäs olette mieltä 19” mustilla kevytmetallivanteilla olevista 235/40 renkaista? Minä sanoisin, että melko hottia.
Ennen sisälle kurkkaamista, annetaan herkimmille vielä mahdollisuus pitää housunsa kuivina ja katsotaan tärkeimmät ominaisuudet läpi.

 • Malli: Hybrid 4 Sport Chic
 • Moottori: 2.0 l diesel + sähkömoottori
 • Teho: 163hv + sähkömoottori. Yhteensä jopa 200 hv
 • Tehtaan ilmoittama keskikulutus: 3.9 l/100km
 • Päästöt: 102 g/km
 • Vaihteisto: 6-pykäläinen robottivaihteisto
 • Väri: Blanc Nacre (helmiäisvalkoinen)
 • Koeajo auton hinta: 54 717 €

No niin, nyt pääsemme katsomaan tekniikan kehtoa eli sisätiloja.

FrontSeats

Penkit ovat mustaa nahkaa ja ne tukevat kehoa hyvin sivusuunnassa mutta eivät ole ahtaat kuten monissa kuppimaisissa penkeissä. Penkit ovat myös täysin sähkösäätöiset, joten oma asento löytyy helposti.

BackSeats

Myös takapenkit ovat nahkaiset ja hieman kuppimaiset. Tämä tekee sen, että keskipaikka on hieman korotettu. Siinä ei varmaan ole mukava matkustaa pitkiä matkoja mutta kaksi muuta paikkaa ovat mukavia. Lapsi kehui myös penkkejä ja istuma-asentoa. Takapenkkiläisille on omat tuuletinritilät etupenkkien välissä olevan keskikonsolin päädyssä ja siitä löytyy myös ikkunoiden säätövivut. Ne eivät siis ole ovissa kuten yleensä.

Cockpit

Tästä ohjaamon yleiskuvasta voi jo nähdä, kuinka hirvittävä määrä löytyy näyttöjä, vipuja, nappeja ja säätimiä. Ratti on litistetty alaosastaan joten se ei ota niin herkästi jalkoihin kiinni. Nappeja on ratissakin mutta upotettuna sopivasti sen sisään. Ratti on pehmeää nahkaa ja siitä on hyvä pitää kiinni. Peukaloille on tehty muotoilua hyvän otteen parantamiseksi. Ratin takana ovat läppävaihteet.

Meters

Mittarit koostuvat kolmesta näytöstä. Vasemman puoleisessa näytetään vaihde ja tehon käyttö ekonomian kannalta. Keskellä näytetään nopeus sekä viisarilla että digitaalisesti numerona. Oikeassa näytössä taas esitetään graafisesti, mitä moottoria kulloinkin käytetään tai ladataanko akkua.

MiddleConsole

Keskikonsolin säätimet ovatkin sitten kuin siitä avaruusaluksesta tai vähintään lentokoneesta. Käynnistä-napin yläpuolella on analoginen kello. Sen alapuolella on näyttö johon viereisellä säätimellä voi valita erilaisia näyttötiloja. Siihen saa jopa kulutuksen pylväsdiagrammina 5 minuutin frekvenssillä.
Näiden alapuolella on aukko CD-levyille ja siihen liittyviä pikkunappeja hirmuinen määrä. Myös ilmastointiin ja lasien lämmitykseen tarkoitetut säätimet ovat täällä.
Penkkien välissä olevassa konsolissa (jossa normaalisti on ehkä mukitelineet ja kyynärnoja) on robottivaihteistoon liittyvät säätimet ja lisää säätimiä liittyen handsfree järjestelmään ja ajotietokoneeseen. Vaihteen valitsin on pienikokoinen. Siinä on pakki, vapaa, automaatti ja manuaali-asennot. Vaihteenvalitsimen oikealla puolella on rullasäädin, josta säädetään vetotapaa ja ajo-moodia. Auto-asento on normaaliin rauhalliseen ajoon ja silloin sähkömoottori auttaa liikkeelle lähdöissä ja robottivaihteiston vaihtamisvaiheen viiveen poistossa.

Diesel moottori vetää etupyörillä. Sport-asennossa sähkömoottori tulee mukaan vetämään takapyöriä ja kaasuvaste herkistyy ja kierrokset kasvaa. Myös ääni muuttuu paljon ärhäkkäämmäksi. Näin saadaan autoon se 200 hevosvoimaa, joka riittää kyllä liikuttamaan autoa melko ripeästi.
Alemman säätimen molemmin puolin on lisää vipuja, joista säädetään etuovien laseja ja keskuslukitusta. Käsijarru on sähköinen ja se menee automaattisesti pois päältä kun lähdetään liikkeelle. Kaikenlaisia säätömahdollisuuksia on siis melkoisesti mutta ei se tähänkään vielä loppunut. Citroën DS5:ssa on nimittäin vielä konsoli katossakin.

RoofButtons

Nämä säätimet liittyvät lasikattoon. Olen ennekin koeajanut autoja, joissa on lasikatto ja näin ollen kattoikkuna josta näkee ulos. Tämä on auttanut lähinnä takapenkin valoisuuden lisäämisessä. DS5 on tässäkin erilainen. Takapenkille on oma kattoikkunansa, etumatkustajalle omansa ja kuskille vielä oma ikkunansa. Kaikkia näitä voi säätää erikseen eli peittää halutessaan. Ratkaisu on todella hieno!

LOPPUPÄÄTELMÄ

Citroën DS5 hybrid on todella hieno auto. Tämä on myös sisältä niin täynnä kaikenlaista tekniikkaa, että voin rehellisesti sanoa etten ole missään aiemmassa autossa nähnyt mitään niin hienoa. No ok, ne Ferrarit ja Lamborghinit joita näin Marko Sipilän autoliikkeessä on tietysti aivan omaa luokkaansa mutta tämä on teknologia-intoilijan märkä päiväuni.
Ajamisessa jäin kaipaamaan hieman tunnokkaampaa ohjausta. Auto-asennossa auto on myös aika laiska. 2.0 litrainen dieselmoottori joutuu kuljettamaan autoa, joka on akkujen takia normaalia painavampi. Vaihde menee äkkiä hyvin ylös ja kiihtyminen on hieman viivästynyt ja sitten auto ottaa kovasti kierroksia. Tällä tyylillä pääsin kuitenkin parhaimmillaan jopa alle 4 litran kulutuslukemiin.
Vaihdettaessa ajo-moodi Sport asentoon muuttuu auto heti paljon mielenkiintoisemmaksi. Ääni muuttuu, kierroksia annetaan enemmän ja kaasuvaste herkistyy todella paljon. Nyt on alla 200 hevosvoimaa ja sähkömoottori pyörittää takapyöriä. Kiihtyvyys on aivan eri planeetalta kuin hetki sitten Auto-moodissa. Tämä tietysti näkyy kulutuksessa ja palkit alkaa olla 8-10 litran kohdalla.
Hinta on aika kova ja se karsii varmaan suuren osan ostajista. Jos auto sopii omaan hintaluokkaan ja auton pitää olla erityinen sekä ulkonäöltään että tekniikaltaan, on tässä varsin hyvä vaihtoehto.
Tähän loppuun laitan taas kuvaamani videon autosta.

 

 ENGLISH

Hi.
I had agreed on a test drive with Veho Turku. I arrived on the agreed time and the sales man went to get the car. Before that he said that he wants to tell a little about the car before I go because it’s a bit different. I thought that since I’ve driven a wide variety of different cars, what can be so special about this one.
I came by the car and took a peek inside. Yeah this spacecraft looks very cool but where’s the car? If there was a Playboy magazine for techno-nerds, Citroën DS5 would be the cover “girl” on it.

Side

When you look at the DS5 from the side, you notice how sleek and streamlined it really is. There are so many details. They have used shiny chrome in many places to bring out the charisma of the modeling. On top of that they have also made it look very sporty. As you admire the looks of the car, your hands begin to wet from then tension and excitement. This car must growl very angry and vanish to the horizon as soon as you let it loose.

Let’s go through this one thing at the time and continue with outside admiring.

Front

DS5 looks very aggressive. The eye-lashes have gone down a bit and that makes the car look angry. There are nice air vents on the sides of the front mask. Day lights are LEDs and side mirrors have winkers too. This has a glass roof as well.

Rear

Car is a bit round from the behind. The line of the roof is lowering down as it goes to the back. There a rather large spoiler on the back and not much room for a rear window. Window is heavily tanned and very narrow. The rear hatch opens from a button located above the registry plate.

Pipes

How about these exhaust pipes? There’s looks and size. I’m a bit sad that when I was filming the video about the sounds of the car, I had totally wrong mode selected. I’m sure that by looking pipes like these you’d expect a laundry trip for the sensitive persons.

Trunk

The hatch opens high and there’s no risk of hitting your head. The capasity of the trunk is very limited in this hybrid model since the batteries take up space. There is length but not much height. You can bend the floor of the trunk to either make it even or get some more height to the front.

Rims

Every beautiful sports car should have convincing wheels on it. So how about 19” black alloy rims with 235/40 tires? I’d say it’s pretty hot.
Before we take a look inside we give the sensitive ones a chance to keep their pants dry a little longer and instead we take a look at the specifications.

 • Model: Hybrid 4 Sport Chic
 • Engine: 2.0 l diesel + electric engine
 • Power: 163 hp + electric engine. Total 200 hp
 • Average fuel consumption according to the manufacturer: 3.9 l/100km
 • CO2 emissions: 102 g/km
 • Transmission: 6-gear robotic transmission
 • Väri: Blanc Nacre (pearl white)
 • The cost of this test car in Finland: 54 717€

And now we move on to the interiors.

FrontSeats

Front seats are black leather and they give a good side support without being too tight like some cup-like seats. The adjustments are done electronically so it’s easy to find a suitable driving position.

BackSeats

The rear seats are leather as well and a little bit cup-like. Due to this fact the middle place is a little higher. I don’t think it’s comfortable to sit on the longer trips but the two main seats are very nice. Childs opinion about the seat was also good. There are air vents for the rear passenger in the end of the middle console. Rear window controls are also located in that same place and not on the doors like usually.

Cockpit

You can already see the huge amount of screens, buttons, controls etc. from this picture of the cockpit. The steering wheel is flattened from the bottom to prevent it hitting legs. Steering wheel has buttons too but they are made cleverly. The surface of the steering wheel is soft leather and it gives a good grip because of the form. There are paddle gears behind the steering wheel.

Meters

The meters consist of three screens. Gear and economic power usage is shown on the left screen. Speed is shown with a hand and with a digital number. The right screen is for showing graphically, what engine is currently used or is the battery being charged.

MiddleConsole

Middle console and all the controls on it could be from a spacecraft or at least from an airplain. Above the start-button is an analogic clock. Below that there is a control for setting different screens etc. You can even get a bar chart about the fuel consumption with a 5 min frequence.
CD-player is below that with many many buttons. It also holds the controls for the air conditioning and glass heating.
On the console between the seat (where usually is mug holders and an armrest) is the controls for the robotic transmission and even more controls for the handsfree system and onboard computer. The gearshift is small having only R, N, A and M positions. There is control to set the driving mode on the right of the gearshift. Auto-mode is for normal easy driving and then the electric engine helps with the launch and to take away the lag between changing gears. Diesel engine is moving the front wheels. If you change to Sport-mode, the electric engine starts to control the rear wheels and the throttle response becomes more sensitive. Also the engine sound seems to become sportier. This is when the car produces 200 horsepower and makes it move more swiftly.
There are even more controls further down. These are for operating the central locking and windows. Handbrake is electric and it will auto release when start moving forwards. So there seems to be a huge amount of settings and controls but guess what. It doesn’t stop here. There is a console on the roof as well with even more controls.

RoofButtons

These controls are for the glass roof. I have tested many cars with a glass roof before this one. It has mainly helped in bringing more light to the back seats. DS5 is different in this too. The back seat has its own sunroof, the front passenger has its own sunroof and the driver has its own sunroof and all of them can be closed separately if you want. This is an awesome feature!

THE CONCLUSION

Citroën DS5 hybrid is really an extraordinary car. It contains so much eye candy that I can honestly say that I haven’t seen such a sight in any car before. Ok I admit that the Ferraris and Lamborghinis I saw at Marko Sipilä were in a league of their own but this is a wet dream of a technology enthusiast.
I was hoping a bit more feel for the steering though. On Auto-mode the car is pretty lazy. The 2.0 liter diesel engine has to move a car that is heavier than normal because of the weight on the batteries. It uses quite big gears very soon and when accelerating, transmission changes to low gear with high rpm. With this mode I was able to get under 4 liter fuel consumption time to time.
When I changed to Sport-mode, the car changed to a much more interesting vehicle. The sound changes, it takes more rpm and the response on the throttle is totally different to the auto-mode. Now you have 200 horsepower with the electric engine moving the rear wheels. Acceleration compared to the auto-mode is like you’ve just changed car. Naturally this has an effect on the fuel consumption and you will more likely see figures like 8 to 10.
The price tag is quite high and might reduce the amount of interested buyers. If it’s within your price range and you want your car to be special on the looks and technology, here’s a good choice for you.
Here’s the video I shot during the testing.

 Edellinen artikkeliGoPro on a pole
Seuraava artikkeliKesää ja kiirettä
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.