Koeajossa: Volkswagen Amarok Canyon (2014)

1
5168

Volkswagen Amarok Canyon on eurooppalaisten lava-autojen aatelia. Se on oikea äijäauto jos sellaista sanontaa voi käyttää. Minulla oli kyseinen auto testissä yhden viikonlopun ajan ja varsinainen tarkoitus sillä oli toimia road trip autona. Roadtripin reitti ei suinkaan kulkenut leveitä asfaltoituja moottoriteitä pitkin vaan siinä mentiin mahdollisimman pieniä teitä ja reitille osuikin asfalttia, soraa, melkein mutaa ja peilijäätä.

Tämä artikkeli ei nyt koske tuota roadtrippiä vaan käsittelemme Amarok:ia autona. Koeajoyksilö oli varustettu 180 hevosvoimaisella 2.0 litraisella TDI moottorilla ja se tuntui liikuttavan autoa oikein hyvin. Amarokissa on kaikki offroad-moodit ynnä muut, joiden avustuksella autolla voi hyvinkin painua suoraan metsikköön. Ilman niitäkin auto selviytyi reitille osuneista haasteista ja umpimetsään meillä ei ollut tarkoituskaan mennä – siis autolla.

Tämä kyseinen Amarok oli rekisteröity henkilöautoksi, joten sisään mahtuu 5 henkilöä oikein hyvin. Tämä näkyy toki sitten veromäärissä eikä autoa muutenkaan voi kovin halvaksi sanoa. Mukavana puolena on sitten se, että nopeutta ei ole rajoitettu rakenteen vuoksi. DoubleCab -hytin takia lava on hieman lyhyempi (sillä auton pituus tulee pysyä vakiona) mutta normaaliin käyttöön lavatilaa on aivan riittävästi. Lisäksi tässä mallissa oli lisävarusteena saatava lavakuomu, jonka ansiosta tavarat pysyvät kuivana myös kaatosateessa.

Vaihteistona oli 8-portainen automaattilaatikko. Vaihtamiset tapahtuivat ripeästi ja automatiikka käytti mahdollisimman suurta vaihdetta. Vaihteen valitsimesta sai myös kytkettyä Sport-asennon päälle mutta en oikein nähnyt siihen tarvetta. Autosta tuli ainoastaan nykivämpi kun vaihteita vaihtui tiheämpään ja kierrokset pysyivät korkeammalla.

Valmistajan ilmoittamat ominaisuudet:

Moottori: 2.0 TDI 4MOTION
Tehot: 132 kW / 180 hv
Vääntö: 420 Nm
Huippunopeus: 174 – 179 km/h
Kiihtyvyys: 10,9 – 11,3 s
Tankin tilavuus: 80 l
Lavan koko: 2,52 m2
Mitat (P,L,K): 5254 mm, 1994 mm, 1834 mm
Kahluusyvyys: 0,5 m
Kääntöympyrä: 12,95 m
Istuimet: DoubleCab 5 kpl
CO2 päästöt: 227 g/km
Keskikulutus: 8 l / 100 km
Hinta alkaen: 64 881 €
Koeajoyksilön hinta varusteineen: 75 528,84 €

Ajaminen

Joidenkin koeajamieni autojen kohdalla jo sisään käyminen ja moottorin käynnistys saa virneen naamalle. Amarok sai tuon virneen aikaiseksi välittömästi ja sillä ajamisesta sai jonkinlaista primitiivisen maskuliinista mielihyvää. Vapaasti sanottuna siinä tuli varsin äijämäinen olo.

Amarok kulki erittäin tasaisesti moottoritiellä mutta pehmeä jousitus takasi mukavan menon myös erittäin kuoppaisella, metsän siimeksessä mutkittelevalla soratiellä. Penkit olivat oikein mukavat vaikka niissä ei peruskahvoja lukuunottamatta juuri ollut säätöjä. Ohjaus oli tarkka ja ratista hyvä pitää kiinni. Autosta löytyi myös primitiivinen navigaattori, joka tyytyi antamaan ilmansuunnat oikeaan paikkaan.

Amarok on varsinaisesti hyötyajoneuvo. Toki firmat, jotka tällaisia hankkivat, tuskin hommaavat henkilöautoksi rekisteröityä vaan niillä on intressit halvempaan verotukseen ja suurempaan lavaan. Itse pidin kuitenkin juuri tästä versiosta enkä pitäisi sitä yhtään huonona ideana, jos tällainen olisi minulla joskus ”kakkosautona”. Road trip autona tämä on täydellinen, varsinkin jos tarkoitus on välttää valtateitä.Edellinen artikkeliKoeajossa: Audi SQ5 (2014)
Seuraava artikkeliKoeajossa: Audi RS7 (2014)
Miika I.
Technical and visual orientated fellow who likes to review products and services.

1 KOMMENTTI

Kerro mitä mieltä olet - Let us know what you think about it.